Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wewnętrzne podnoszone

Recommended Posts

witam serdecznie. przychodzę z nietypowym zapytaniem.pojawila się konieczność zamontowania drzwi w otworze stanowiącym przejście salon-hall. jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to podnoszone do gory. szerokość otworu okolo 150 cm, brak możliwości montażu drzwi przesuwnych. postaram się wrzucić w następnym poście poglądowe zdjeciw-dom w trakcie wykanczania.prosze o podpowiedź czy jakiś producent robi coś takiego ewentualnie czy jakieś inne rozwiązanie można by w takiej sytuacji zastosować.

Są jeszcze takie rolety metalowe w meblarstwie. Cena rzuca na kolana, a później pastwi się kilka dni nad ofiarą. A tak poważnie to jak dobrze pamiętam kawałem 80x60cm kosztuje około 1500zł. Zasłonięcie tego otworu tu drugi kredyt hipoteczny ;).

Inna opcja to dział kontraktowy Porty i zapytaj się czy zrobią Ci model Alfa lub Beta (popatrz w necie jak wyglądają drzwi łamane) w takim rozmiarze?

dziękuję za odzew :). drzwi mają pełnić funkcje odgrozenia salonu od reszty domu w czasie kiedy nas nie.ma-mam hodowlę kotów i ich samowola pod naszą nieobecność nie jest wskazana. jednocześnie na co dzień otwór powinien być otwarty, bo tak jest wygodniej i po.prostu fajnie wygląda;) a wstawienie drzwi wahadlowych chyba to wyklucza.zaraz zobaczę te drzwi porty :). generalnie jestem otwarta na pomysły, nie muszą być drzwi podnoszone, może być cokolwiek co będzie mogło pozostawać otwarte lub zamknięte a jednocześnie nie zanurzyć za bardzo harmonii tego otworu -po jednej stronie od salonu tuż obok docelowo będzie kominek a po drugiej na tej samej ścianę są schody na piętro, więc skrzydła drzwiowe przy otwarciu nie powinny zasłaniać ani jednego ani drugiego... ciężki.orzech do zgryzienia...

ps. zwymiarowałam otwor-140 x 278 cm.

Edytowane przez fafulja

siatka z linek zrobiłaby kotom ściankę wspinaczkowa, ale industrial chyba by się nie komponowal z docelowym charakterem pomiesczenia-no i też musiałyby się jakoś otwierać. ale Wasze wpisy o dzrwiach łamanych przypomniały mi że istnieją przecież drzwi dwuskrzydłowe, a dwuskrzydłowe łamane byłyby chyba idealne- gdyby były przeszklone i do tego z naświetla od góry, nie zabralyby światła :) tylko -wybaczcie może głupie pytanie - jak rozwiązać problem montażu ościeżnicy na scianie biegnącej przez hol i będącej dalej ściana salonu-na pierwszym zdjęciu ta po lewej.

Ościeżnicę montuje się normalnie. Dyblując. Dopasowując. Docinając. Rozpierając. Każdy wariant jest możliwy ale zależy od konkretnych drzwi i wykonawcy.

W przypadku szkła myślałem o montażu "bezościeżnicowym"

Ościeżnicę na pewno będziesz widział w świetle otworu. Bo nie wiem czy chciałeś mieć drzwi "ukryte" po otworzeniu ich, tak że nie widać skrzydła i ościeżnicy. Takie coś jest niemożliwe nawet w ościeżnicach ukrytych jakie masz np. w Invado czy Erkado. Tam drzwi stają się mniej widoczne dopiero jak są zamknięte. Poza tym samych ościeżnic nie da się kryć. Ja z praktycznego punktu widzenia poleciłbym Ci dać ościeżnicę prostą i drzwi 2-skrzydłowe z jakiegoś popularnego producenta jak nie chcesz się pakować w koszty. Masz masę takich drzwi - wspomniane Erkado i Invado, Portę, DRE, Vostera, Pol-Skone itd itd.