hudy8 06.08.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzień dobry. Mam kilka pytań związanych z wylewkami z mixokreta które zostały wylane u mnie 2 miesiące temu. Pod wylewkami 3x5 cm Eps 80 Austrotherm a na piętrze 1x7cm eps 80 austrotherm układałem osobiście. Po wylaniu wylewek przykryłem je folią na 3 tygodnie. Przez kilka pierwszych dni podnosiłem folię i lekko skraplałem wodą. Gdy zdejmowałem folię po 3 tygodniach folia była jeszcze w kilku miejscach wilgotna. Po tygodniu od zdjęcia folii zacząłem wietrzyć dom i wylewka zaczęła pękać mimo dylatacji. W salonie pojawiły się dwie rysy które w końcu się połączyły, na piętrze dwie rysy po ok 2 metry. Dziś w kuchni znów zauważyłem nową rysę na ok 1m która jest na środku pomieszczenia. Najgrubsza rysa w salonie ma może 1/3 milimetra grubości . Zastanawiam się dlaczego te rysy powstają i po takim czasie i co ciekawe zawsze pojawiają się jak przez kilka dni otwieram okna i jest przeciąg. Rysa w salonie w sumie ma z 6 metrów a na odcinku 1 metra wyczówalne jest pod palcem że klawiszuje. Nie widać tego tylko można to wyczuć i tylko na tym odcinku. Drugi problem to w kilku miejscach został źle zatarty beton przez co podczas chodzenia, przesówania narzędzi zaczyna się kruszyć. Nie wykrusza się bardzo ale jednak jest z tym problem. Jak te miejsca można naprawić? Trzecia sprawa to wylewka porusza się przy mocnym naciśnięciu przy niektórych dylatacjach ale tylko przy ścianach najbardziej w narożach. Te ruchy nie są wyczówalne a raczej są słyszalne gdyż beton obciera o dylatacje. Więc może ugina się max 1mm. Docelowo planuję płytki dlatego martwią mnie te problemy. Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2018 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Pie;ęgnowałeś zgodnie z zaleceniami wykonawcy?Reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 07.08.2018 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Tak pielęgnowałem zgodnie z zaleceniami a nawet bardziej bo kazali tylko przykryć folią a ja lekko zraszałem bo były upały. Takie jaja dzieją się tylko w jednym pomieszczeniu gdzie jest duże okno w salonie i jest największy przeciąg. Ogólnie wylewki są ok, trudno je zarysować tylko w tym jednym pomieszczeniu są miejsca gdzie się kruszy pierwsza warstwa i są te pęknięcia. Pęknięcia można zszyć lub dać siatkę pod płytki. Glazurnik sam mi powiedział że będzie układał płytki dopiero po wygrzaniu jak spęka co ma spękać także to chyba normalne . Uginanie wylewki też raczej problemem nie jest bo to się dzieje w 3 miejscach, w rogach i jest niewidoczne. Gdyby nie szuranie wylewki o dylatację pewnie nawet bym o tym nie wiedział. Zastanawiam się jednak nad tym kruszeniem jak to powstrzymać. Czy są jakieś grunty czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts