Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka na gruncie oparta na fundamentach?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie. Jestem w trakcie budowy domu parterowego. Fundamenty są dosyć mocno rozbudowane.Wymurowano je z bloczków betonowych, następnie zasypano piaskiem, który został odpowiednio zagęszczony. Mój wykonawca zaproponował następującą metodę wykonania "chudziaka". Mianowicie ściany fundamentowe chce obłożyć styrodurem z zapasem ok 15 cm co stworzy swoisty szalunek. Na ścianach fundamentowych rozłożone będą zbrojenia, a na zagęszczonym piasku siatki z drutu fi 12. Całość ma być zalana betonem B20 z gruchy, czyli tzw opaska połączy się razem z chudziakiem (którego z racji klasy betonu ciężko już nazwać chudziakiem).

Nie pytam o to czy to rozwiązanie jest tańsze czy droższcze, itd. tylko czy jest w ogóle zgodne ze sztuką budowlaną? Czy chudziak może być w ogóle "posadowiony" na ścianach fundamentowych?

Mnie to bardziej przypomina strop niż płytę fundamentową. Tak czy owak wywalisz kupę kasy na zbrojenie (siatka fi 12). Nie rozumiem takiej konstrukcji bo technicznie jest bezsensu. Chudziak ma opierać się na podsypce piaskowej, solidnie ubitej, a sam chudziak ma być twardym podłożem na podłogę/posadzkę. Natomiast taka konstrukcja jw tworzy dodatkowe punkty podparcia którymi są ściany fundamentowe po obwodzie, więc cały ciężar będzie się opierał na ścianach fundamentowych, a ugięcia środka będą niwelowane przez podparcie o podsypkę. Problem w tym że ściany fundamentowe zostaną obciążone ścianami nadziemia, stropami, dachem, oknami, tynkami, a to sprawia że cały obwód ściany fundamentowej razem z ławą będzie osiadał z czasem nawet kilka cm i co wtedy ?