Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podłączyć oświetlenie na schodach

Recommended Posts

Witam,

mam problem bo nie wiem jak to podłączyć aby maksymalnie wszystko wykorzystać.

oświetlenie na klatce schodowej:

na górze dochodzi zasilanie i w tej chwili są podłączone do niego ledy przez łącznik.

oprócz tego mam na półpiętrze puszkę i na dole puszkę, między puszkami biegnie kabel od góry przez środek do dołu jak na schemacie.

Jak to podłączyć aby oświetlenie załączać i wyłączać na każdej puszce mając tylko tyle ile na schemacie.

A może na półpiętrze wstawić czujkę ruchu która będzie załączała jeśli ktoś się zbliży w jej zasięg.

A może jakiś sterownik?

W razie potrzeby jest możliwość dociągnięcia do górnej puszki jeszcze jednej linii zasilającej jak to coś da.

Jakieś pomysły?

Tomasz

schemat.jpg

Witam,

mam problem bo nie wiem jak to podłączyć aby maksymalnie wszystko wykorzystać.

oświetlenie na klatce schodowej:

na górze dochodzi zasilanie i w tej chwili są podłączone do niego ledy przez łącznik.

oprócz tego mam na półpiętrze puszkę i na dole puszkę, między puszkami biegnie kabel od góry przez środek do dołu jak na schemacie.

Jak to podłączyć aby oświetlenie załączać i wyłączać na każdej puszce mając tylko tyle ile na schemacie.

A może na półpiętrze wstawić czujkę ruchu która będzie załączała jeśli ktoś się zbliży w jej zasięg.

A może jakiś sterownik?

W razie potrzeby jest możliwość dociągnięcia do górnej puszki jeszcze jednej linii zasilającej jak to coś da.

Jakieś pomysły?

Tomasz

To co zrobiono to jakaś amatorszczyzna, sterowanie oświetleniem za transformatorem niezbyt trafiony pomysł. Jeśli jest możliwość doprowadzenia przewodu do górnej puszki to, przed transformatorem przekaźnik bistabilny a w puszki wyłącznik chwilowy (dzwonkowy) i będzie można sterować z każdej puszki (wyłącznika).

Dzięki

do puszki można doprowadzić 230 ale mam specjalną szafę w której są zasilacze i tak to podłączyłem jest jeszcze jedna linia którą mogę wykorzystać między szafką i zasilaczami.

jeśli chodzi o przekaźnik to może to być bis 402?

mogę to zrobić tak:

do puszki 230 do bis 402

z przekaźnika wyjście na zasilacz

z zasilacza powrót do puszki

i na ledy.

To teraz jak ten przekaźnik podłączyć i jak dzwonkowe w poszczególnych puszkach?

czy przekaźnik nie będzie działał na 12v?

Dzięki

do puszki można doprowadzić 230 ale mam specjalną szafę w której są zasilacze i tak to podłączyłem jest jeszcze jedna linia którą mogę wykorzystać między szafką i zasilaczami.

jeśli chodzi o przekaźnik to może to być bis 402?

mogę to zrobić tak:

do puszki 230 do bis 402

z przekaźnika wyjście na zasilacz

z zasilacza powrót do puszki

i na ledy.

To teraz jak ten przekaźnik podłączyć i jak dzwonkowe w poszczególnych puszkach?

czy przekaźnik nie będzie działał na 12v?

bis 402 może być albo taki sam na szynę DIN. Bistabilny do szafki z zasilaczami, przerywa zasilanie po stronie 230. sterowanie dodatkowym przewodem (dwie żyły) do puszki góra i spiąć z puszkami wyłączników. wyłączniki łączone równolegle. Zasilanie 12V pozostawić jak jest i już.

Ps. Po tym co piszesz nie jestem pewien czy sobie krzywdy nie zrobisz przy tych połączeniach. Może poproś kogoś kto ma jakieś podstawowe pojęcie. A Bis łączy się tak jak w jego instrukcji i dokumentacji dostępnej na stronie producenta.

Edytowane przez Remiks