Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naczynie przelewowe czy powinno być przy obiegu zamkniętym

wodzirej

Recommended Posts

Witam z moim remontem jestem właśnie na etapie montażu/remontu instalacji C.O dom stary piętrowy klocek lat 80 jakich wiele wszędzie są stare rury metalowe , remontujemy dla siebie piętro i tam dajemy nowy pion C.O. od pieca w pexie pod skrzynkę rozdzielającą na 9 grzejników

Parter zostaje puki co po staremu rury stalowe grzejniki żeliwne ,

stara instalacja miała 3 piony podłączone pod 1 naczynie przelewowe

Obecnie hydraulik który się zajmuje tą wymianą twierdzi że robi obieg zamknięty stare piony odcina na parterze i korkuje i naczynie przelewowe jest zbędne

Pytanie czy jest to poprawne ???

nie znam się dlatego zwracam się do Was z prośbą o podpowiedzi w tym temacie i ewentualnie czy można jeszcze to lepiej pogodzić lub co powinno się zastosować ??

nie wiem czy to istotne piec na węgiel z pompą ma około 10lat

Jeśli hydraulik odetnie się od starej instalacji i zrobi tylko Twoją( instalację ) osobno jak wywnioskowałem z wpisu ( nie wiem czy poprawnie ) to oczywiście może zrobić Ci obieg zamknięty.

Nie słuchaj co pisze kolega Bertha :)

Musisz pamiętać że kocioł zamontowany w układzie zamkniętym ma być odpowiedni zabezpieczony, hydraulik jak kumaty będzie wsio wiedział.

Przy układzie zamkniętym będziesz miał naczynie przeponowe.

Edytowane przez karoka65

Dziękuje koledzy za odpowiedzi , ogólnie ma być tak że na pietrze ma być nowy pion na pexie pod skrzynkę , na parterze wszystko stare zostaje tylko odcina rurki które szył na piętko i korkuje tak więc na górze ma grzać nowa instalacja a na dole stara zakorkowana , z tego co mi dziś powiedział zamierza zamontować naczynie przeponowe , czy to wystarczy ??? poniżej widać jak podłączył się w zasilanie tuż za piecem trójnikiem pex idzie na piętro reszta na parter ,

na drugim zdj. moją pompka czy sobie poradzi z taką instalacją ?? IMG_20180816_230944.jpgIMG_20180816_230938.jpg