Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny - położenie dachówki

Lukasz_budowa

Recommended Posts

Cześć wszystkim forumowiczom!

Proszę Was o poradę dotyczącą kosztów położenia dachówki.

Dach ma ok. 250 m2 razem z kukułką, trzy okna dachowe, 2 kominy. Dach jest w pełni deskowany i aktualnie położone są 2 warstwy papy. Dom znajduje się w WLKP. i jest w SSO od 4 lat. Planuję położyć dachówkę ceramiczną Brass 9v.

Także wg mnie zostało do wykonania:

- położenie łat, kontr łat oraz dachówki

- wstawienie okien dachowych

- wykonanie podbitki

- poprowadzenie rynien dachowych

Czy ktoś z Was mógłby się podzielić z jakim kosztem robocizny muszę się liczyć?

Zbieram oferty wykonawców ale wszystko strasznie się ślimaczy a zależy mi by zamknąć temat dachu przed zimą. Wiedząc w jakim zakresie cenowym mam szukać ofert skupie się tylko na wykonawstwie i jakości i z góry odrzucę oferty znacznie przestrzelone.

Pozdrawiam, Łukasz.

Policz 70 zł od mkw. Masz ułożoną więźbę i deskowanie z papą więc zostaje pokrycie. Dachówkę ceramiczną kładzie się dość długo, zależnie nie od samej powierzchni dachu a od jego skomplikowania, obróbek komina (obróbka komina to przeważnie extra płatne), oraz od samej dachówki. Wtarganie dachówki na dach generuje sporo kłopotu, trzeba wynająć windę i może zejść dniówkę lub dwie w zależności od tego jak daleko są palety i jak często trzeba przestawiać windę. Podbitkę to chyba po ociepleniu elewacji ...

Nieźle podrożało. Ja rok temu płaciłem 50zł/m2 brutto (+ materiał). Zajęło to niespełna 3 dni - weszli na gotową więźbę, położyli membranę, kontrłaty, łaty, dachówkę, rynny. Obróbki blacharskie (jeden komin) i jeden wyłaz (zero okien). Podbitkę robiła ekipa od elewacji.

Ale jak po zimie domówiłem 12mb plotków przeciwśniegowych, kominek do kanalizy i wyrzutnię rekuperatocji, to jeszcze 1100zł dopłaciłem (jakbym montował od razu, to pewnie miałbym w cenie).

Ej, co Wy gadacie... Cena zależy od konkretnej ekipy. Możesz mieć fachowca, za 70zl od metra i możesz mieć za 30 oraz 250...

Moje wyceny SSO różniły się o 100%. I było w moim przypadku tak, że gdybym nie trafił tej najtańszej ekipy to w ogóle nie zacząłbym budowy. Na szczęście wszystko zrobili w miarę dobrze, a projekt mieli trudny.

Teraz wyceniam dach i też różnica cen 100%. Tym razem jednak zdecydowałem się na najdroższą ekipe- po prostu fachowiec bardziej mnie do siebie przekonał.

Ja, czytając od pół roku m.in. te forum też jestem bardziej świadomy. Gdybym na początku był tak świadomy, może zdecydowałbym się na innych murarzy i zaczął budowę dopiero za dwa lata... I nie byłbym wtedy świadomy nawet, że tą decyzją, sam bym sobie zaszkodził...

Moim zdaniem w budowie trzeba sobie wszystko przekalkulować, kierować się intuicją i wiedzą, a cena to dodatek bo często można płacić dwa razy.

I nie wolno się za bardzo przejmować pierdolami, bo co byśmy nie zbudowali i tak starczy minimum na dwa pokolenia

Edytowane przez donvitobandito

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Właśnie nie chcę złapać się w pułapkę o której napisał wyżej Kamil. Na razie mam wyceny w zakresie 40 - 92 zł/ m2. Rozstrzał duży. Terminy późno jesienne ale jeszcze w tym roku. Opinie co do fachowców jak wszędzie i z wszystkim... jeden poleca drugi broń Boże.

Jak oglądam dachy u znajomych to nie widzę różnicy. Jakość wykonania pewnie wychodzi po czasie, po konkretnym deszczu lub wietrze. Ważne dla mnie jest, że w przypadku jakiś niedociągnięć fachowiec nie będzie się migał poprawek.

Też staram się wybrać na zasadzie rozmowy z wykonawcą, staram omijać się filozofów i ofert przestrzelonych w jedną lub drugą stronę. Wszystko byłoby pięknie jakbym wysłał do kilku maila z zapytaniem, otrzymał ofertę i portfolio z realizacjami, z dwom, trzema się spotkał i wybrał ostatecznie jednego. Tak jednak to nie wygląda i ja się cieszę, że ktoś odbierze telefon a jak nie odbierze to oddzwoni.