APCM 08.08.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Panowie, Zastanawiam się jak upchnąć rury, które mają napowietrzać kanalizę. W projekcie mam ich aż trzy, z czego, ta w kotłowni jest zbędna, bo nie będzie tam umywalki. Co nie zmienia faktu, że robiąc to przy ścianie będę musiał ścianę zabudować i stracić cenne centymetry. Macie jakiś pomysł na to? Chciałem specjalnie wkuwać się w ścianę ze stelażem WC 8cm, aby wyjść na równo z całą ścianą, ale ta wywiewka kanalizy zepsuła mi cały plan. Podobnie sprawa wygląda w kuchni, gdzie ma być zawór napowietrzający. Czy jest on niezbędny? Nie wystarczą dwie wywiewki z obu łazienek wyprowadzone ponad dach? Całkiem o tym zapomniałem i teraz się wkur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.08.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Jeśli w kuchni jest fi 110, to chyba obejdzie sie bez napowietrzania? Nawet zmywarka rzygająca pod ciśnieniem z węża fi 20 i spuszczając zlew, nie zalejesz takiej średnicy 110... Przy WC to insza sprawa, tam nie ma dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APCM 09.08.2018 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Rozmawiałem właśnie z jednym z hydraulików, który powiedział mi że w domu jednorodzinnym przy tych przekrojach co mam, to wystarczy jedna wywiewka na cały dom. W sumie powiedział, że nawet napowietrzacze w trzech miejscach na pewno wystarczą. Co innego, gdybym miał szambo, ale jestem podpięty do kanalizacji miejskiej. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 09.08.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Spokojnie wystarczą przekroje fi 75 mm dla wszystkich pionów. Niestety nie ma co ujmować wywiewek, to akurat jest potrzebna rzecz i tak jak masz w projekcie to ja bym zostawił. Ja upychałem rury fi 110 w pionie za pomocą pustaka wentylacyjnego dając go w ścianę nośną, natomiast w ścianach działowych dawałem połówkę pustaka wentylacyjnego (przeciętą) robiąc pion i dając rurę fi 75 mm. Ale to robiłem na etapie budowania, jak masz ściany gotowe to pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts