Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ogrzewania: gruntowa pompa ciepła z kolektorem pionowym a gaz ziemny

morzechowski

Recommended Posts

Witam serdecznie,

przymierzam się do budowy domu i doszedłem do momentu gdy trzeba zdecydować się na wybór między gruntową pompą ciepła z kolektorem pionowym a gazem ziemnym.

Oto podstawowe parametry domu:

- powierzchnia 350 m2 (w tym 60 m2 garaż) = powierzchnia ogrzewana ok 290 m2

- lokalizacja inwestycji: okolice Warszawy

- projektowane zapotrzebowanie na ciepło: 60 W/m2 x 290 m2 = 17,4 kW

- ogrzewanie podłogowe + c. w. u.

Gaz ziemny jest dostępny na działce. Znam już różnicę w koszcie wybudowania instalacji gazowej i pompy ciepła. Jest ona znaczna i zdaję sobie sprawę, że patrząc tylko na ekonomię, inwestycja w pompę ciepła prawdopodobnie się nie zwróci. Z różnych innych przyczyn wciąż rozważam instalację pompy ciepła. Do podjęcia ostatecznej decyzji potrzebuję jakichś szacunków jakie będą roczne oszczędności w eksploatacji gruntowej pompy ciepła z wymiennikiem pionowym w porównaniu z użytkowaniem nowoczesnego kondensacyjnego pieca na gaz ziemny? Pompa ciepła byłaby wykorzystywana zarówno do c.o. jak i c. w. u.

Dziękuję za informację

Marek

Kaizen - Dziękuje za odpowiedź. Link do pliku jest chyba nieaktualny. Masz jakiś inny?

Pozdr

Marek

Pompa ciepła CZY elektryka - WEJDŹ I POLICZ SAM!

Za elektrykę podstaw sobie gaz - to bez znaczenia.

Pamiętaj o kosztach przeglądów i serwisów. I policz porządne OZC bo to obciążenie słabo wygląda jak na nowy dom.

ok - już wiem trochę więcej:) Jeśli wybiorę pompę ciepła to ekonomicznie:

-> po 10 latach będę "w plecy" ok 20tyś zł

-> dopiero po 20 latach minimalnie lepiej wypada pompa

Taki wynik otrzymałem dla następujących parametrów wejściowych:

-> roczna stopa dyskontowa 1.8%(zwrot z lokaty)

-> współczynnik wydajności pompy COP = 3.9

-> pompa pracuje 50%/50% taryfa nocna/dzienna

-> 3% roczny wzrost ceny gazu i energii elektrycznej

-> pominąłem koszt przeglądów/serwisów: wydaje mi się że są zbliżone przy obu technologiach

Zasadniczo analiza jest bardzo wrażliwa na parametry wejściowe. Przy wyższej stopie dyskontowej atrakcyjność pompy spada (większy początkowy nakład inwestycyjny). Wraz z takim samym procentowo wzrostem cen gazu i energii elektrycznej opłacalność pompy rośnie (koszt wyprodukowania 1kWh gazem jest znacząco wyższy od 1kWh wyprodukowanej pompą ciepła).

Chyba i tak zdecyduję się na pompę.

Ciekaw jestem co sądzicie o parametrach wejściowych, które przyjąłem?

W szczególności czy COP = 3.9 jest realistyczny dla gruntowej pompy ciepła z kolektorem pionowym?

Pozdr

Marek

Edytowane przez morzechowski

-> pompa pracuje 50%/50% taryfa nocna/dzienna

Nawet puszczona "samopas" więcej zużyje w taniej strefie. A jak ustawisz CWU i trochę skorzystasz z akumulacji - to i 80-90% da się zużyć na ogrzewanie w taniej strefie bez mierzalnych wahań temperatury.

-> pominąłem koszt przeglądów/serwisów: wydaje mi się że są zbliżone przy obu technologiach

Lepiej sprawdzić.

przykład

Ciekaw jestem co sądzicie o parametrach wejściowych, które przyjąłem?

Pamiętaj, że koszty przeglądów nie obejmują materiałów i napraw. Jak sądzisz, ile dodatkowo trzeba będzie wydać na naprawy przez 15 lat? I kiedy się sypnie tak, że naprawa będzie nieopłacalna albo nie będzie już części? Wymiana kotła gazowego to znacznie mniejsza kwota, niż PC. Naprawy też powinny być dużo tańsze. I co ważne - powszechnie dostępne co może być istotne, jak zimą zaczniesz marznąć.

Przy dostępności gazu, gotowości poniesienia wyższych kosztów inwestycji i trochę większym zapotrzebowaniu na ciepło warto rozważyć pompy ciepła absorpcyjne (gazowe). Zużywają ok. 40% mniej gazu niż kondensat, kosztują podobnie jak pompy PW, nie mają sprężarek.

Żeby osiągnąć podobny koszt kWh przy pompie PW, trzeba mocno pokombinować z akumulacją i grzaniem w II taryfie, tam taryfami przejmować się nie trzeba.

Jedyny minus że to jednostki o większej mocy i nie za bardzo się nadają do mniejszych domków, ale zdaje się istnieje już jednostka 18kW.

Nawet puszczona "samopas" więcej zużyje w taniej strefie. A jak ustawisz CWU i trochę skorzystasz z akumulacji - to i 80-90% da się zużyć na ogrzewanie w taniej strefie bez mierzalnych wahań temperatury.

Lepiej sprawdzić.

przykład

Pamiętaj, że koszty przeglądów nie obejmują materiałów i napraw. Jak sądzisz, ile dodatkowo trzeba będzie wydać na naprawy przez 15 lat? I kiedy się sypnie tak, że naprawa będzie nieopłacalna albo nie będzie już części? Wymiana kotła gazowego to znacznie mniejsza kwota, niż PC. Naprawy też powinny być dużo tańsze. I co ważne - powszechnie dostępne co może być istotne, jak zimą zaczniesz marznąć.

Hej Kaizen,

Gruntowe pompy ciepła to technologia, która już jest bardzo długo na rynku i ma reputację technologii o wysokiej niezawodności. Oczywiście, że wszystko może się zepsuć, jednak w tym przypadku ryzyko wydaje się być niewielkie.

Pozdr

Marek

Witam serdecznie,

przymierzam się do budowy domu i doszedłem do momentu gdy trzeba zdecydować się na wybór między gruntową pompą ciepła z kolektorem pionowym a gazem ziemnym.

jakie będą roczne oszczędności w eksploatacji gruntowej pompy ciepła z wymiennikiem pionowym w porównaniu z użytkowaniem nowoczesnego kondensacyjnego pieca na gaz ziemny?

Witam,

Koszty ogrzewania różnymi źródłami ciepła można sprawdzić za pomocą kalkulatora kosztów ogrzewania, który dostępny jest TUTAJ.

Zakładka: Kalkulatory doborowe.

Pozdrawiam.

hej,

te pompy absorpcyjne to technologia wciąż niedojrzała. Zbyt mało jest instalacji aby można ocenić ich niezawodność.

Pozdr

Marek Orzechowski

Technologia stara i sprawdzona, sam Einstein to opatentował dawno temu, lodówki turystyczne tak działają (z grzałką zamiast gazu),

ale w budownictwie do ogrzewania budynków mało rozpowszechniona, co nie znaczy, że awaryjna. Z ruchomych części to tam tylko pompy są i wentylatory, niedrogie w wymianie.

• 2 weeks później...
Hej Kaizen,

Gruntowe pompy ciepła to technologia, która już jest bardzo długo na rynku i ma reputację technologii o wysokiej niezawodności. Oczywiście, że wszystko może się zepsuć, jednak w tym przypadku ryzyko wydaje się być niewielkie.

Pozdr

Marek

Panie Marku,

Jeżeli rozważa Pan zakup sprawdzonej pompy ciepła, zachęcam do zapoznania się z ofertą gruntowych pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Nasze pompy ciepła cechują się solidnym wykonaniem, posiadają wysokiej klasy sprężarkę oraz wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej.

W celu doboru odpowiedniej wielkości urządzenia zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Buderus. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

W swojej ofercie posiadamy pompy ciepła z rodziny Logatherm, które cechują się solidnym wykonaniem, posiadają wysokiej klasy sprężarkę oraz wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus