Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrant na drodze wjazdowej i co dalej

aga.gorgo

Recommended Posts

witam kochani, pisze o porade, moze ktos bedzie w stanie mi doradzic. Otoz sprawa ma sie tak, wodociagi postawily tuz na wjezdzie na moja dzialke hydrant, wjazd ma 5m, z czego hydrant stoi na 4m, droga prywatna, jestem wspolwlascicielka. Utrudnia mi to dostep do dzialki. W trakcie tych prac nie bylo mnie na miejscu, bo mieszkam za granica, I bylo to 7 lat temu. Nic nie podpisywalam. Chce ja sprzedac ale potencjalny kupiec jest odstraszony tym hydrantem i tak sie z ta dzialka bujam. Wyciagnelam mapke z wodociagow I na tej mapce jest napisane: siec uzbrojenia terenu zrealizowana zostala niezgodniez lokalizacja uzgodniona w opini zespolu Uzgodnienie Dokumentacji. Nie wiem czy to ma zwiazek wlasnie z tym hydrantem bo kompletnie sie na tym nie znam. Poradzono mi napisanie pisma z prosba o zrobienie podziemnego hydrantu. Ale rzecz sie ma tak ze ten hydrant I tak bedzie na wjezdzie i ewentualne ogrodzenie bedzie problemowe bo musi byc do niego dostep.

I pytanie do Was, czy ktos moglby mi poradzic od strony prawnej nawet co z tym zrobic, jak to ugryzc?

Kierunek ZUDP (chyba w starostwie) , wyłuszczasz problem i prosisz o pokazanie projektu tego wodociagu. Może to potrwać, gdyż starsze niż 5 lat mogą byc w archiwum. Na projekcie patrzysz czy był naniesiony wjazd na działkę z numerem ewidencyjnem działki (nie wiem czy wjazd jest osobna działką czy fragmentem twojej działki - okaże się po numerze) . Jesli był na projekcie numer twojej działki i nie byłaś powiadomiona, tylko szczerze, bo te kwity mozna znaleźć nawet po latach. Może ktoś z rodziny po twoją nieobecność pokwitował i ciepną w kąt? Więc jeśli powiadomienia NIE było, to hardo pisemnie każesz zabierać zabawki. Natomiast jeśli zawiadomienie było prawidłowe, to masz problem i delikatne negocjacje z zarządcą sieci przed tobą (ewent. proponujesz współudział w przekładce hydrantu lub ekipa zakładu robi to na .....,ty płacisz np. za geodetę - inwentaryzacja powykonawcza przekładki hydrantu). Rozmowa i negocjacje. Powodzenia!

ZUDP = Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej

numer działki = ten na której stoi hydrant

Edytowane przez Bertha

witam kochani, pisze o porade, moze ktos bedzie w stanie mi doradzic. Otoz sprawa ma sie tak, wodociagi postawily tuz na wjezdzie na moja dzialke hydrant, wjazd ma 5m, z czego hydrant stoi na 4m, droga prywatna, jestem wspolwlascicielka. Utrudnia mi to dostep do dzialki. W trakcie tych prac nie bylo mnie na miejscu, bo mieszkam za granica, I bylo to 7 lat temu. Nic nie podpisywalam. Chce ja sprzedac ale potencjalny kupiec jest odstraszony tym hydrantem i tak sie z ta dzialka bujam. Wyciagnelam mapke z wodociagow I na tej mapce jest napisane: siec uzbrojenia terenu zrealizowana zostala niezgodniez lokalizacja uzgodniona w opini zespolu Uzgodnienie Dokumentacji. Nie wiem czy to ma zwiazek wlasnie z tym hydrantem bo kompletnie sie na tym nie znam. Poradzono mi napisanie pisma z prosba o zrobienie podziemnego hydrantu. Ale rzecz sie ma tak ze ten hydrant I tak bedzie na wjezdzie i ewentualne ogrodzenie bedzie problemowe bo musi byc do niego dostep.

I pytanie do Was, czy ktos moglby mi poradzic od strony prawnej nawet co z tym zrobic, jak to ugryzc?

Wpadnij do lokalnych wodociągów na pogawędkę z kierownikiem lub lepiej prezesem. Zobacz jakie jest ich nastawienie. Przecież to oni czerpią korzyść materialną z wodociągu, który został wykonany niezgodnie z ustaleniami na zud czyli de facto pozwoleniem na budowę.

Obecnie chyba w każdym starostwie powiatowym jest uruchomiony portal geodezyjny, gdzie przez internet można sprawdzić zasoby wydziału geodezji. Możesz sprawdzić czy masz tam hydrant. Najprawdopodobniej tak, gdyż 7 lat temu ktoś „przymknął oko” na tą zmianę, podpisali protokół odbioru, zgłosili rozpoczęcie eksploatacji i "przeszło" do zasobów geodezji.

Jeżeli obecny prezes był wtedy prezesem to raczej będzie chciał sprawę z Tobą załatwić polubownie. Jeżeli jest nowy to zapewne „rozłoży ręce”. Jak nic Ci nie zaproponuje to zgłoś sprawę "do wyjasnienia" do nadzoru budowlanego – oni mają najlepsze sposoby uświadamiania innych urzędników. Przejrzą wszystkie dokumenty, sami sprawdzą sobie zud - nigdzie nie trzeba będzie latać. Jeżeli wyjdzie, że jest " bubel" - nic nie będziesz musiała zapłacić za zmianę lokalizacji hydrantu.

PS. Co do oświadczeń/zgód podpisywanych przez osoby pełnoletnie niebędące właścicielami nieruchomości (dziadek, córka, szwagier itp.). Osoba dorosła może jedynie odebrać list polecony i wtedy traktuje się taki jako dostarczony. Wszelkie oświadczenia/zgody niepodpisane przez właściciela nie mają mocy prawnej – jest zbyt dużo wyroków sadów w tych sprawach. W przypadku współwłasności – brak jednego podpisu dyskwalifikuje zgody pozostałych. Podpis małżonka ustawowo jest ważny pod warunkiem, że nie ma rozdzielności majątkowej. Ale takich rzeczy powinien pilnować inwestor/wykonawca wodociągu dla własnego interesu.