Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie mebli

slawus1998

Recommended Posts

Witam

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż jest to mój pierwszy post w tym dziale, więc jeśli odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie gdzieś się już kiedyś pojawiły, to prosiłbym o wskazówkę i wskazanie gdzie coś takiego było. Z góry dzięki ;)

Generalnie rzecz biorąc moje pytania dotyczą projektowania mebli. W (rozwijającej się) firmie, w której pracuję, poszukujemy jakiegoś narzędzia, które pozwoliłoby nam na wykonanie projektów mebli obecnie przez nas sprzedawanych, jak również projektowanie nowych mebli (głównie mebli pokojowych opcjonalnie ogrodowych). W związku z tym poszukujemy jakiejś aplikacji komputerowej, która pozwoliłaby nam na prowadzenie prac projektowych (nie chodzi nam o jakąś aranżację wnętrz, jedynie projektowanie pojedynczych mebli). Dodatkowo idealnym by było, gdyby ta aplikacja pozwalała również na przygotowywanie instrukcji montażu mebli dla klientów, jak również posiadałaby elementy środowiska CAM, pozwalającego na generowanie wsadów do maszyn CNC.

W związku z tymi "kryteriami", które powyżej napisałem, kieruję jedno pytanie - czy mógłby ktoś polecić jakąś aplikację, która byłaby odpowiednia dla takich zastosowań? Przeglądając internet w poszukiwaniu czegoś takiego, natrafiłem na środowiska PRO100, KD MAX, Solidworks z pakietem SWOOD Design, Palette CAD itp. Liczba środowisk oferowanych w sieci jest dość duża, stąd moje pytanie, czy któreś z wypisanych środowisk, albo jakieś inne, zasługuje na godne polecenia? Pytam o to również na forum, gdyż po części sytuacja zmusiła, byśmy w dość krótkim czasie zaczęli pracę w komputerowych środowiskach 3D, przez co na własną rękę trochę trudno przejrzeć możliwie wszystkie oferty i znaleźć jedną, najbardziej odpowiadającą. Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych w tej branży.

Będę ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, albo chociaż wskazówki, dotyczące właściwego oprogramowania. Z góry dziękuję za otrzymaną pomoc.

Pozdrawiam