Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie ? Dom od dewelopera.

bodzio092

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie zakupu domu od dewelopera, wszelkie wątpliwości zostały rozwiane oprócz sposobu ogrzewania.

Dom 82m2, parterowy, poddasze nieużytkowe, fundamenty żelbetonowe z izolacją cieplną pionową ze styropianu (eps - 0,38) grubości 8 cm, ściany zewnętrzne suporex 24,5 cm na zaprawie cementowo-wapiennej ocieplone 15 cm warstwą styropianu ,strop - ocieplenie stropu wełną mineralną o grubości 20 cm i przenikalności cieplnej 0,039, okna trzyszybowe.

W wersji podstawowej mam piec na ekogroszek, podłogówkę w kuchni, łazience, korytarzu, w pokojach kaloryfery.

Za dopłatą 31.000 dostaję pompę ciepła powietrzną i podłogówkę w całym domu.

W domu na tą chwilę mieszkać będą dwie osoby.

I teraz pytanie, czy może dopłacić do lepszego ocieplenia - grubszy styropian na elewację, specjalny styropian na fundamenty i grubsza wełna i wtedy pozostać przy ekogroszku ? Czy darować sobie te docieplanie i wybrać pompę ? A może połączyć jedno z drugim ?

Na początku byłem zdecydowany na pompę, ale ostatnio byłem we wsi gdzie stoi już ok. 100 takich domów i pytałem ludzi jak wychodzi ogrzewanie, to wszyscy mówili że schodziło im od 3 do 4 ton na ogrzewanie i grzanie wody w przeciągu roku.

Na pompę wody w dwóch firmach wyliczono mi zużycie prądu na poziomie 2000 zł rocznie.

A może ma ktoś doświadczenie z pompą ciepła w tak małym domu ?

Dziękuję i pozdrawiam.

Dom mały, ale tak mało energooszczedny, jak tylko przepisy pozwalają (albo jeszcze mniej, tylko PCHE naciągane).

Z dwojga złego brałbym PC, tym bardziej, że jest w pakiecie z podłogówką.

Ale jak jest opcja, to wydałbym te pieniadze na lepsze ocieplenie, wentylację mechaniczną i klimę (dla poprawienia EP), a główne ogrzewanie zrobił kablami.

Edytowane przez Kaizen

Wentylacja mechaniczna i klima odpada. Więc w takim przypadku najlepiej brać PC i do tego jeszcze poprawić ocieplenie ?

Witam,

Zwiększenie izolacyjności budynku, jak i wszystkie pozostałe działania na rzecz obniżenia zapotrzebowania na energię budynku zawsze pozwolą na roczne oszczędności w ogrzewaniu budynku. Pompa ciepła współpracująca z ogrzewaniem podłogowym będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, które będzie ekonomiczne, ekologiczne oraz bardziej komfortowe w porównaniu do kotła na ekogroszek. Praca pompy ciepła jest całkowicie bezobsługowa, dzięki czemu nie będzie musiał Pan wykonywać żadnych czynności związanych z podkładaniem paliwa, jego magazynowaniem oraz czyszczeniem kotłowni. Jeżeli jest Pan zainteresowany zakupem sprawdzonej pompy ciepła zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej pompy ciepła z rodziny Bosch Condens. Więcej informacji technicznych o naszych produktach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch