zientas 08.08.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam, mam problem bo nie wiem jak to podłączyć aby maksymalnie wszystko wykorzystać. oświetlenie na klatce schodowej: na górze dochodzi zasilanie i w tej chwili są podłączone do niego ledy przez łącznik. oprócz tego mam na półpiętrze puszkę i na dole puszkę, między puszkami biegnie kabel od góry przez środek do dołu jak na schemacie. Jak to podłączyć aby oświetlenie załączać i wyłączać na każdej puszce mając tylko tyle ile na schemacie. A może na półpiętrze wstawić czujkę ruchu która będzie załączała jeśli ktoś się zbliży w jej zasięg. A może jakiś sterownik? W razie potrzeby jest możliwość dociągnięcia do górnej puszki jeszcze jednej linii zasilającej jak to coś da. Jakieś pomysły? Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.08.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam, mam problem bo nie wiem jak to podłączyć aby maksymalnie wszystko wykorzystać. oświetlenie na klatce schodowej: na górze dochodzi zasilanie i w tej chwili są podłączone do niego ledy przez łącznik. oprócz tego mam na półpiętrze puszkę i na dole puszkę, między puszkami biegnie kabel od góry przez środek do dołu jak na schemacie. Jak to podłączyć aby oświetlenie załączać i wyłączać na każdej puszce mając tylko tyle ile na schemacie. A może na półpiętrze wstawić czujkę ruchu która będzie załączała jeśli ktoś się zbliży w jej zasięg. A może jakiś sterownik? W razie potrzeby jest możliwość dociągnięcia do górnej puszki jeszcze jednej linii zasilającej jak to coś da. Jakieś pomysły? Tomasz To co zrobiono to jakaś amatorszczyzna, sterowanie oświetleniem za transformatorem niezbyt trafiony pomysł. Jeśli jest możliwość doprowadzenia przewodu do górnej puszki to, przed transformatorem przekaźnik bistabilny a w puszki wyłącznik chwilowy (dzwonkowy) i będzie można sterować z każdej puszki (wyłącznika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 08.08.2018 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Dzięki do puszki można doprowadzić 230 ale mam specjalną szafę w której są zasilacze i tak to podłączyłem jest jeszcze jedna linia którą mogę wykorzystać między szafką i zasilaczami.jeśli chodzi o przekaźnik to może to być bis 402?mogę to zrobić tak:do puszki 230 do bis 402z przekaźnika wyjście na zasilaczz zasilacza powrót do puszkii na ledy. To teraz jak ten przekaźnik podłączyć i jak dzwonkowe w poszczególnych puszkach?czy przekaźnik nie będzie działał na 12v? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.08.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Witam.Potwierdzam to, co napisał kolega Remiks.Już widziałem cuda z takim sterowaniem po stronie 12 V (dotyczyło halogenów 12 woltowych), gdy klientowi non-stop "paliły" się wyłączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.08.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki do puszki można doprowadzić 230 ale mam specjalną szafę w której są zasilacze i tak to podłączyłem jest jeszcze jedna linia którą mogę wykorzystać między szafką i zasilaczami. jeśli chodzi o przekaźnik to może to być bis 402? mogę to zrobić tak: do puszki 230 do bis 402 z przekaźnika wyjście na zasilacz z zasilacza powrót do puszki i na ledy. To teraz jak ten przekaźnik podłączyć i jak dzwonkowe w poszczególnych puszkach? czy przekaźnik nie będzie działał na 12v? bis 402 może być albo taki sam na szynę DIN. Bistabilny do szafki z zasilaczami, przerywa zasilanie po stronie 230. sterowanie dodatkowym przewodem (dwie żyły) do puszki góra i spiąć z puszkami wyłączników. wyłączniki łączone równolegle. Zasilanie 12V pozostawić jak jest i już. Ps. Po tym co piszesz nie jestem pewien czy sobie krzywdy nie zrobisz przy tych połączeniach. Może poproś kogoś kto ma jakieś podstawowe pojęcie. A Bis łączy się tak jak w jego instrukcji i dokumentacji dostępnej na stronie producenta. Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts