aga.gorgo 09.08.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 witam kochani, pisze o porade, moze ktos bedzie w stanie mi doradzic. Otoz sprawa ma sie tak, wodociagi postawily tuz na wjezdzie na moja dzialke hydrant, wjazd ma 5m, z czego hydrant stoi na 4m, droga prywatna, jestem wspolwlascicielka. Utrudnia mi to dostep do dzialki. W trakcie tych prac nie bylo mnie na miejscu, bo mieszkam za granica, I bylo to 7 lat temu. Nic nie podpisywalam. Chce ja sprzedac ale potencjalny kupiec jest odstraszony tym hydrantem i tak sie z ta dzialka bujam. Wyciagnelam mapke z wodociagow I na tej mapce jest napisane: siec uzbrojenia terenu zrealizowana zostala niezgodniez lokalizacja uzgodniona w opini zespolu Uzgodnienie Dokumentacji. Nie wiem czy to ma zwiazek wlasnie z tym hydrantem bo kompletnie sie na tym nie znam. Poradzono mi napisanie pisma z prosba o zrobienie podziemnego hydrantu. Ale rzecz sie ma tak ze ten hydrant I tak bedzie na wjezdzie i ewentualne ogrodzenie bedzie problemowe bo musi byc do niego dostep. I pytanie do Was, czy ktos moglby mi poradzic od strony prawnej nawet co z tym zrobic, jak to ugryzc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 09.08.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 pytanie czy na mapach jest zaznaczony wjazd na działkę.. jeżeli jest to wodociągi powinni go przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 09.08.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Kierunek ZUDP (chyba w starostwie) , wyłuszczasz problem i prosisz o pokazanie projektu tego wodociagu. Może to potrwać, gdyż starsze niż 5 lat mogą byc w archiwum. Na projekcie patrzysz czy był naniesiony wjazd na działkę z numerem ewidencyjnem działki (nie wiem czy wjazd jest osobna działką czy fragmentem twojej działki - okaże się po numerze) . Jesli był na projekcie numer twojej działki i nie byłaś powiadomiona, tylko szczerze, bo te kwity mozna znaleźć nawet po latach. Może ktoś z rodziny po twoją nieobecność pokwitował i ciepną w kąt? Więc jeśli powiadomienia NIE było, to hardo pisemnie każesz zabierać zabawki. Natomiast jeśli zawiadomienie było prawidłowe, to masz problem i delikatne negocjacje z zarządcą sieci przed tobą (ewent. proponujesz współudział w przekładce hydrantu lub ekipa zakładu robi to na .....,ty płacisz np. za geodetę - inwentaryzacja powykonawcza przekładki hydrantu). Rozmowa i negocjacje. Powodzenia! ZUDP = Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej numer działki = ten na której stoi hydrant Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 09.08.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 witam kochani, pisze o porade, moze ktos bedzie w stanie mi doradzic. Otoz sprawa ma sie tak, wodociagi postawily tuz na wjezdzie na moja dzialke hydrant, wjazd ma 5m, z czego hydrant stoi na 4m, droga prywatna, jestem wspolwlascicielka. Utrudnia mi to dostep do dzialki. W trakcie tych prac nie bylo mnie na miejscu, bo mieszkam za granica, I bylo to 7 lat temu. Nic nie podpisywalam. Chce ja sprzedac ale potencjalny kupiec jest odstraszony tym hydrantem i tak sie z ta dzialka bujam. Wyciagnelam mapke z wodociagow I na tej mapce jest napisane: siec uzbrojenia terenu zrealizowana zostala niezgodniez lokalizacja uzgodniona w opini zespolu Uzgodnienie Dokumentacji. Nie wiem czy to ma zwiazek wlasnie z tym hydrantem bo kompletnie sie na tym nie znam. Poradzono mi napisanie pisma z prosba o zrobienie podziemnego hydrantu. Ale rzecz sie ma tak ze ten hydrant I tak bedzie na wjezdzie i ewentualne ogrodzenie bedzie problemowe bo musi byc do niego dostep. I pytanie do Was, czy ktos moglby mi poradzic od strony prawnej nawet co z tym zrobic, jak to ugryzc? Wpadnij do lokalnych wodociągów na pogawędkę z kierownikiem lub lepiej prezesem. Zobacz jakie jest ich nastawienie. Przecież to oni czerpią korzyść materialną z wodociągu, który został wykonany niezgodnie z ustaleniami na zud czyli de facto pozwoleniem na budowę. Obecnie chyba w każdym starostwie powiatowym jest uruchomiony portal geodezyjny, gdzie przez internet można sprawdzić zasoby wydziału geodezji. Możesz sprawdzić czy masz tam hydrant. Najprawdopodobniej tak, gdyż 7 lat temu ktoś „przymknął oko” na tą zmianę, podpisali protokół odbioru, zgłosili rozpoczęcie eksploatacji i "przeszło" do zasobów geodezji. Jeżeli obecny prezes był wtedy prezesem to raczej będzie chciał sprawę z Tobą załatwić polubownie. Jeżeli jest nowy to zapewne „rozłoży ręce”. Jak nic Ci nie zaproponuje to zgłoś sprawę "do wyjasnienia" do nadzoru budowlanego – oni mają najlepsze sposoby uświadamiania innych urzędników. Przejrzą wszystkie dokumenty, sami sprawdzą sobie zud - nigdzie nie trzeba będzie latać. Jeżeli wyjdzie, że jest " bubel" - nic nie będziesz musiała zapłacić za zmianę lokalizacji hydrantu. PS. Co do oświadczeń/zgód podpisywanych przez osoby pełnoletnie niebędące właścicielami nieruchomości (dziadek, córka, szwagier itp.). Osoba dorosła może jedynie odebrać list polecony i wtedy traktuje się taki jako dostarczony. Wszelkie oświadczenia/zgody niepodpisane przez właściciela nie mają mocy prawnej – jest zbyt dużo wyroków sadów w tych sprawach. W przypadku współwłasności – brak jednego podpisu dyskwalifikuje zgody pozostałych. Podpis małżonka ustawowo jest ważny pod warunkiem, że nie ma rozdzielności majątkowej. Ale takich rzeczy powinien pilnować inwestor/wykonawca wodociągu dla własnego interesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts