AdrianIgn 12.08.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Witam, mam pytanie. Jestem w trakcie budowy domu parterowego. Fundamenty są dosyć mocno rozbudowane.Wymurowano je z bloczków betonowych, następnie zasypano piaskiem, który został odpowiednio zagęszczony. Mój wykonawca zaproponował następującą metodę wykonania "chudziaka". Mianowicie ściany fundamentowe chce obłożyć styrodurem z zapasem ok 15 cm co stworzy swoisty szalunek. Na ścianach fundamentowych rozłożone będą zbrojenia, a na zagęszczonym piasku siatki z drutu fi 12. Całość ma być zalana betonem B20 z gruchy, czyli tzw opaska połączy się razem z chudziakiem (którego z racji klasy betonu ciężko już nazwać chudziakiem). Nie pytam o to czy to rozwiązanie jest tańsze czy droższcze, itd. tylko czy jest w ogóle zgodne ze sztuką budowlaną? Czy chudziak może być w ogóle "posadowiony" na ścianach fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Czyli proponuje Ci zrobieni płyty fundamentowej na fundamentach. Sama płyta jest coraz popularniejsza.Tylko po co wtedy było wywalać kasę na fundamenty?Tak czy inaczej ma być zgodnie z projektem - a czy to zgodne, to pytaj kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 12.08.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Mnie to bardziej przypomina strop niż płytę fundamentową. Tak czy owak wywalisz kupę kasy na zbrojenie (siatka fi 12). Nie rozumiem takiej konstrukcji bo technicznie jest bezsensu. Chudziak ma opierać się na podsypce piaskowej, solidnie ubitej, a sam chudziak ma być twardym podłożem na podłogę/posadzkę. Natomiast taka konstrukcja jw tworzy dodatkowe punkty podparcia którymi są ściany fundamentowe po obwodzie, więc cały ciężar będzie się opierał na ścianach fundamentowych, a ugięcia środka będą niwelowane przez podparcie o podsypkę. Problem w tym że ściany fundamentowe zostaną obciążone ścianami nadziemia, stropami, dachem, oknami, tynkami, a to sprawia że cały obwód ściany fundamentowej razem z ławą będzie osiadał z czasem nawet kilka cm i co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 12.08.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 ja bym tak nie zrobiłmasz projekt zbrojenia tego czegos ? pewnie nie masz pewność co się stanie, jak piasek siądzie a płyta będzie lewitować ? a jak ławy siądą a piasek stawi opór wiesz co się może stać ?dziwne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts