Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w rozmieszczeniu domu na działce - przykłady projektów

Recommended Posts

Witam serdecznie,

W przyszłym roku planuję rozpoczęcie budowy domu na działce jak na załączniku poniżej. Obecnie działka jest zagospodarowana, znajduje się duży garaż z częścią mieszkalną stawy itp. Wjazd znajduje się od północy. Dom chciałbym wybudować na części południowej ponieważ wydaje mi się, że jeszcze jest tam miejsce na to. Problem w tym, że nie do końca wiem jak rozmieścić dom/wjazd do garażu.

1.jpg

Poniżej oznaczyłem wymiary "teoretycznej" działki potrzebne do wyboru projektu. Oczywiście ze strony zachodniej i południowej nie ma konieczności zachowania 4m odległości ponieważ do rzeczywistego końca działki jest jeszcze dużo miejsca. Problemem jest miejsce na grilla przez które nie ma możliwości przedłużenia obecnego wjazdu, jak również staw na pd-zach części działki. W ostateczności mógłbym usunąć grilla i wędzarnie oraz zasypać staw ale to ostateczności.

Działka z wymiarami.jpg

Generalnie mam 2 typy usytuowania domu na tej przestrzeni. Pierwszy z nich to wejście i wjazd od zachodu.Wydaje się to oczywiste rozwiązanie ale do wjazdu do garażu trzeba będzie ostro zakręcić. Przy takim rozmieszczeniu zastanawiam się na projektem Murator Jasna przestrzeń wariant V - lustro

https://projekty.muratordom.pl/projekt_jasna-przestrzen-wariant-v,3437,0,0.htm?mirror=yes Poniżej link do zrzutu działki z usytuowaniem domu na działce.

Działka z wymiarami — 1.jpg

Drugim typem jest dom z wejściem i wjazdem od północy i przesunięcie do w dół działki. Tutaj typem jest projekt DOMY Z WIZJĄ z Charakterem 1. http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/z-charakterem-1,rzuty

Działka z wymiarami — 2.jpg

Proszę o Wasze opinie, co uważacie o tych pomysłach? Czy ułożenie tych projektów domu względem kierunków jest odpowiednie? Może jakieś inne projekty lepiej nadawałyby się w takiej sytuacji? Wszystkie opinie i sugestie są bardzo mile widziane. Z góry dziękuję za pomoc.

A czemu domu nie zwrócisz na południe?

Czy nie sensowniejszy jest projekt indywidualny?

W jakim sensie zwrócić na południe? Czyli maiłbym obchodzić dom dookoła aby wejść od południa? Nie wiem jaki jest w tym sens i jakie korzyści. Oczywiście projekt indywidualny wchodzi w grę ale najpierw chciałem się zorientować ogólnie w temacie.

Chodziło mi o obrót o 90 stopni, tak by dłuższy bok był zwrócony na południe. Wejście od północy. Korzyść?- będziesz miał przyzwoity ogród ze stawem. A z twoich wizualizacji powstają wąskie paski wokół budynków. Ale jak tak bardziej podoba się to w czym rzecz? Buduj tak byś sam był z tego zadowolony.

• 1 month później...
Zdecydowanie firewall ma rację.

Do tego projekt indywidualny, aby połączyć garaż z domem i nie biegać w czasie deszczu z zakupami.

Nie ma opcji połączenia domu z garażem ponieważ garaż jest wykorzystywany w związku z prowadzoną firmą budowlaną, również ten plac na którym umieściłeś dom. Możliwość wybudowania jest tylko na zielonej części działki. Dlatego wybrałem domy z garażem 2-st aby auta osobowe parkować przy domu.

• 1 month później...
w tej sytuacji postawiłabym dom z wysuniętym ku przodowi garażem, by dom nieco cofnąć.

dom-wolnostojacy-10-minut-centrum-rudna-mala-sprzedam-486093087.jpg

Elfir dzięki za propozycje. Obawiam się, że przy tym ustawieniu domu nie zmieszczę się obok linii energetycznych. Jest to prawdopodobnie NN, ale musze to jeszcze sprawdzić w dokumentacji z budowy garażu. Poniżej wycinek z mapy linii energetycznych.

Czy w tej sytuacji jest w ogóle sens budować się na tej działce czy lepiej szukać innej? Trochę szkoda tego miejsca bo sam garaż na działce 30ar to marnotrawstwo, a koszt działek uzbrojonych w mojej okolicy to od 10tys/ar w górę, a w dobrej lokalizacji potrafią kosztować nawet 17tys

Bez tytułu.jpg

Po prostu my nie widzimy ograniczeń o których wcześniej nic nie pisałeś (jak o jakiś liniach energetycznych).

W każdym razie sytuowanie domu najdalej od wjazdu to duże koszty np. na wykonanie dojazdu, Spora strata działki na komunikację.

Musisz sprawdzić jaka to jest linia, bo to ma przełożenie na odległości w jakich można się budować.

Edytowane przez Elfir