Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia, Garaż w jednej bryle bez obniżonej posadzki

Recommended Posts

Jestem na etapie budowy stanu surowego. Garaż jest w jednej bryle budynku.

Przy wylewaniu chudziaka ekipa budowlana nie zrobiła obniżenia kotłowni i garażu o jeden bloczek 14cm, w stosunku do reszty domu.

Mam jeszcze szansę skuć chudziak pod garażem i kotłownią i jednak zrobić to obniżenie o 14cm. Powierzchnia do skucia to około 27m2

Co mi radzicie, czy warto? Pewnie teraz beton będą sami kręcić w betoniarce, poprzednio był zamawiany.

Dzięki za pomoc,

Obniżenie było w projekcie. Pewnie chodzi o zabezpieczenie przed ewentualną wodą, oparami, pyłem.

W kilku projektach widziałem takie rozwiązanie i na forum też jest opisywane obniżenie w garażu i kotłowni.

Innych przyczyn nie znam, ale skoro taki był projekt to uznałem, że warto się tego trzymać.

Obniżenie było w projekcie. Pewnie chodzi o zabezpieczenie przed ewentualną wodą, oparami, pyłem.

W kilku projektach widziałem takie rozwiązanie i na forum też jest opisywane obniżenie w garażu i kotłowni.

Innych przyczyn nie znam, ale skoro taki był projekt to uznałem, że warto się tego trzymać.

Projektu warto się trzymać to pewne. Ale Twoich teorii o zabezpieczeniu przed wodą ( jaką) oparami , (jakimi?) pyłem -? nie rozumiem.

Jedyne logiczne wytłumaczenie obniżenia garażu względem domu to jak dom jest na tyle wyniesiony ponad teren że wjazd jest dośc stromy do garażu, innych nie kojarzę.

Projektu warto się trzymać to pewne. Ale Twoich teorii o zabezpieczeniu przed wodą ( jaką) oparami , (jakimi?) pyłem -? nie rozumiem.

Jedyne logiczne wytłumaczenie obniżenia garażu względem domu to jak dom jest na tyle wyniesiony ponad teren że wjazd jest dośc stromy do garażu, innych nie kojarzę.

Nie znam się na tym, żeby mieć własne teorie.

Po prostu powtórzyłem to co usłyszałem, od innych osób, które już budowały.

A jeżeli chodzi o wjazd do garażu to rzeczywiście wyszedł chyba dosyć stromo. Cały fundament był podnoszony o dwa bloczki.

Dokładnie - zapytaj architekta, który adaptował Ci projekt do działki, co jest powodem obniżenia garażu o jeden bloczek względem domu.

Też uważam, że chodzi tu o dostosowanie się poziomem zero do terenu (działka prawdopodobnie ma spadek).

U mnie było identycznie - mam garaż o dwa bloczki niżej niż reszta domu - inaczej miałbym mocno pod górkę do garażu.

Dokładnie - zapytaj architekta, który adaptował Ci projekt do działki, co jest powodem obniżenia garażu o jeden bloczek względem domu.

Też uważam, że chodzi tu o dostosowanie się poziomem zero do terenu (działka prawdopodobnie ma spadek).

U mnie było identycznie - mam garaż o dwa bloczki niżej niż reszta domu - inaczej miałbym mocno pod górkę do garażu.

Ok. Dzięki. Obecnie architekt jest na urlopie i nie mam z nim kontaktu.

Ale jak patrzę na mapę zagospodarowania to widać, że poziom działki z prawej strony budynku jest o 60cm niżej niż poziom

działki przy lewej krawędzi budynku. Pewnie, więc z tego wynika obniżenie garażu.

Mój problem bardziej dotyczy tego czy skuwać i rozgrzebywać zrobiony już chudziak, czy

jednak zostawić wszystko na jednym poziomie i jakoś z tym żyć? Można potem wyrównać teren do wjazdu.

Czy skuwanie i ponowne wylewanie wiąże się z jakimiś negatywnymi skutkami teraz lub w przyszłości?

Ok. Dzięki za rady.

Czyli reasumując skłaniam się pozostawić garaż i część mieszkalną na jednym poziomie.

Poziom działki przy drzwiach do kotłowni jest niższy prawie o 1m,

więc jeżeli chodzi o kotłownię to chyba jednak powiem żeby skuli ten chudziak i obniżyli.

Co sądzicie o takim podejściu?

Zrobili Ci dobrze tj. lepiej niz miales w projekcie. Obnizenie garazu nie ma zadnego sensu w zdecydowanej wiekszosci przypadkow! Jakiekolwiek kucie jest bez sesnu. Zreszta robiac garaz nizej za ok. rok napiszesz na tym forum- dlaczego mam mokre emki miedzy garazem, a domem ;)

U siebie mialem podobna sytuacje I tez kazalem zrobic garaz (kotlownie) na rowno z reszta domu. Jedyny minus to teoche bardziej stromy podjazd, ale plusow I tak jest wiecej. Pzdr.

Zrobili Ci dobrze tj. lepiej niz miales w projekcie. Obnizenie garazu nie ma zadnego sensu w zdecydowanej wiekszosci przypadkow! Jakiekolwiek kucie jest bez sesnu. Zreszta robiac garaz nizej za ok. rok napiszesz na tym forum- dlaczego mam mokre emki miedzy garazem, a domem ;)

U siebie mialem podobna sytuacje I tez kazalem zrobic garaz (kotlownie) na rowno z reszta domu. Jedyny minus to teoche bardziej stromy podjazd, ale plusow I tak jest wiecej. Pzdr.

Ok. Dzięki. Konkretna odpowiedź.

Czyli zostawiam tak jak jest wszystko na tym samym poziomie i ekipa zaczyna kolejny etap strop :-)