wodzirej 15.08.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Witam z moim remontem jestem właśnie na etapie montażu/remontu instalacji C.O dom stary piętrowy klocek lat 80 jakich wiele wszędzie są stare rury metalowe , remontujemy dla siebie piętro i tam dajemy nowy pion C.O. od pieca w pexie pod skrzynkę rozdzielającą na 9 grzejników Parter zostaje puki co po staremu rury stalowe grzejniki żeliwne , stara instalacja miała 3 piony podłączone pod 1 naczynie przelewowe Obecnie hydraulik który się zajmuje tą wymianą twierdzi że robi obieg zamknięty stare piony odcina na parterze i korkuje i naczynie przelewowe jest zbędne Pytanie czy jest to poprawne ??? nie znam się dlatego zwracam się do Was z prośbą o podpowiedzi w tym temacie i ewentualnie czy można jeszcze to lepiej pogodzić lub co powinno się zastosować ??nie wiem czy to istotne piec na węgiel z pompą ma około 10lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.08.2018 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 To nie jest naczynie przelewowe! To jest naczynie wzbiorcze. Naczynie wzbiorcze ZAWSZE musi być. Przy piecu węglowym jest osobnym elementem instalacji, przy piecu gazowym jest wbudowane w piec. Lepeij zmień hydraulika póki czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli hydraulik odetnie się od starej instalacji i zrobi tylko Twoją( instalację ) osobno jak wywnioskowałem z wpisu ( nie wiem czy poprawnie ) to oczywiście może zrobić Ci obieg zamknięty. Nie słuchaj co pisze kolega Bertha Musisz pamiętać że kocioł zamontowany w układzie zamkniętym ma być odpowiedni zabezpieczony, hydraulik jak kumaty będzie wsio wiedział. Przy układzie zamkniętym będziesz miał naczynie przeponowe. Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 16.08.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 nie każdy producent kotłów wodnych zezwala na montaż w układzie zamkniętym, ale można to obejść kocioł pracuje w układzie otwartym przez wymiennik płytowy na c.o. i tam już może być układ zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzirej 16.08.2018 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Dziękuje koledzy za odpowiedzi , ogólnie ma być tak że na pietrze ma być nowy pion na pexie pod skrzynkę , na parterze wszystko stare zostaje tylko odcina rurki które szył na piętko i korkuje tak więc na górze ma grzać nowa instalacja a na dole stara zakorkowana , z tego co mi dziś powiedział zamierza zamontować naczynie przeponowe , czy to wystarczy ??? poniżej widać jak podłączył się w zasilanie tuż za piecem trójnikiem pex idzie na piętro reszta na parter , na drugim zdj. moją pompka czy sobie poradzi z taką instalacją ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 z tego co mi dziś powiedział zamierza zamontować naczynie przeponowe , czy to wystarczy ??? Jeśli bierze się za robotę powinien wiedzieć jak zabezpiecza się układ zamknięty jeśli nie wie może skonstruować Ci bombę Nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzirej 16.08.2018 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Kolego podpowiedz co jeszcze powinienem na nim wymusić w tym względzie , ciężko jest sprawdzić kogoś jeśli nie jest z polecenia a cześć kasy już dostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.08.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Prawdopodobnie kocioł nie jest przystosowany do układu zamkniętego. Jak już chce zamknąć układ to powinien to połączyć poprzez wymiennik. Kocioł pracuje w układzie otwartym a instalacja w zamkniętym. Wówczas będzie prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts