Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jak w temacie, macie jakieś sprawdzone metody po czym poznać, że ekipa budowlana będzie solidna? W sensie, że będą terminowi nie będą wypijać farby, jeść betonu, sprzedawać na prawo i lewo krzyżaczków, gubić płytek i przychodzić do pracy w miarę trzeźwo?

Pozdrawiam z placu budowy ;)

https://forum.murator.pl/topic/240395-po-czym-pozna%C4%87-solidn%C4%85-ekip%C4%99-budowlan%C4%85/

zostaw alko w barku i wyjdź :cool:

a tak serio to jak ofertują Ci wszystko poprawnie, to dobrze. Nie świadczy to do końca o tym, że ekipa będzie dobra , ale o wiele łatwiej będzie CI się z nimi rozliczyć po wszystkim.

Nie ma dobrych ekip, bywają dopilnowane. Ale nazywajac jednookiego królem - dobra ekipa od SSO nie ma wolnego terminu w tym ani przyszłym roku.
  • 2 weeks później...

Mają narzędzia i są sensownie ubrani, samochód to nie osobówka i tam też jest porządek, potrafią rozmawiać na temat i rozwiązywać problemy, a nie tylko "zrobimy, jak u sąsiada, będzie pan zadowolony." Trzeba wcześniej sprawdzić ich pracę u innych i popytać o terminowość.

I mają terminy zaklepane na trzy lata naprzód! :-D

Wydaje mi się, że już na samym początku, podczas przedstawiania oferty, jej forma i przejrzystość może dać tobie do myślenia, czy traktują to co robią profesjonalnie, czy też próbują się ślizgać. Miałem już w swoim życiu takie przeboje z fachowcami, że hej :(
Solidna ekipa to taka u której dostaniesz umowę, paragon/fakturę, gwarancję, to taka która zakupi drobne materiały i nie będzie marudzić że brakło im 3 gwoździe, albo 10 wkrętów, czy taśmy albo folii i będą Cię gonić o 7 rano telefonem i mówić "panie bo brakło ...". A jeszcze solidniejsza będzie miała to na pace auta, czyli wszystkie potrzebne graty do wykonania zleconych prac plus jakieś drobne prace połączone. Profesjonalne i sprawne narzędzia, bez kabli zasilających okręconych taśmą bezbarwną, wtyką siłową na druta. Solidna ekipa to taka w której jest majster z prawdziwego zdarzenia, który zna temat i wie co z czym się je. Jak położyć płytki żeby kontakt i włącznik był w poziomie, jak dobrać szerokości do obsadzenia drzwi. Taki majster który ogarnia trochę budowlankę i nowości a nie rozdziawia usta na widok silikatu, albo kanału rekuperacji ;) i pyta się panie a co to jest.. No i najważniejsza sprawa to relacja Inwestor - Wykonawca, czyli Wykonawca robi tak jak chce Inwestor a nie odwrotnie, zmiana sposobu wykonania powinna być ustalona po przedyskutowaniu jakie konsekwencje będzie miała zmiana, co na plus co na minus. Jak ekipa wchodzi i robi podśmifujki z Ciebie z cyklu że "panie a kto tak teraz robi, tera to się robi tak, jest szybciej, taniej, lepiej" znaczy że wszystko będzie drożej, gorzej i fakt szybciej ale do wypłaty kasy. Jak usłyszysz że "jak pan chce to tak zrobimy, ale my zawsze robimy inaczej" to zmień ekipę bo to oznacza że nie wiedzą o czym do nich mówisz i będą improwizować.
Dokładnie tak, tylko, że przy fakturowaniu już jest za późno niekiedy....Dlatego też wydaje mi się, że pierwsza selekcja nieznanej firmy może nastąpić już na etapie ofertowania. Rozmawiałem w gronie też budujących o swoich spostrzeżeniach - przyznali mi rację. Wiadomo też, że Pan Zenek niekoniecznie, który wstawia parapety musi mieć umiejętności w obsłudze jakiegoś programu ale mógłby jakoś przedstawić swoją ofertę, chociażby żeby był lepiej postrzegany wśród swoich konkurentów. A to, że sie bardziej postarał znaczy, że mu bardziej zależy i być może bardziej się może znać na robocie - takie jest moje zdanie.