kurtz 11.08.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Mam zlokalizowane naczynie wzbiorcze instalacji CO pod samym sufitem w kotłowni. W jaki sposób mógłbym mierzyć poziom wody w naczyniu, żeby wiedzieć, że wszystko jest ok. Myślałem o wzierniku na rurze ale nie mogę znaleźć w miedzi. Są jakieś czujniki poziomu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 11.08.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Dokładny manometr z zakresem do 1 bara lub mniejszym, zainstalowany przy kotle, będzie miał najmniejszą podziałkę co 0,02 bara, co odpowiada 20cm różnicy poziomów, ale już przy kilku cm różnicy da się zauważyć, że wskazówka zmieniła położenie. Pisakiem na szybce zaznaczysz prawidłowe położenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.08.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 O czym ty piszesz. Jaki wziernik. Poziom wody w naczyniu otwartym wyznacza przewał, a w układzie zamkniętym ma być manometr który wskazuje ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.08.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z dołu naczynia jest rura sygnalizacyjna zakończona na dole zaworem. Dopuszczasz wody do obiegu (ZIMNEGO!) i pokazuje się w rurze przelewowej. Dopuszczanie stop. Dopóty po otwarciu zaworu na rurze sygnalizacyjnej jest woda, to znaczy że woda jest w naczyniu. To jest opcja bez manometru. Przeżyłem tak 40 lat, zimy stulecia i zamarznięcie naczynia wzbiorczego. Wielkiego bum! nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.