Janekk1234 15.08.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Panowie szybkie pytanie. Domek jednorodzinny, wentylacja mechaniczna jest planowana, kolega mi mówił że należy kanały zaizoliwać, Po co ta izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2018 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Ktore kanały i czy prowadzone w przestrzeni ogrzewanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.08.2018 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Kolega twierdzi że trzeba izolować bo para będzie się skralla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.08.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Kolega twierdzi że trzeba izolować bo para będzie się skraplać.Pomijając fakt że Można odzyskać trochę ciepła, wtedy rozumem że jakaś izolacja byłaby wymagana, ale jeśli nie zależy mi na odzysku ciepła to czy trzeba izolować te kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 czy trzeba izolować te kanały? Do i od anemostatów kanałów prowadzonych w przestrzeni ogrzewanej nie trzeba izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.08.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Czyli rozumiem nikt w domku jednorodzinnym nie izoluje takich kanałów i problem skraplania nie wystąpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.08.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Poczytaj coś o punkcie rosy.Potem pomyśl GDZIE ma szansę wystąpić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.08.2018 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Znaczy się nie trzeba izolować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2018 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Znaczy się nie trzeba izolować ? Zależy które i od jakiego otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.08.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Czyli rozumiem nikt w domku jednorodzinnym nie izoluje takich kanałów i problem skraplania nie wystąpi? Czytaj, czytaj i czytaj a jak poczytasz to pytaj o konkrety. Zobaczysz wtedy jakie i gdzie problemy mogą wystąpić. Tutaj nie ma odpowiedzi nie lub tak. Wszystko zależy od tego, gdzie są prowadzone kanały. Skraplanie może wystąpić w środku kanału lub na zewnątrz. Zwróć uwagę na przewody od czerpni do rekuperatora i od rekuperatora do wyrzutni. Doradzić można jak zobaczy się projekt albo chociaż prosty rysunek z opisem, gdzie będą przebiegały kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.08.2018 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Chodzi mi o kanały prowadzone wewnątrz budynku, te które będą iść do pokojów i WC. Chcę je poprowadzić między płytami kanałowymi stropowymi typu żeranski strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.08.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Jak pamiętam, to...Ktoś kiedyś już wykorzystywał kanały w płycie żerańskiej do celów wentylacji.Trochę to łamigłówka, ale czasem się da.NAPRAWDĘ poczytaj o tej problematyce!(wilgotność względna, punkt rosy, wentylacja) Zanim się za to zabierzesz!Powinieneś dobrze wiedzieć co robisz. Błąd zrobić jest łatwo. A nie zawsze da się go łatwo naprawić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.08.2018 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Naprawdę taki problem napisać czy kanaly do pokoju czy WC robi się izolowane czy nie? Po co te zachęty do studiowania tematyki. Projekt zlecę specom a dziś chcę zaspokoić swoją ciekawość i skonfrontować twierdzenie kolegi który orzekł że to musi być izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.08.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Naprawdę taki problem napisać czy kanaly do pokoju czy WC robi się izolowane czy nie? Po co te zachęty do studiowania tematyki. Projekt zlecę specom a dziś chcę zaspokoić swoją ciekawość i skonfrontować twierdzenie kolegi który orzekł że to musi być izolowane. W zasadzie na to pytanie już dostałeś odpowiedź, tylko nie pojąłeś, że to jest odpowiedź. Odpowiedź, że kanały prowadzone w strefie ciepłej domu od nawiewów i wywiewów do rekuperatora nie muszą być izolowane powinna Ci wystarczyć. Jeżeli Ci to nie wystarczy to trzeba poczytać i już. Lepiej odpowiedzieć się nie da, szklana kula mi pękła jak zadałem takie pytanie jak Ty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.08.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Naprawdę taki problem napisać czy kanaly do pokoju czy WC robi się izolowane czy nie? Po co te zachęty do studiowania tematyki. Projekt zlecę specom a dziś chcę zaspokoić swoją ciekawość. Zleć specjalistom, zapłać i nie łam sobie głowy. Oni będą od tego aby działało dobrze. Ty będziesz tylko od płacenia. Tak rzeczywiście jest ŁATWIEJ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 16.08.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Ale nie lepiej. Mam kilka projektów na swój domek, od producenta kanałów elastycznych (instalacja za 9 tys EUR z reku), od lokalnych wykonawców, tę załączoną w projekcie. W każdej są takie byki, że strach. Od producenta mam naciukane z 20 czy 25 anemostatów nawiewnych i drugie tyle wywiewnych. Wszystkie w euro. Są na klatce schodowej, wywiewne przed łazienką na piętrze, w kilku pokojach po naw i wyw... jednym słowem masakra. Sąsiad ma w domku stumetrowym instalacje od lokalnego montażysty - też z błędami, min dobrał mu reku o wydajności 500m3, anemostaty wywiewne w salonie, na klatce itd. W marcu miał wilgotność na poziomie 20%. lekko nie jest. Chyba jednak można założyć, że jeżeli kanały prowadzone są wewnątrz domu lub w warstwie ocieplenia to nie trzeba izolować. Kanały do czerpni i wyrzutni izolujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.08.2018 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Ta rada że trzeba izolować pochodzi właśnie od gościa co zajmował się wentylacją i klimatyzacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts