Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porównanie dwóch mieszkań - czy takie kuchnie

techen

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Jestem na etapie kupna mieszkania dla siebie 1os, docelowo może więcej osób. Planowane mieszkanie 3pok, ~60m. Chciałbym aby w układzie była możliwość oddzielenia kuchni od salonu ze względu na to że biorę możliwość w przyszłości wynajmu na pokoje.

Pod uwagę biorę potencjalne 2 mieszkania, w których kuchnie niestety nie są zbyt ustawne. Nie mam doświadczenia w planowaniu rozkładu mieszkań, dlatego mam pytanie o opinię nt proponowanych przeze mnie wymiarów kuchni i salonu po moich przeróbkach.

Jakie są Wasze spostrzeżenia co do proponowanych układów kuchni?

Czy w mieszkaniu nr 1 taka długa kuchnia zda egzamin? Jako że jest długa, pod oknem myślałem zrobić jadalnię (stolik z krzesłami).

W mieszkaniu nr 2 planowany układ szafek kuchennych w kszałcie L, na ścianie naprzeciw szafek stolik składany z krzesłąmi

Szczegóły:

Mieszkanie nr 1 - powierzchnia 65m2

- oryginalnie kuchnia 5.77 m2 (2.45x2.35) połączona z pokojem dziennym 17,25 m2 (5.37x3.23) + gabinet 7.07 m2 (2.45x2.91)

- aby zrobić oddzielną kuchnię zlikwidowałem gabinet, kuchnię i przedzieliłem powierzchnię na pokój dzienny 19.22 m2 (5.37x3.58) oraz kuchnię 11.27m2 (5.37x2.1)

Foto:

- 65m2.jpg

- 65m2_oddzielna_kuchnia.jpg

Mieszkanie nr 2 - powierzchnia 60m2

- oryginalnie kuchnia 8.2 m2 (1.78x4.60) połączona z pokojem dziennym 15,7 m2 (3.27x4.4)

- chciałbym przedłużyć sciankę oddzielającą kuchnię od pokoju dziennego (ew w połowie kuchni przesunąć ją w kierunku pokoju dziennego o 20cm)

Foto

- 60m2.jpg

Wiem że układy kuchni nie są najszczęśliwsze w dwóch przypadkach, dlatego też kieruję pytanie o uwagi do forumowiczów jako że macie doświadczenie w tej materii.

60m2.jpg

65m2.jpg

65m2_oddzielna_kuchnia.jpg

Edytowane przez techen
zmiana tematu