fazik 08.08.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) Kilka konkretnych pytań do majstrów mam, odnośnie ocieplenia poddasza. Miałem zrobić 20cm piany Icynene, ale zmieniłem jednak zdanie i pójdę w wełnę, wydaje mi się będzie cieplej chociaż wcale nie taniej. 1. Krokwie mają plusminus 18cm, nad nimi membrana, nad nią konstrukcja ale w większości powietrze i powyżej dachówka ceramiczna. Pchać między krokwie wełnę 18cm na styk? Podobno jak za membraną jest przerwa to nie trzeba już zostawiać przerwy między wełną a membraną. Czy dać 15cm i zostawić te 2-3cm luzu z tyłu? Planuje 15/18cm + 15cm Super Mate 033. Tak na marginesie wciskają mi też Climowool 033, że niby lepsza, w minimalnie niższej cenie, że Isover to na marce tylko jedzie. Ale wydaje mi się, że po prostu mają większą prowizję. 2. Skleić te łączenia membrany jakąś taśmą przed położeniem wełny? Mam taką a'ka aluminiową do sklejania folii. Jak byłem jeszcze za pianką, to mówili, że to tylko po to żeby piana im nie przechodziła na drugą stronę. A przy wełnie jak? 3. Po bokach okien dachowych mam taką dziurę. Czym to wypełnić? Wełną? Czy zostawić tak? Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez fazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 09.08.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 1. Możesz użyć 18 cm wełny , tylko nie wypychaj jej za mocno w górę2 membrana miała być sklejona w trakcie jej montażu , nie zrobiłeś tego więc musisz teraz - najlepiej taśmami które zaleca producent membrany.3 tak jak wyżej miało to być zrobione od zewnątrz , od wewnątrz by było szczelnie dobrze dociąć membranę tak by zachodziła na okno wysmarować silikonem dekarskim i przykleić można przybić w koło listewkę dla lepszego docisku , silikonu musi być w miarę dużo by nigdzie nie przedostała się woda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 10.08.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Ad3 Możesz obrobić okno dachowe styrodurem -na pewno nie wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 10.08.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Możesz dać*18, tylko nie pchaj za mocno. Będzie okej. Membranę*posklejaj, tylko taśmą zalecaną*przez producenta. Co do okna to dobra izolacja wkoło to podstawa. Śmiało możesz wełną, tylko nie ściskaj za mocno. Climowool 033 daję*u ciebie (150 + 50). O właściwościach powiem po pierwszej zimie Co do samej wełny to powiem, że jest pierwsza klasa. Równo się*rozkłada, grubość praktycznie idealna. Nie rozwarstwia się, nie kruszy, nie pyli zbyt mocno i nie gryzie aż tak bardzo. Mam porównanie do wełny isover i powiem, że climowool w układaniu jest lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazik 12.08.2018 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 2 membrana miała być sklejona w trakcie jej montażu , nie zrobiłeś tego więc musisz teraz - najlepiej taśmami które zaleca producent membrany. 3 tak jak wyżej miało to być zrobione od zewnątrz , od wewnątrz by było szczelnie dobrze dociąć membranę tak by zachodziła na okno wysmarować silikonem dekarskim i przykleić można przybić w koło listewkę dla lepszego docisku , silikonu musi być w miarę dużo by nigdzie nie przedostała się woda.. 2. Nie zrobiłem bo tak już kupiłem. Posklejam membranę, chociaż opinie są różne, co do konieczności. Nie mam pojęcia co to za membrana. A taśmę mam Dolphina metalizowaną do sklejania folii. Trzyma dobrze. 3. Co do okna to jest sens ciąć membrane i mocować na nowo żeby przesunąć ją trochę na front? Ona jest pozawijana i jest ta szczelina, ale membrana jest zamocowana, tylko tam gdzieś po zewnętrznej stronie okna. Kwestia czy te szpary (są tylko po bokach) czymś wypełnić? Ad3 Możesz obrobić okno dachowe styrodurem -na pewno nie wełną. Membranę posklejaj, tylko taśmą zalecaną przez producenta. Co do okna to dobra izolacja wkoło to podstawa. Śmiało możesz wełną, tylko nie ściskaj za mocno. Sprzeczne zalecenia dajecie. Kolejne pytanie, na szczytach ścian działowych mam taki "naddatek" tynku gipsowego. Obciąć go kątówką i wyrównać żeby położyć gładko wełnę na równej nawierzchni czy nie ma sensu się w to bawić i kłaść na tym jak leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 13.08.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Też miałem takie naddatki tynku. Nie bawiłem się, kładłem jak leciało. Temperatura w pokojach będzie taka sama a i tak poniżej tego będzie sufit.Co do tematu okna to przynajmniej w moim przypadku producent (okpol) w ofercie ma piankę*ocieplającą do wykończenia ocieplenia okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Kolejne pytanie, na szczytach ścian działowych Te belki opierają się na ścianie działowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazik 13.08.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Ehm, chyba tak. Apropo tych belek (jętek). Chcę na nich rozłożyć podłogę z OSB 25mm. To będzie stryszek pierdzielnik nieużytkowy na wszystkie "może-kiedyś-przydasie" i choinkę. Czy takie płyty będą wystarczająco wytrzymałe przykręcone bezpośrednio do jętek rozłożonych co ok 90cm? Tzn czy jest ryzyko złamania pomiędzy jętkami? Nie pod czołgiem, tylko pod człowiekiem do 100kg? Jak połączyć takie płyty ze sobą jeżeli łączenie wypadnie właśnie jakoś między jętkami? Stalowe łączniki płaskie? Czy może absolutnie kategorycznie bezwarunkowo powinienem zrobić najpierw gęściej rozłożony stelaż poprzeczny? Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez fazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 To tym się przejmuj. Do przenoszenia obciążeń są ściany konstrukcyjne (nośne).Pytanie, czy wystarczy ściany podkuć, żeby więźba o nią nie opierała, czy ktoś zrobił fuszerkę większą i zaplanował podparcie na ścianach działowych jakby to były konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 14.08.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Jętki stosunkowo długie, będą*się*odkształcać i powodować, że ściana będzie pękać. Podkuć. Chyba, że jest to konstrukcja nośna, wtedy rozebrać Co do stryszku to ja na garażu położyłem osb 22 (rozstaw jętek co 90 cm) i jest dużo za dużo. Docelowo położę 18 albo i 15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.08.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 jetki oparte na scianach dzialowych, szczyty wyciagniete do konca to tak na szybko z bledow ktore widac. pzdrow Januszy murastwa ktorzy to robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 19.08.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 fazik: MFP jest bardziej wytrzymała od OSB.Musisz sprawdzić zalecane rozstawy w zależności od grubości i odpowiedniej grubości kupić. Na pewno dużo lepiej i taniej będzie zrobić stelaż poprzeczny z rozstawem odpowiednim pod płyty.Jak chcesz mieć ciągłość ocieplenia, to czeka cię skuwanie ścian działowych oraz szczytowych. Co za partactwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fazik 23.08.2018 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) fazik: MFP jest bardziej wytrzymała od OSB.Musisz sprawdzić zalecane rozstawy w zależności od grubości i odpowiedniej grubości kupić. Na pewno dużo lepiej i taniej będzie zrobić stelaż poprzeczny z rozstawem odpowiednim pod płyty. Już mam OSB 25mm. Chyba jednak bezpieczniej będzie zrobić taki chociaż drobny stelaż co 62cm czyli podparcie byłoby na 3 legarach (?) wzdłuż płyty. Do 22mm widziałem zalecenie 60cm. Tylko nie wiem z czego to zrobić żeby nie wydawać za dużo. W Castoramie przypadkiem zauważyłem takie coś - łata impregnowana 4x5cm 3m. trochę wąska ale chyba dałaby radę. Jak chcesz mieć ciągłość ocieplenia, to czeka cię skuwanie ścian działowych oraz szczytowych. A dlaczego mam nie mieć ciągłości ocieplenia? Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez fazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts