fastplayer 12.08.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Witam. Planuję zrobić wnętrze domu w stylu industrial. Czy ktoś mógłby pomóc w zaprojektowaniu salonu łącznie z kuchnią i jadalnią w tym właśnie stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 14.08.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Projekt domu jest dziwaczny - łazienka o powierzchni podobnej lub większej od pokoi dzieci, z wejściem widocznym z kanapy, droga do kuchni długa, kuchnia i salon mają niezbyt dobre proporcje itd. W innym wątku piszesz, że ściany nośne dopiero stawiasz więc jeśli działowe jeszcze nie zaczęte to rozważ zmianę układu. Przykładowo: wiatrołap przedłużony, łazienka i kuchnia skrócone, schody jednobiegowe na środku holu i pod nimi schowek-spiżarnia. Nie wiem jak ma wyglądać poddasze (jakie skosy i gdzie), co tam będzie (strych, pokoje, antresola z pustką nad salonem...) więc trudno powiedzieć czy takie schody będą pasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 14.08.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Działówek jeszcze nie mam. Będę je robił za dwa tygodnie więc wszystko mogę jeszcze zmienić ale muszę pilnować miejsca na schody ze względu na to, że nie będzie stropu tylko wiązary i muszę się "wstrzelić" ze schodami pomiędzy belki tarcicy. Tz schody muszą być w wyznaczonym miejscu. Mogą być przestawione ale nie mogą stać w poprzek bo będzie wtedy to kolidowało z wiązarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 czy to ten projekt z serii dom za 150 tyś. On miał koszmarnie niefunkcjonalne wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 19.08.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Rzeczywiście to chyba ten projekt - jeśli dach ma być taki jak w oryginale to stryszek wyjdzie malutki i normalne schody raczej odpadają a zwłaszcza takie na środku(to samo wyjście ze schodów powinno być na środku, żeby wypadało w miejscu gdzie skos jest na takiej wysokości że nie trzeba się garbić, schylać ani tym bardziej pełzać). Nawymyślałam się myśląc, że dach dwuspadowy więc już wrzucę te parę rysunków\ - może jednak zmieniona koncepcja dachu Przy dachu czterospadowym możliwe, że schody z wiatrołapu (3) jeszcze miałyby jakiś sens ale musiałabym zagłębić się w rysunki. 2) Wiatrołap, łazienka i kuchnia jak w poprzedniej wersji. Na środku schody (zabiegowe) i schowek. 3) Wejście na schody z wiatrołapu. Szersza kuchnia, w miejscu łazienki pralnio-spiżarnia a łazienka (bez okna niestety) na środku. 4) Wiatrołap i łazienka zamienione miejscami, pralka w kotłowni (?), kuchnia nieco poszerzona, schody wyeksponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 20.08.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Taki dach (dwuspadowy, 35o) robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 21.08.2018 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Dokładnie taki dach będę miał 37 stopni. Trzeba pamiętać, że do dyspozycji schodów pomiędzy wiązarami mam tylko 110 cm i jakoś muszę się w to wstrzelić. Architekt mi to tak zaprojektował- parter! Ale widze , że są ciekawsze rozwiązania na które bym nie wpadł. Ciekawiej to wygląda. Jeśli mógłbys mi pomóc oczywiście odpłatnie będę wdzięczny. na meil mogę podesłać rzut góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 21.08.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 To elegancko Zapodaj rzut góry i jak masz to przekrój. Pieniędzy nie biorę bo nie jestem zawodowcem i nie ma gwarancji że moje wypociny są wolne od błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 23.08.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Chyba się nie doczekam dodatkowych materiałów/informacji Znalazłam na forum budujących ten dom Twój rzut ale wyraźniejszy i zorientowałam się, że pominęłam jeden schodek. Niestety nie mogłam zobaczyć rzutu poddasza i wiązarów bez rejestracji (o ile to w ogóle był Twój wątek a nie kogoś z kim dzielisz projekt). Kolejna zgaduj-zgadula. 5) Starałam się zachować łazienkę w mniej więcej dotychczasowym miejscu ale układ sprzętów niezbyt mi się podoba, można nad tym popracować. Schody z wiatrołapu, otwór na nie w tym "pasku" co pierwotnie planowany ale mniej przecinający podłogę poddasza. Zastanawiam się czy najwyższe schodki da się zamaskować od spodu przez obniżenie sufitu (do np.220cm) w korytarzyku z drzwiami do łazienki. Szafa na środku może być dłuższa albo zamiast niej regał ażurowy - cokolwiek żeby nieco zasłonić drzwi łazienki od strony kanapy i nie blokować drogi do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 24.08.2018 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Tak to u mnie zostało zaprojektowane. Niestety za bardzo łazienki na tą chwilę nie mogę przenosić ponieważ została już zalana kanalizacja więc mogę ją co najwyżej pomniejszyć. Obniżenie sufitu nie wchodzi w grę ponieważ zależy mi na jak najwyższych pomieszczeniach. Aktualnie jakieś 270cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.08.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Rzut poddasza jest niewyraźny, nie widzę cyferek ale wygląda to jakby otwór na schody nie był wąski prostokątny tylko poszerzony do obrysu schodów (czyli częściowo więcej niż deklarowane 110cm) - czy ja czegoś nie zrozumiałam? Co to za pomieszczenie z oknem dachowym obok schodów? Trzeci pokój, łazienka? Obniżenie sufitu proponowałam tylko w korytarzyku z drzwiami do łazienki. 6) Modyfikacja poprzedniej wersji. Ściana łazienki i wiatrołapu przesunięta o 20cm do środka domu. W łazience prysznic 80x100cm (można nieco powiększyć jeśli trzeba). Na środku domu duża szafa-schowek, jej ścianę od strony salonu można wykończyć materiałem a'la beton lub blacha (industrialne klimaty) i zrobić wnękę na biokominek. Dwa wysokie okna 90-100cm na wprost korytarzyków... Wiem, wiem - już wymurowane, wylane, gotowe... ale pofantazjować sobie mogę Skoro nie będzie dodatkowego okna to raczej krótsza ta szafa. Obniżenie sufitu zaznaczone zielonym kolorem. Poddasze - zielonym kolorem zaznaczony otwór na "moje" schody, niebieskie to sugerowane ścianki. Widok od strony jadalni. Widok na wiatrołap ze schodami i przejście do kuchni - facet na schodach ma ponad 190cm wzrostu, sufit na wysokości 270cm więc może nie uderzyłby głową w krawędź stropu schodząc z poddasza. Widok z kanapy na biokominek (trzeba go sobie wyobrazić), stół i kawałek kuchni. Na wizualce schody są symboliczne - górne powierzchnie stopni są na właściwej wysokości (przy założeniu że podniesienie to 18,35cm) za to od spodu nie wiem ile doliczyć, ile trzeba by ewentualnie zamaskować obniżeniem sufitu albo ile by przyozdabiało przejście... Jeśli układ sprzętów w łazience może być jak na mojej pierwszej propozycji to pokombinuję z obróceniem oryginalnych schodów o 180* i cofnięciem ich w stronę pokoju dziecka (akceptowalne jest zmniejszenie tego pokoju?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 24.08.2018 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Pomieszczenie z oknem dachowym o które pytasz to propozycja architekta na garderobę. Wg rysunków rozstaw pomiędzy dźwigarami jest 96 cm pomiędzy belkami .Wszysto byłoby dobrze ale tak jak wcześniej napisałem mamy już podejścia pod kanalizacje zrobione i wszystko jest zalane posadzka. Wobec tego łazienka co najwyżej może być skrócona więc niewiele da się teraz zrobić. Przy moim wzroście obniżenie sufitu też średnio mi się podoba chociaż ostatecznie można by było to przełknąć. Generalnie najbardziej podoba mi się propozycja nr 4 (zawsze chciałem mieć schody "otwarte" w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.08.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 7) Schody jednobiegowe w salonie, odsunięte od ściany zewnętrznej na ok 90cm - mogą też być przysunięte do ściany zewn., z zabiegiem na dole lub z zabiegiem i dwoma schodkami itp. W łazience dwie opcje - z wejściem od strony małego wiatrołapu lub z wejściem od strony salonu a wtedy ściana wiatrołapu wyrównana ze ścianą łazienki (łazienkę, wiatrołap i kuchnię można wtedy nieco skrócić - z korzyścią dla salonu i jadalni). O ile nie potrzebujesz jakoś bardzo dwóch osobnych pokoi na górze i garderoby to część przy schodach zrobiłabym otwartą (taki salon II). Okna dachowe chyba można zrobić na drugiej połaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 24.08.2018 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Podoba mi się ta wersja najbardziej. Jakie wymiary będą miały pomieszczenia po zmianach ? Głównie pokoik oraz łazienka. Wejscie do łazienki pasowałoby od wiatrołapu a na górze zostawiam okna w szczytach bo połaciowych nie zamierzam dawać. Schody na tą chwilę pasują pomiedzy belkami dzwigarów czy trzeba to dokładniej przeliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 24.08.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Ściana przy której są schody jest w tym samym miejscu co ściana pierwotnie planowanej łazienki tylko schody są po jej drugiej stronie więc jeśli wiązar jest nad tą ścianą to przestrzeń powinna w tym miejscu być. Jeśli masz rzut dachu z rozmieszczeniem wiązarów to sprawdź i w razie potrzeby przesuń ścianę. Łazienka jest dłuższa od wiatrołapu o tyle żeby zmieściły się drzwi 90cm + jakieś 10-15cm luzu (czyli w środku chyba wyjdzie ok.290cm), szerokość bez zmian. Pokój przy salonie zwęził się o 26cm (o ile dobrze wszystko z planu wyczytałam i obliczyłam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 25.08.2018 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Dziękuję w takim razie za pomoc. Dzis sobie już rozmierze układ pomieszczeń wg Twojej aranżacji izobaczę jak to będzie wyglądało ale myślę , że finalnie to tak zostawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 25.08.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 8.) Może jednak łazienka z wejściem naprzeciwko okna? Będzie ustawniejsza, wiatrołap większy... W łazience fajnie by było jakby dało się któreś sprzęty przenieść, żeby schowek na pralkę był naprzeciwko sedesu a umywalki na wprost prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 26.08.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Rozmierzyliśmy wczoraj działówki na propozycję nr 7 i zapomniałem o jednej bardzo ważnej rzeczy. Okno w jadalni ( tam gdzie stół) nie będzie 1500x1500 tylko przedłużyliśmy je jako okno fix do samej podłogi co psuje nam naszą koncepcję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 26.08.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 A okna masz już zamówione? Chyba dałoby się domurować kawałek od spodu i wstawić normalne. Zresztą co to za koncepcja, że wysokie okno nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fastplayer 26.08.2018 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Powiększylem okno fix po to żeby stol postawić pod oknem. Przy opcji 7 będzie trzeba jedna domurować - jeszcze nie wszystko stracone. Okien jeszcze nie zamawiałem. Jutro keję działówki i zacznę od lewej strony czyli 2 pokoi oraz kotłowni bo one napewno tak zostaną. A w tym tygodniu pokombinujemy jeszcze z wersją nr 7 . Najlepiej jakbym zobaczył właśnie jakieś wizualizacje tak jak przy opcji nr 8 Ale najbardziej nam się podobają. Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez fastplayer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts