mcmagda 15.08.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Witam Mocno rozważam zakup tego projektu i oczywiście najchętniej zobaczyłabym go na żywo (trochę jeżdżę służbowo, więc województwo nie tak istotne) albo chociaż na zdjęciach. Także z chęcią porozmawiałabym z innymi, powymieniała uwagami. https://www.archipelag.pl/projekty-domow/teodor-g2-wersja-b Ze zmian przede wszystkim planowalibyśmy połączyć na piętrze pomieszczenia 10 i 4 i wybić w nich okno, żeby na szczycie wejściowym były też dwa okna. W pomieszczeniu 7 zrobić łazienkę, a w 3 garderobę. Zależy nam, żeby pokoje dzieci (mamy trójkę) były w miarę równorzędne i miały normalne okno. Nad czym się mocno zastanawiam to wielkość pomieszczeń na dole - w szczególności jadalnia czy nie jest za duża. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 18.08.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Widzę, że wcale nie łatwo będzie znaleźć kogoś budującego ten dom? A chciałabym z kimś podyskutować. Może ktoś się wypowie co do układu funkcjonalnego, kosztów? Dawno temu planowałam projekt indywidualny i nawet go zaczęłam, potem życie sprawiło, że na kilka lat odłożyliśmy budowę. Teraz chciałabym powrócić, ale przyznam się, że trochę nie mam siły na projekt indywidualny, i wyceny które dostałam są też trudne do przyjęcia. Ale zdaję sobie sprawę, że ten dom ma dla nas trochę za dużo metrów. Idealny byłby kawałek mniejszy, ale nie mogę nic znaleźć idealnego na trójkę dzieci i wjazd od zachodu. Wydaje mi się, że przy trochę za dużym domu po prostu dopłacę przy budowie za ściany i trochę parkietu no i potem ogrzewanie, ale jednak zaoszczędzę i czasu i pieniędzy na projekcie indywidualny, więc nie ma co szaleć z indywidualnym. A może mi się tylko wydaje, bo mistrzem wyobraźni przestrzennej nie jestem i te pomieszczenia na dole nie są w cale takie duże, a prosta bryła domu, aż tak kosztów nie zwiększa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.08.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 1. na dokładnych planach sprawdź czy garaż jest oddzielony od domu styropianem. Ponieważ stanowi osobną bryłę, warto podczas adaptacji sprawdzić również jego konstrukcję - po co budować ciężki fundament i strop, jak pod dom2. Parter jest przestronny i to nawet bardzo, wiec będzie pogłos. Trzeba przemyśleć wykończenie wnętrza, materiały wygłuszające. 3. łazienka w pomieszczeniu nr 7 to rura kanalizacyjna w jadalni (w tym odgłos spuszczanej wody)4. Wejście do łazienki na piętrze w niebezpiecznym miejscu (kolizja ze schodami)3. Sypialnie na razie nie są równe, wiec warto nanieść zmiany na plan i sprawdzić czy się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts