puszo 08.08.2018 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam.Jestem na etapie projektowania domu, chciałbym żeby w przyszłym roku na jasień już stał. Dom z konstrukcji szkieletowej, dobrze izolowany około 150 m2. Od miesiąca czytam o ogrzewaniu w każdej wolnej chwili, wstępny plan to był gaz + kominek ale już dawno nie aktualny.. Obecnie są 2 opcje i liczę z waszej strony na pomoc w wyborze i wyjaśnieniu jednej kwestii. Chciałbym PC powietrze/powietrze nadmuchową ale czy istnieje możliwość połączenie systemu z rekuperacją w taki sposób żeby uniknąć montowanie jednostek wewnętrznych? W domu będzie duża ilość pomieszczeń i koszt montowania jednostek wewnętrznych nadmuchowych, jakiego rodzaju by one nie były będzie drogi, poza tym podobno powodują szum który może być irytujący. Ogrzanie powietrza bezpośrednio po wyjściu z centrali rekuperatora i rozprowadzanie go po domu wydaje mi się dużo tańszą i bardziej komfortową opcją. Do CWU w zimie zapewne będzie potrzebna grzałka elektryczna, chyba że da się taką pompę również wykorzystać do ogrzania wody, w lecie chłodząc dom, wyciągnięte ciepło będzie ogrzewać wodę. Taka opcja pozwala na wykonanie drewnianych podłóg (strop drewniany na ścianach fundamentowych, zamiast płyty fundamentowej) i dodatkowe odizolowanie się od gruntu, dodatkowo daje oszczędność bo nie ma potrzeby tworzenia instalacji CO, o kominie i kotłowni nie wspominając. Druga opcja to pompa typu multisplit i tu już musi być CO, podłogówki, wylewki betonowe. Pompa grzeje także CWU, może mieć jednostki wew. nadmuchowe ale w tym wypadku raczej używałbym ich do chłodzenia latem, niż do grzania zimą i raczej nie w każdym pokoju. Wolałbym nie używać podłogówki do chłodzenia domu latem, mam raczkujące dziecko i drugie w planach i nie chcę zimnych podłóg. A może dać sobie spokój i zamontować po prostu pompę powietrze/woda i nie kombinować więcej? Jeśli ta pierwsza opcja w ogóle jest możliwa do realizacji to bardzo bym prosił o nazwę lub link do takich urządzeń, ogólnie bym prosił o pomoc w doborze konkretnych modeli do całej instalacji. Każda sensowna wypowiedź osoby która wie o czym pisze jest dla mnie cenna. Na koniec mało znaczące pytanie: Sądzicie że warto do tego montować fotowoltaikę? Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 08.08.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Informacje o układachnadmuchowych na pompach ciepła powietrze-powietrze znajdziesz tutaj i tutajA porównanie do systemów wodnych w tym linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.08.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Jakie OZC? Bez tego nie okreslisz, która opcja z odpowiadajacych funkcjonalnie będzie tańsza. Jak chcesz grzać klimą, po poszukaj na youtubie filmów z czyszczenia jednostki wewnętrznej i zapytaj oferenta, ile za coroczne/półroczne przeglady z takim myciem wezmą (nie tylko dezynfekcje - ale umycie). Do tego dolicz, że podłogówka pozwala prawie całe cieplo do CO wyprodukować ponizej 35gr/za kWh, a przy nadmychowym ze 40% trzeba liczyć prawie 2x drożej. O innych wadach nadmuchowego bylo wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.08.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 A porównanie do systemów wodnych w tym linku "Jeśli więc ktoś chce mieć w salonie dębowy parkiet a w sypialniach puszysty ciepły dywan, to nie pójdzie w stronę podłogówki." Czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.08.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Z dywanem pojechali. Będzie mu za ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.08.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Informacje o układachnadmuchowych na pompach ciepła powietrze-powietrze znajdziesz tutaj i tutaj A porównanie do systemów wodnych w tym linku "W układzie nadmuchowym nie mamy w ogóle możliwości przygotowania wody użytkowej. Pompa ciepła powietrze-powietrze nie jest do tego przystosowana." Bardzo tendencyjny opis mijający się z prawdą. To że Daikin tego nie potrafi to nie znaczy, że inne systemy nie są do tego przystosowane. Obecny tu na forum TwójPan ma taki system który grzeje wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.08.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) "W układzie nadmuchowym nie mamy w ogóle możliwości przygotowania wody użytkowej. Pompa ciepła powietrze-powietrze nie jest do tego przystosowana." Bardzo tendencyjny opis mijający się z prawdą. To że Daikin tego nie potrafi to nie znaczy, że inne systemy nie są do tego przystosowane. Obecny tu na forum TwójPan ma taki system który grzeje wodę. Tylko, że jam mam PC PW...cyt producent: Linia pomp ciepła EHS TDM jest rozwinięciem koncepcji SPLIT, realizuje pracę w trybie powietrze / woda (A2W), a ponadto w trybie powietrze / powietrze (A2A).Wyjątkową cechą systemu TDM jest możliwość podłączenia jednostek wewnętrznych, które bez pośrednictwa wody przekazują ciepło wprost do pomieszczenia. Dzięki temu rozwiązaniu możemy szybko ogrzać pomieszczenia w zimie oraz korzystając tych samych jednostek wewnętrznych cieszyć się klimatyzacją w okresie lata. TDM łączy w sobie funkcjonalność ogrzewania powietrznego i wodnego. Gdy chcemy, możemy jednocześnie uruchomić ogrzewanie wodne i jednostki wewnętrzne A2A. Taka praca systemu umożliwia szybkie ogrzanie pomieszczenia po długim okresie nieobecności. Warto skorzystać z tego rozwiązania gdy potrzebujemy ogrzewania w okresie zimy i chłodzenia w okresie lata Jak ja nie cierpię tych forumowych "wujków dobra rada", którzy chwalą tylko swoje rozwiązania. Kolega clarnet jest przykładem fanatyka jednej marki (nie uwłaczając jego wiedzy, chylę czoła). Ale taki fanatyzm czyni z niego, jak dla mnie nieobiektywnego znawce tematu. Mój system, jedyny zresztą na rynku w takim wydaniu (Samsung ma patent), jest systemem jak dla mnie najprostszym i najbardziej użytecznym w naszym klimacie jaki jest na rynku. Latem powiewa zacnym chłodem, jesienią powiewa cieplutkim powietrzem, kiedy noce nieco już chłodne, a dniem jeszcze słoneczko daje spore zyski w mym "szklanym" saloniku (bo na odpalenie podłogi jeszcze za wcześnie). Zimą natomiast grzeję podłogą, a po dłuższej nieobecności (narty na weekend itd) przy obniżonej tem. w domu, można szybko wrócić do komfortowej temp.z przed wyjazdu odpalając funkcję równoczesnego grzania podłogówką i nadmuchu ciepłego powietrza (większy procent nadmuchu, mniejszy na podłogówkę-aż do całkowitego przejścia na grzanie podłogą). Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 08.08.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 @puszo napisał: Chciałbym PC powietrze/powietrze nadmuchową ale czy istnieje możliwość połączenie systemu z rekuperacją w taki sposób żeby uniknąć montowanie jednostek wewnętrznych? Od dwóch lat jestem użytkownikiem takiego systemu i jak na poważnie myślisz o takim rozwiązaniu, chętnie Ci odpowiem ale na pm, bowiem publikująca poniżej grupa forumowych malkontentów-teoretyków nie dopuszcza do żadnych merytorycznych dyskusji i nie uznaje np. bardzo pomocnych, praktycznych informacji clarneta, którego blog powinien być abecadłem dla planujących instalacje wszelkich PC z poniższymi krytykami na czele. @Kaizen Zamiast pisać pierdylion bzdurnych postów jako specjalista od wszystkiego czyli od ......., wsiądź w samochód i za godzinę będziesz u mnie, obejrzysz instalację i mam nadzieję zmienisz zdanie wobec stereotypów z "czapy" na które się powołujesz.(tel. na priv.) @oberwatorPC Porównujesz Samsunga EHS TDM Plus z modułem hydraulicznym do typowej PC PP Daikina i w/g mnie to jest manipulacja właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.08.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 @puszo napisał: Od dwóch lat jestem użytkownikiem takiego systemu i jak na poważnie myślisz o takim rozwiązaniu, chętnie Ci odpowiem ale na pm, bowiem publikująca poniżej grupa forumowych malkontentów-teoretyków nie dopuszcza do żadnych merytorycznych dyskusji i nie uznaje np. bardzo pomocnych, praktycznych informacji clarneta, którego blog powinien być abecadłem dla planujących instalacje wszelkich PC z poniższymi krytykami na czele. @Kaizen Zamiast pisać pierdylion bzdurnych postów jako specjalista od wszystkiego czyli od ......., wsiądź w samochód i za godzinę będziesz u mnie, obejrzysz instalację i mam nadzieję zmienisz zdanie wobec stereotypów z "czapy" na które się powołujesz.(tel. na priv.) @oberwatorPC Porównujesz Samsunga EHS TDM Plus z modułem hydraulicznym do typowej PC PP Daikina i w/g mnie to jest manipulacja właśnie. Rozumiem, że masz 100% ogrzewanie nadmuchowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.08.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) @Kaizen Zamiast pisać pierdylion bzdurnych postów jako specjalista od wszystkiego Od razu po takim tekście zapłałem sympatią i nabrałem chęci na miłe spedzenie kilku godzin gdzie w upały zaprezentujesz mi, jqk nie działa podłogówka pod dywanem i drewnem. Klimę mam, wrzucalem zdjecia jak wyglada wentylator po kilku latach standardowego serwisowania. Rozebrałem, wyczyściłem. Nie chcialbym tego robić regularnie. Edytowane 8 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 08.08.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Od razu po takim tekście zapłałem sympatią i nabrałem chęci na miłe spedzenie kilku godzin gdzie w upały zaprezentujesz mi, jqk nie działa podłogówka pod dywanem i drewnem. Klimę mam, wrzucalem zdjecia jak wyglada wentylator po kilku latach standardowego serwisowania. Rozebrałem, wyczyściłem. Nie chcialbym tego robić regularnie. A ja mam sąsiada w USA, który ma takie ogrzewanie, tam chyba w szkieleciakach są same takie. Twierdzi, że zimą takie nadmuchowe ogrzewanie wysusza im strasznie powietrze w domu i generalnie wolał grzejniki w PRL-u (wtedy wyjechał). Na koszty użytkowania i serwisu nie zwraca uwagi, bo tam mieszka i pracuje od 30 lat (tutaj wraca z wnuczkami na wakacje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Mój system, jedyny zresztą na rynku w takim wydaniu (Samsung ma patent), jest systemem jak dla mnie najprostszym i najbardziej użytecznym w naszym klimacie jaki jest na rynku. Latem powiewa zacnym chłodem, jesienią powiewa cieplutkim powietrzem, kiedy noce nieco już chłodne, a dniem jeszcze słoneczko daje spore zyski w mym "szklanym" saloniku (bo na odpalenie podłogi jeszcze za wcześnie). Zimą natomiast grzeję podłogą, a po dłuższej nieobecności (narty na weekend itd) przy obniżonej tem. w domu, można szybko wrócić do komfortowej temp.z przed wyjazdu odpalając funkcję równoczesnego grzania podłogówką i nadmuchu ciepłego powietrza (większy procent nadmuchu, mniejszy na podłogówkę-aż do całkowitego przejścia na grzanie podłogą). Dom będzie stał końcówka 2019 Instalacje będzie robił początkiem 2020 A ty mu polecasz system, który będzie zakazany w sprzedaży i wycofany z produkcji w 2025 roku. Brawo TY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puszo 09.08.2018 00:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 @RecChętnie dowiem się więcej o instalacji jaką posiadasz, już napisałem na priv. Dobrze wiedzieć że istnieje możliwość ogrzewania nadmuchowego bez jednostek wew. czy klimatyzacji, a wykorzystującą i tak istniejącą sieć kanałów wentylacyjnych z rekuperacji. @ClarnetPrzydatne linki z dużą ilością przydatnych i napisanych w zrozumiały sposób dla laika informacji. Dość tendencyjne ale i tak się skłaniam bardziej w stronę pomp PP. Dlaczego system TwojegoPana będzie zakazany? Jednostki wew. nadmuchowe będą wycofane z produkcji? Ciekawą alternatywą może być CO z klimakonwektorów ale to musiałoby być takie urządzonko w każdym pomieszczaniu jak dobrze rozumiem, a to będzie raczej dość spory koszt inwestycji przy załóżmy 10 pomieszczeniach i pewnie 10 takich klimakonwektorów też trochę prądu zeżre i pewnie urządzenie też będzie wytwarzać jakiś szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 09.08.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Dom będzie stał końcówka 2019 Instalacje będzie robił początkiem 2020 A ty mu polecasz system, który będzie zakazany w sprzedaży i wycofany z produkcji w 2025 roku. Brawo TY! Bzdury waść piszesz. Nie tylko na tym wątku. Nigdy nie negowałem układu z wodą lodową i klimakonwektorami. Ja wybrałem układ oparty na klimatyzatorach. Oba układy, mają wady i zalety. Nie wyobrażam sobie rur w suficie i krążącej w nich wody, możliwość podwyższonej awaryjności związanej z dużą liczbą elementów mechanicznych(hydraulika), bardzo trudne ewentualne możliwości modyfikacji takiego systemu itd, pisałem o tym nie raz. Co by nie plagiatować, zacytuję podstawowe wady i zalety każdego z układów z artykułu ze strony http://budynkipodkontrola.pl/woda-lodowa-freon-system-klimatyzacji-bedzie-najlepszy/, choć artykuł nie dotyczy bezpośredni PC PW, to sama zasada działania jest taka sama. Może pozbawiona handlarzy z FM z płatnymi profilami lub też nie, merytoryczna dyskusja potencjalnych nabywców,użytkowników, zwolenników i przeciwników obu układów ułatwi wybór układu chłodniczego lub grzewczo chłodniczego potencjalnemu inwestorowi. Ja użytkuje jeden z układów, pisałem o wadach i zaletach nie raz , nie dwa. Z perspektywy choć krótkiego, to jednak pełnego doświadczeń upływu czasu, swój wybór skromny, choć niepopularny wybór uważam za ekonomicznie uzasadniony i słuszny. BTW, jaki by nie był, był świadomy i nie podyktowany bełkotem handlarzy i olimpu tego "zacnego forum". Pozdrawiam. Układ "wody lodowej" z klimakonwektorami. Zalety: -tania eksploatacja (ponosimy w zasadzie wyłącznie koszty energii elektrycznej); -brak ograniczeń w rozplanowaniu elementów sieci: w odległości klimakonwektorów od jednostki zewnętrznej, jak również w różnicy poziomów, na których zlokalizowane są poszczególne elementy systemu; -prosta konstrukcja, łatwa w serwisowaniu i naprawach; -brak zagrożeń dla środowiska naturalnego (mniejsze zagrożenie dla środowiska naturalnego, ze względu na mniejszą ilość czynnika chłodniczego, mniejsza emisyjność do atmosfery w przypadku nieszczelności). Ograniczenia: -konieczność bardzo dokładnego zaplanowania sieci i ścisłego dopasowania parametrów wszystkich elementów, szczególnie mocy chłodniczej agregatu wody lodowej (późniejsze modyfikacje są trudne i bardzo kosztowne); -trudność instalacji w już istniejących budynkach; -podwyższona awaryjność związana z dużą liczbą elementów mechanicznych(hydraulika). Właściwie zaprojektowane i zainstalowane systemy klimatyzacji oparte o wodę lodową to dobre rozwiązanie dla średnich i dużych obiektów. Wybiorą je zapewne inwestorzy, którzy dysponują odpowiednimi funduszami i perspektywą oszczędności na przestrzeni wielu lat eksploatacji. Układ z klimatyzatorami. Zalety: -mniejsze wymagania instalacyjne: łatwość montażu w już istniejących budynkach, większa swoboda prowadzenia instalacji (umożliwiają to małe przekroje przewodów doprowadzających), mniejsze gabaryty urządzeń (mniejsze wymagania przestrzeni), możliwość łączenia ze sobą kilku jednostek zewnętrznych; -duża elastyczność i precyzja ustawień: możliwość dowolnego regulowania urządzeń wewnętrznych przyłączonych do jednej jednostki zewnętrznej, większa precyzja utrzymywania zaprogramowanych dla danego pomieszczania parametrów klimatycznych; -optymalizacja wydajności urządzeń, lepsze parametry zużycia energii elektrycznej; -niska awaryjność. Ograniczenia: -duże koszty początkowe; -wysokie koszty serwisów i napraw; -maksymalna odległość pomiędzy jednostką zewnętrzną a wewnętrzną to ok. 150 m, maksymalna różnica poziomów pomiędzy jednostkami wynosi kilkanaście metrów. Klimatyzacja freonowa, ze względu na swą modułowość i łatwość instalacji, zaspokaja bardzo zróżnicowane zapotrzebowania: od zastosowań w niewielkich mieszkaniach po biurowce. Choć do niedawna dedykowano ją głównie do małych i średnich obiektów, to – dzięki stopniowemu spadkowi cen i szerokiej gamie zalet – coraz powszechniej stosowana jest również w dużych obiektach. Moim zdaniem, taka instalacja jest mniej skomplikowana, jej elementy i urządzenia są tańsze i zajmują mniej miejsca. Do tego dochodzi większa "sterowalność" dla pomieszczeń ogrzewanych/chłodzonych. Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.08.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) Do tego dochodzi większa "sterowalność" dla pomieszczeń ogrzewanych/chłodzonych. Strasznie dużo głupot tam wypisałeś. Ale ponieważ do "sterowalności" odniosłeś się dwu-krotnie, to dam ci jeden przykład: Dla TDM: masz 5 jednostek wewnętrznych od 2,2 kW do 5,6 kW - i regulacja wydajności 40 - 100% z racji, że jest to freon W przypadku klimakonwektorów masz do wyboru zwykle 2 razy więcej jednostek, w mocach od 2 do 10 kW - z racji zastosowania wody, masz możliwość sterowania 0-100%. Dlaczego system TwojegoPana będzie zakazany? Jednostki wew. nadmuchowe będą wycofane z produkcji? Wszystkie systemy oparte o czynnik r410, będą wycofane ze sprzedaży w 2025 roku. PS. W swoich postach umieszczasz nazwę producenta lub dystrybutora a to mnie zarzucasz szeptany marketing. Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 10.08.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Wszystkie systemy oparte o czynnik r410, będą wycofane ze sprzedaży w 2025 roku. PS. W swoich postach umieszczasz nazwę producenta lub dystrybutora a to mnie zarzucasz szeptany marketing. I oczywiście, TDM zniknie z rynku, tak jak pozostałe inne firmy produkujące sprzęt na r410. Bo ty tak chcesz. Daj pokój amigos, błagam. Masz dziś "zmianę dzienną" na naganianie na FM ? Napisz wreszcie ile masz klimakonwektorów do sprzedania i z jakie PC i co tam jeszcze chcesz sprzedać. Będzie prościej i czytelniej Co do reszty napisze ci tak. Wszyscy są debilami, tylko Johny jest mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puszo 11.08.2018 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Trochę poczytałem, różne materiały które od was dostaje.Dużo się kłócicie na tym forum ale jest to dzięki temu istna skarbnica wiedzy gdyż każdy broni swojej racji. Choć z tego co piszecie, ogólnie nie tylko w tym wątku, to są tu sami sprzedawcy albo ludzie biorący kasę za reklamę. Ale do sedna;Podoba mi się opcja ogrzewania kanałowego z wykorzystaniem istniejącej instalacji WM albo zamiast niej. Taka jak opisana tutaj (ze schematem): https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nowa-pompa-ciepla-daikin-skyair-rzqgl-i-ogrzewanie-nadmuchowe/Znalazłem nowsze klimatyzatory bez czynnika chłodzącego r410, a z r32:https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/nowa-pompa-ciepla-daikin-skyair-a-series-bluevolution/ale w cenniku klimatyzatory kanałowe z nowym czynnikiem widnieją jako jednostki komercyjne, nie będzie problemu z podłączeniem tego w domu ? Czytałem też trochę o klimakonwektorach i też się wydają ciekawą opcją ale wolałbym uniknąć montowanie jednostek wewnętrznych w każdym pomieszczaniu, widziałem że są klimakonwektory kanałowe ale nie znalazłem żadnego schematu takiej instalacji w domu. Czy istnieje możliwość podłączenia klimakonektora kanałowego do sieci wentylacji z rekuperacji tak aby była to jedyna instalacja grzewczo/chłodząca w domu? Mogły by być np. 2 jednostki, jedna na parter, 2 na poddasze współpracujące lub działające niezależnie.Jeśli jest taka możliwość to zamontował bym do tego PC PW i odpada problem CWU.Wolałbym klimakonwektor niż klimatyzację, klimatyzacja kojarzy się raczej negatywnie.. z zanieczyszczoną instalacją, z suchym powietrzem, są to raczej skojarzenia z samochodów czy samolotów ale nie wiem czy podobnie nie jest w domu z klimatyzacją jako jedynym źródłem ogrzewania/chłodzenia, nigdy nie byłem w takim domu.Jeśli istnieje coś takiego to bardzo bym prosił o jakiś konkretny model klimakonwektora, a najlepiej schemat takiej instalacji w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 11.08.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 @puszoNie do końca chyba zrozumiałeś te wpisy.To nie instalacja WM wykorzystywana jest do ogrzewania nadmuchowego, tylko instalacja ogrzewania nadmuchowego może być częściowo wykorzystana do WM.I tylko w tą jedną stronę to działa. Różnica jest w kanałach, ich wilekości, sposobie rozprowadzenia. W branży funkcjonuje umowny podział na klimatyzatory mieszkaniowe (residential - jednostki o mocy do 5-6kW, stosowane w pojedynczych pomieszczeniach mieszkaniowych) i komercyjne (commercial - pomieszczenia biurowe, handlowe, usługowe, moce 7-15 kW). Ale nic nie stoi na przeszkodzie by małą jednostkę 2,5kW zamontować w biurze, a dużą w salonie domu jednorodzinnego czy całym budynku. Do pc PW możesz oczywiście podłączyć 2 większe fancoile kanałowe, po jednym na każdej kondygnacji i w układzie nadmuchowym te kondygnacje ogrzewać i chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 27.09.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam, Zachęcam do wyboru pompy ciepła typu powietrze - woda. Pompy ciepła współpracujące z systemem ogrzewania podłogowego są bardziej komfortowe w porównaniu z pracą pompy powietrze - powietrze. Najwyższa temperatura jest na wysokości głowy a nie nóg, jak przy ogrzewaniu podłogowym. Może to powodować dyskomfort oraz odczucie przeciągu. Przy okazji zachęcam do sprawdzenia oferty powietrznych pomp ciepłą z rodziny Logatherm marki Buderus, które posiadają jeden z najwyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts