checz 06.08.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jestem na etapie budowy stanu surowego. Garaż jest w jednej bryle budynku. Przy wylewaniu chudziaka ekipa budowlana nie zrobiła obniżenia kotłowni i garażu o jeden bloczek 14cm, w stosunku do reszty domu. Mam jeszcze szansę skuć chudziak pod garażem i kotłownią i jednak zrobić to obniżenie o 14cm. Powierzchnia do skucia to około 27m2Co mi radzicie, czy warto? Pewnie teraz beton będą sami kręcić w betoniarce, poprzednio był zamawiany. Dzięki za pomoc, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.08.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Czy obniżenie jest z jakiegoś powodu konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Obniżenie było w projekcie. Pewnie chodzi o zabezpieczenie przed ewentualną wodą, oparami, pyłem.W kilku projektach widziałem takie rozwiązanie i na forum też jest opisywane obniżenie w garażu i kotłowni.Innych przyczyn nie znam, ale skoro taki był projekt to uznałem, że warto się tego trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.08.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Obniżenie było w projekcie. Pewnie chodzi o zabezpieczenie przed ewentualną wodą, oparami, pyłem. W kilku projektach widziałem takie rozwiązanie i na forum też jest opisywane obniżenie w garażu i kotłowni. Innych przyczyn nie znam, ale skoro taki był projekt to uznałem, że warto się tego trzymać. Projektu warto się trzymać to pewne. Ale Twoich teorii o zabezpieczeniu przed wodą ( jaką) oparami , (jakimi?) pyłem -? nie rozumiem. Jedyne logiczne wytłumaczenie obniżenia garażu względem domu to jak dom jest na tyle wyniesiony ponad teren że wjazd jest dośc stromy do garażu, innych nie kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Projektu warto się trzymać to pewne. Ale Twoich teorii o zabezpieczeniu przed wodą ( jaką) oparami , (jakimi?) pyłem -? nie rozumiem. Jedyne logiczne wytłumaczenie obniżenia garażu względem domu to jak dom jest na tyle wyniesiony ponad teren że wjazd jest dośc stromy do garażu, innych nie kojarzę. Nie znam się na tym, żeby mieć własne teorie. Po prostu powtórzyłem to co usłyszałem, od innych osób, które już budowały. A jeżeli chodzi o wjazd do garażu to rzeczywiście wyszedł chyba dosyć stromo. Cały fundament był podnoszony o dwa bloczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 06.08.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Dokładnie - zapytaj architekta, który adaptował Ci projekt do działki, co jest powodem obniżenia garażu o jeden bloczek względem domu.Też uważam, że chodzi tu o dostosowanie się poziomem zero do terenu (działka prawdopodobnie ma spadek). U mnie było identycznie - mam garaż o dwa bloczki niżej niż reszta domu - inaczej miałbym mocno pod górkę do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Dokładnie - zapytaj architekta, który adaptował Ci projekt do działki, co jest powodem obniżenia garażu o jeden bloczek względem domu. Też uważam, że chodzi tu o dostosowanie się poziomem zero do terenu (działka prawdopodobnie ma spadek). U mnie było identycznie - mam garaż o dwa bloczki niżej niż reszta domu - inaczej miałbym mocno pod górkę do garażu. Ok. Dzięki. Obecnie architekt jest na urlopie i nie mam z nim kontaktu. Ale jak patrzę na mapę zagospodarowania to widać, że poziom działki z prawej strony budynku jest o 60cm niżej niż poziom działki przy lewej krawędzi budynku. Pewnie, więc z tego wynika obniżenie garażu. Mój problem bardziej dotyczy tego czy skuwać i rozgrzebywać zrobiony już chudziak, czy jednak zostawić wszystko na jednym poziomie i jakoś z tym żyć? Można potem wyrównać teren do wjazdu. Czy skuwanie i ponowne wylewanie wiąże się z jakimiś negatywnymi skutkami teraz lub w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.08.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jeśli przypadkiem doczekasz się kogo w rodzinie na wózku, to docenisz garaż na jednym poziomie z garażem. Nikomu tego nie życzę , lecz taka jest proza życia. Nie mam na myśli niemowlaka, bo z tego sie wyrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Ok. Dzięki za rady. Czyli reasumując skłaniam się pozostawić garaż i część mieszkalną na jednym poziomie.Poziom działki przy drzwiach do kotłowni jest niższy prawie o 1m,więc jeżeli chodzi o kotłownię to chyba jednak powiem żeby skuli ten chudziak i obniżyli. Co sądzicie o takim podejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 06.08.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Nie myślisz przestrzennie. Zapłać komuś za to bo komedii się doczekasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 06.08.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jeżeli z podjazdem sobie poradzisz to teraz będziesz miał garaż niższszy o 14 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jeżeli z podjazdem sobie poradzisz to teraz będziesz miał garaż niższszy o 14 cm. Ok. Dzięki wiem. Cały strop w projekcie jest na jednej wysokości 2,6m, w garażu również, więc z wysokością nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 06.08.2018 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Nie myślisz przestrzennie. Zapłać komuś za to bo komedii się doczekasz Właśnie płacę, tylko że są to "fachowcy" w stylu: "możemy obniżyć, decyzja należy do Pana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 07.08.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Zrobili Ci dobrze tj. lepiej niz miales w projekcie. Obnizenie garazu nie ma zadnego sensu w zdecydowanej wiekszosci przypadkow! Jakiekolwiek kucie jest bez sesnu. Zreszta robiac garaz nizej za ok. rok napiszesz na tym forum- dlaczego mam mokre emki miedzy garazem, a domem U siebie mialem podobna sytuacje I tez kazalem zrobic garaz (kotlownie) na rowno z reszta domu. Jedyny minus to teoche bardziej stromy podjazd, ale plusow I tak jest wiecej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
checz 07.08.2018 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Zrobili Ci dobrze tj. lepiej niz miales w projekcie. Obnizenie garazu nie ma zadnego sensu w zdecydowanej wiekszosci przypadkow! Jakiekolwiek kucie jest bez sesnu. Zreszta robiac garaz nizej za ok. rok napiszesz na tym forum- dlaczego mam mokre emki miedzy garazem, a domem U siebie mialem podobna sytuacje I tez kazalem zrobic garaz (kotlownie) na rowno z reszta domu. Jedyny minus to teoche bardziej stromy podjazd, ale plusow I tak jest wiecej. Pzdr. Ok. Dzięki. Konkretna odpowiedź. Czyli zostawiam tak jak jest wszystko na tym samym poziomie i ekipa zaczyna kolejny etap strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 07.08.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Zostaw tak jak masz. Przy niwelacji terenu dosypiesz ziemii i tłucznia pod podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts