Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z fundamentami

Babel1979

Recommended Posts

Witam,

W tym roku "wykonałem" fundamenty.

Dom parterowy bez piwnic.

Dokładniej zleciłem to znajomemu kierownikowi budowy gdyż ja byłem 8 miesięcy poza Polską. Dwa tygodnie temu wróciłem i ręce mi opadły - na własną rękę zmienił sposób posadowienia budynki twierdząc że tak się teraz robi.

Fundament.jpg

gdzie

1a) opaska drut fi 12

1b) zbrojenie pod ściany nośne wewnętrzne wysokość 50cm drut f12

2. Płyta zbrojona siatkami zbrojenowymi f6 góra-dół na dystansach grubość około 20cm

3. Izolacja folią budowlaną (taką czarną)

4. Styrodur xps 10cm

5. Piach - 30cm - zagęszczony

6. Trudno powiedzieć - gruz zmieszany z ziemią itd (okoł 80cm) - solidnie zagęszczony

7. Grunt rodzimy - glina twardoplastyczna (po usunięciu humusu) - robiłem badania gruntu i woda jest poniżej 3m pod powierzchnią.

8. Nasyp dookoła domu około 1,2m

9. 4 bloczki fundamentowe 24cm

10. Folia kubełkowa

11. Styrodur xps na kołkach bezpośrednio do betonu

i teraz wg zeznań budowlańców których wziął do tego. Brak izolacji poziomej (teren podmokły ale dom jest podniesiony o około 1m nad poziom terenu. Brak izolacji pionowej - bezpośrednio lano płytę (1,2) na styrodur (4,10) (najpierw robiąc z niego szalunki "stratne") i tylko pod podłogami jest folia izolacyjna (3) ?

Nieciągłość foli budowlanej (3) pod wzmocnieniami pod ściany wewnętrzne nie ma jej.

Nie wiem co teraz. Mam zakopać kierownika pod fundamentem czy da się to jakoś uratować ?

Hydroizolację uratujesz dając na to wszystko papę czy folię do oczek wodnych. Pozostaje pytanie o aspekty konstrukcyjne. No i zapłacileś pewnie drożej, niż za porządną, przeliczoną przez konstruktora płytę fundamentową, a nie skorzystasz z jej zalet.

No i jeszcze kwestie formalne - to chyba nie jest zgodne z projektem? Może nikt się nie zainteresuje - ale czy na pewno?

Kierownik twierdzi że to przeliczył bo ma uprawnienia konstruktora.

Wpisał to nawet do dziennika budowy.

No niestety zapłaciłem i to dużo drożej niż za zwykłe fundamenty.

Kwestie formalne już załatwiam dzięki architektowi i projektowi zamiennemu.

Mam jeszcze parę pytań:

1. Czy jakoś da się obciążyć kierownika budowy za naprawę błędów?

2. Czy są jakieś inne sposoby naprawy tej płyty ? Folia do oczek mi się podoba ale jestem ciekawy.

jak przeliczył że ta płyta wytrzyma to chyba wszystko jest dobrze i dom się nie zawali. Jak źle i nie przeliczył to się zawali.

Wkurzać się możesz a do wyboru masz robienie na tym co jest (a skoro wszystko jest opisane i podpisane to chyba ok)

Albo rozwalanie wszystkiego i udowodnienie kierownikiwi że chciał cię pogrzebać pod grózami domu co raczej będzie mało realne.

Więc drogą eliminacji masz tylko jeden wybór.

Jezeli jest przeliczone, to nie bardzo jest co naprawiać i bać się bezpieczeństwa konstrukcji. Jak poczytasz megawątek o płytach fundamentowych to znajdziesz tam podobne pomysły. Prawidłowo użyte konstrukcyjnie są OK (a w pewnych sytuacjach nawet wskazane). Ale nie wykorzystują potencjału energooszczedności tkwiacego w plytach (o czym konstruktorzy zazwyczaj nie mają pojecia i nie biorą pod uwagę).

Nie da się juz poprawić izolacji termicznej, hydroizolwcję poziomą tak czy inaczej warto zrobić porządną. Na to pójdzie chyba jeszcze EPS?

Szkoda tylko kasy i roboty, bo można zrobic taniej i lepiej.

^^

Ale ja naprawde tego nie rozumiem koles zrobił cos po swojemu bez Twojej zgody, dużo drożej a Ty chcesz mu to puscic plazem ?

Jak zmienil sposób posadowinia i on to przeliczyl zażądaj od niego projektu tejże płyty plus obliczenia, musi Ci to dać jeżeli on zmieniał to i to wpisał do dziennika.

cyrk na kółkach

^^

To udaj sie najpierw do prawnika bo ja gdyby mial taka sytuacje i prawnik powiedzialbym mi ze jest pewien wygranej lub cos podobnego i mial czas rozebralbym to na koszt tego kierownika. W głowie mi sie nie miesci zeby na wlasna reke bez zgody inwestora zmienic sposob posadowienia, to jakies kuriozum ....

Byłem u prawnika który zajmuje się sprawami błędów przy budowach - oczywiście stwierdził że to że KB zmienił typ posadowienia nie da się zaskarżyć bo KB mógł to zrobić a przed sądem stwierdzi że ja mu pozwoliłem.

Co do wad to rozmawiałem z dwoma "inżynierami" i wyliczyli mi 4 wady tego co jest zrobione

1. Za mało ocieplenia pod płytą (powinno być minimum 15 cm)

2. Brak izolacji przeciwwilgociowej między ścianą fundamentową a płytą

3. Brak izolacji termicznej i przeciwwilgociowej pod żebrami

4. Brak izolacji przeciwwilgociowej pionowej (poza tym xps + filia kubełkowa)

I teraz ich rady

Ad1) Dać 10 cm eps przy robieniu podłogówki i będzie ok

Ad2) Połączyć izolację którą dam pod ścianami z izolacją na podłodze (zgrzewając ja) tworząc na całej powierzchni płyty jednolitą membranę (nie robić tego od razu żeby budowlańcy nie zniszczyli podczas prac murarskich)

Ad3) Tego podobno już nie naprawię

Ad4) Odkopać, zaizolować i zrobić opaskę i zakopać.

I teraz moje kolejne pytania

1. Czy to co mi doradzili jest ok ?

2. Czy widzicie jeszcze jakieś błędy które mogą być problemem?

3. Czy mogę wykonać naprawy obecnie a później zarządzać od KB zwrotu kasy?

Te fundamenty musisz traktować jako tradycyjne ze zbrojona posadzka. I w zasadzie faktyczny błąd to punkt 4

Co do sprawy sądowej, zakładam że nic na piśmie nie spisywałeś z nim, więc w zasadzie jak nie masz świadków to nic nie zrobisz.

Przed odkopaniem pogadaj z nim o tym że nie ma izolacji i o pokryciu kosztów, jak się zgodzi to ok, jak się nie zgodzi to i tak to zrób, następnie jako osoba prywatna (nie firma) wnosisz do sądu cywilnego o zwrot kosztów (prawnik ci podpowie, ale wtedy sporządzasz pismo z prośbą o niewnoszenie kosztów sądowych i sąd to w zasadzie zawsze umozliwia).

Przed rozpoczeciem prac musisz to wszystko udokumentować wraz z ekspertyzą (tutaj nie ma znaczenia ta ekspertyza dla sądu, ale zawsze lepiej ja miec, sąd wysle własnego rzeczoznawcę)

Kierownik ma pilnować budowy zgodnie z projektem. Jak zrobi coś niezgodnie, to projektant może wstrzymać budowę. Nie ma uprawnień do zmiany czegokolwiek.

Art. 21. Projektant, w trakcie realizacji budowy, ma prawo:

1) wstępu na teren budowy i dokonywania zapisów w dzienniku budowy

dotyczących jej realizacji;

2) żądania wpisem do dziennika budowy wstrzymania robót budowlanych w razie:

a) stwierdzenia możliwości powstania zagrożenia,

b) wykonywania ich niezgodnie z projektem.

Art. 22. Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy:

[...]

3) zapewnienie geodezyjnego wytyczenia obiektu oraz zorganizowanie budowy i kierowanie budową obiektu budowlanego w sposób zgodny z projektem lub

pozwoleniem na budowę, przepisami, w tym techniczno-budowlanymi, oraz przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy;

[...]

5) zawiadomienie inwestora o wpisie do dziennika budowy dotyczącym wstrzymania robót budowlanych z powodu wykonywania ich niezgodnie z projektem;

Ten prawnik bredzi. Oczywiście że kierbud przekroczył uprawnienia. Nawet jakbyś go błagał o takie fundamenty powinien odmówić i odesłać do projektanta.

Hydroizolacją pionową fundamentów bym się nie przejmował. Wilgoć tam nie jest żadnym zagrożeniem. Jedyne co zmienia lambdę betonu z 1,7 na 1,8 - a to w tym miejscu nie ma znaczenia.

Ważne, żeby poziomo dać szczelną warstwę po całości (najlepiej papy termozgrzewalnej albo dobrego mazidła z zatopioną siatką poliestrową).