Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o ocieplenie poddasza wełną

fazik

Recommended Posts

Kilka konkretnych pytań do majstrów mam, odnośnie ocieplenia poddasza. Miałem zrobić 20cm piany Icynene, ale zmieniłem jednak zdanie i pójdę w wełnę, wydaje mi się będzie cieplej chociaż wcale nie taniej.

20180807_210857.jpg

1. Krokwie mają plusminus 18cm, nad nimi membrana, nad nią konstrukcja ale w większości powietrze i powyżej dachówka ceramiczna.

Pchać między krokwie wełnę 18cm na styk? Podobno jak za membraną jest przerwa to nie trzeba już zostawiać przerwy między wełną a membraną. Czy dać 15cm i zostawić te 2-3cm luzu z tyłu?

Planuje 15/18cm + 15cm Super Mate 033.

Tak na marginesie wciskają mi też Climowool 033, że niby lepsza, w minimalnie niższej cenie, że Isover to na marce tylko jedzie. Ale wydaje mi się, że po prostu mają większą prowizję. ;)

20180807_210840.jpg

2. Skleić te łączenia membrany jakąś taśmą przed położeniem wełny? Mam taką a'ka aluminiową do sklejania folii. Jak byłem jeszcze za pianką, to mówili, że to tylko po to żeby piana im nie przechodziła na drugą stronę. A przy wełnie jak?

20180807_211448.jpg

3. Po bokach okien dachowych mam taką dziurę. Czym to wypełnić? Wełną? Czy zostawić tak?

Edytowane przez fazik

1. Możesz użyć 18 cm wełny , tylko nie wypychaj jej za mocno w górę

2 membrana miała być sklejona w trakcie jej montażu , nie zrobiłeś tego więc musisz teraz - najlepiej taśmami które zaleca producent membrany.

3 tak jak wyżej miało to być zrobione od zewnątrz , od wewnątrz by było szczelnie dobrze dociąć membranę tak by zachodziła na okno wysmarować silikonem dekarskim i przykleić można przybić w koło listewkę dla lepszego docisku , silikonu musi być w miarę dużo by nigdzie nie przedostała się woda..

Możesz dać*18, tylko nie pchaj za mocno. Będzie okej. Membranę*posklejaj, tylko taśmą zalecaną*przez producenta.

Co do okna to dobra izolacja wkoło to podstawa. Śmiało możesz wełną, tylko nie ściskaj za mocno.

Climowool 033 daję*u ciebie (150 + 50). O właściwościach powiem po pierwszej zimie :D

Co do samej wełny to powiem, że jest pierwsza klasa. Równo się*rozkłada, grubość praktycznie idealna. Nie rozwarstwia się, nie kruszy, nie pyli zbyt mocno i nie gryzie aż tak bardzo.

Mam porównanie do wełny isover i powiem, że climowool w układaniu jest lepsze :)

2 membrana miała być sklejona w trakcie jej montażu , nie zrobiłeś tego więc musisz teraz - najlepiej taśmami które zaleca producent membrany.

3 tak jak wyżej miało to być zrobione od zewnątrz , od wewnątrz by było szczelnie dobrze dociąć membranę tak by zachodziła na okno wysmarować silikonem dekarskim i przykleić można przybić w koło listewkę dla lepszego docisku , silikonu musi być w miarę dużo by nigdzie nie przedostała się woda..

2. Nie zrobiłem bo tak już kupiłem. Posklejam membranę, chociaż opinie są różne, co do konieczności. Nie mam pojęcia co to za membrana. A taśmę mam Dolphina metalizowaną do sklejania folii. Trzyma dobrze.

3. Co do okna to jest sens ciąć membrane i mocować na nowo żeby przesunąć ją trochę na front? Ona jest pozawijana i jest ta szczelina, ale membrana jest zamocowana, tylko tam gdzieś po zewnętrznej stronie okna. Kwestia czy te szpary (są tylko po bokach) czymś wypełnić?

Ad3 Możesz obrobić okno dachowe styrodurem -na pewno nie wełną.

Membranę posklejaj, tylko taśmą zalecaną przez producenta.

Co do okna to dobra izolacja wkoło to podstawa. Śmiało możesz wełną, tylko nie ściskaj za mocno.

Sprzeczne zalecenia dajecie. ;)

Kolejne pytanie, na szczytach ścian działowych mam taki "naddatek" tynku gipsowego. Obciąć go kątówką i wyrównać żeby położyć gładko wełnę na równej nawierzchni czy nie ma sensu się w to bawić i kłaść na tym jak leci?

20180812_104150.jpg20180812_104228.jpg

Ehm, chyba tak.

20180719_195447.jpg

Apropo tych belek (jętek).

Chcę na nich rozłożyć podłogę z OSB 25mm. To będzie stryszek pierdzielnik nieużytkowy na wszystkie "może-kiedyś-przydasie" i choinkę.

Czy takie płyty będą wystarczająco wytrzymałe przykręcone bezpośrednio do jętek rozłożonych co ok 90cm? Tzn czy jest ryzyko złamania pomiędzy jętkami? Nie pod czołgiem, tylko pod człowiekiem do 100kg?

Jak połączyć takie płyty ze sobą jeżeli łączenie wypadnie właśnie jakoś między jętkami? Stalowe łączniki płaskie?

Czy może absolutnie kategorycznie bezwarunkowo powinienem zrobić najpierw gęściej rozłożony stelaż poprzeczny?

Edytowane przez fazik

To tym się przejmuj. Do przenoszenia obciążeń są ściany konstrukcyjne (nośne).

Pytanie, czy wystarczy ściany podkuć, żeby więźba o nią nie opierała, czy ktoś zrobił fuszerkę większą i zaplanował podparcie na ścianach działowych jakby to były konstrukcyjne.

fazik: MFP jest bardziej wytrzymała od OSB.Musisz sprawdzić zalecane rozstawy w zależności od grubości i odpowiedniej grubości kupić. Na pewno dużo lepiej i taniej będzie zrobić stelaż poprzeczny z rozstawem odpowiednim pod płyty.

Jak chcesz mieć ciągłość ocieplenia, to czeka cię skuwanie ścian działowych oraz szczytowych. Co za partactwo...

fazik: MFP jest bardziej wytrzymała od OSB.Musisz sprawdzić zalecane rozstawy w zależności od grubości i odpowiedniej grubości kupić. Na pewno dużo lepiej i taniej będzie zrobić stelaż poprzeczny z rozstawem odpowiednim pod płyty.

Już mam OSB 25mm. Chyba jednak bezpieczniej będzie zrobić taki chociaż drobny stelaż co 62cm czyli podparcie byłoby na 3 legarach (?) wzdłuż płyty. Do 22mm widziałem zalecenie 60cm. Tylko nie wiem z czego to zrobić żeby nie wydawać za dużo. W Castoramie przypadkiem zauważyłem takie coś - łata impregnowana 4x5cm 3m. trochę wąska ale chyba dałaby radę.

20180822_154104.jpg

Jak chcesz mieć ciągłość ocieplenia, to czeka cię skuwanie ścian działowych oraz szczytowych.

A dlaczego mam nie mieć ciągłości ocieplenia?

Edytowane przez fazik