Azdam 07.08.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam forumowiczów.Jak w temacie potrzebuje porady, ponieważ już chyba nie ma miejsca gdzie nie szukałam informacji, jednakże bezskutecznie.Zacznę od początku: posiadam instalacje Co. zasilana gazem. Piec kondensacyjny. Rozprowadzenie grzejników systemem (tak przy mnie inni Go nazywali) galazkowym. Wiem, że z pieca idą dwie "nitki" jedną na użytkowe poddasze gdzie podłączonych jest 5 grzejników z których dodatkowo opuszczone są rury do grzejnika w salonie i pokoju już znajdujących się na parterze. Druga zaś "nitka" doprowadza ogrzewanie do grzejników w garażu, łazience i wiatrołapów.Problem polega na tym, że grzejnik salonowy( nie wiem czy ma to znaczenie) ostatni w obiegu i największy nie dogrzewa mi parteru( salon, kuchnia i komunikacja są otwarte, dodatkowo w komunikacji są schody na piętro również bez drzwi). Postanowilam sama rozwiazac problem poprzez dołożenie dodatkowych grzejników.Nurtuje mnie jednak kilka pytań: pod co je podpinać "nitka" 1 czy 2. Dodatkowo czy ten salonowy "przenieść" na nitkę 2? Jak sprawdzić czy pięc nie zawiedzie? Czy i jak ciągnąć rury, żeby nie miały zbyt duzych oporow, posadzka odpada. Mam możliwość tylko ścianami nad drzwiami.Podpowiedź cię, bardzo proszę i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Poczytaj o KRYZOWANIU w instalacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Azdam 07.08.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Dziękuję czytałam. Tak mam w zamiarze regulację po powrocie do domu, jednak na 100 procent ten grzejnik jest za mały na powierzchnię która ma nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 To może...https://instalreporter.pl/ogolna/grzejniki-konwektorowe-w-wodnych-systemach-c-o/ Dodać mu wentylatorek?Prościej niż dłubać w rurach a skutek dobry.Są przystawki nad lub pod grzejnik. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.08.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 GRZEJNIKI ŚCIENNE REGULUS-system E-VENTE-VENT - grzejnik przystosowany do zamontowania wentylatora, wersje: REGULLUS i SOLLARIUSGrzejniki E-VENT znajdują zastosowanie w: budownictwie jedno- i wielorodzinnym – zwłaszcza tam, gdzie planowana jest w przyszłości zmiana źródła ciepła na niskotemperaturowe, dzięki zastosowaniu grzejników z wentylatorem można także ograniczyć wielkość grzejników ściennychdomach energooszczędnych – możliwość zastosowania w każdej konfiguracji systemu c.odomach szkieletowych i drewnianych – bardzo lekkie grzejniki to łatwy montaż, nawet na ścianach gipsowo-kartonowych, grzejnik może również działać bez wentylatorabudownictwie letniskowym – grzejniki można wypełnić płynem niezamarzającym Cicho pracujący wentylator (tzw. poprzeczny) zakupiony osobno można zastosować dla wspomożenia pracy grzejnika wodnego każdego typu. Podpina się go pod grzejnikiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Azdam 08.08.2018 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Rozumiem, zapoznam się z tematem wiatraków. Dziękuję.Proszę jednak na wszelki wypadek napisać mi jakiej średnicy powinna być rura(pex) jeżeli zdecyduje się jednak na dołożenie grzejnika na praterze, tak żebym mogła pociągnąć ja nad drzwiami. Dziękuję bardzo za wszelkie zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts