bodzio092 17.08.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam, jestem w trakcie zakupu domu od dewelopera, wszelkie wątpliwości zostały rozwiane oprócz sposobu ogrzewania.Dom 82m2, parterowy, poddasze nieużytkowe, fundamenty żelbetonowe z izolacją cieplną pionową ze styropianu (eps - 0,38) grubości 8 cm, ściany zewnętrzne suporex 24,5 cm na zaprawie cementowo-wapiennej ocieplone 15 cm warstwą styropianu ,strop - ocieplenie stropu wełną mineralną o grubości 20 cm i przenikalności cieplnej 0,039, okna trzyszybowe.W wersji podstawowej mam piec na ekogroszek, podłogówkę w kuchni, łazience, korytarzu, w pokojach kaloryfery.Za dopłatą 31.000 dostaję pompę ciepła powietrzną i podłogówkę w całym domu.W domu na tą chwilę mieszkać będą dwie osoby.I teraz pytanie, czy może dopłacić do lepszego ocieplenia - grubszy styropian na elewację, specjalny styropian na fundamenty i grubsza wełna i wtedy pozostać przy ekogroszku ? Czy darować sobie te docieplanie i wybrać pompę ? A może połączyć jedno z drugim ?Na początku byłem zdecydowany na pompę, ale ostatnio byłem we wsi gdzie stoi już ok. 100 takich domów i pytałem ludzi jak wychodzi ogrzewanie, to wszyscy mówili że schodziło im od 3 do 4 ton na ogrzewanie i grzanie wody w przeciągu roku. Na pompę wody w dwóch firmach wyliczono mi zużycie prądu na poziomie 2000 zł rocznie. A może ma ktoś doświadczenie z pompą ciepła w tak małym domu ?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.08.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Dom mały, ale tak mało energooszczedny, jak tylko przepisy pozwalają (albo jeszcze mniej, tylko PCHE naciągane). Z dwojga złego brałbym PC, tym bardziej, że jest w pakiecie z podłogówką. Ale jak jest opcja, to wydałbym te pieniadze na lepsze ocieplenie, wentylację mechaniczną i klimę (dla poprawienia EP), a główne ogrzewanie zrobił kablami. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio092 17.08.2018 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Wentylacja mechaniczna i klima odpada. Więc w takim przypadku najlepiej brać PC i do tego jeszcze poprawić ocieplenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 17.08.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Wentylacja mechaniczna i klima odpada. Więc w takim przypadku najlepiej brać PC i do tego jeszcze poprawić ocieplenie ? Z pewnością lepiej niż węgiel. To nowy dom- zaizoluj najlepiej jak się da i wybierz bezobsługowe źródło ciepła. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.08.2018 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Te 3-4 tony to jakieś dyrdymały. Jak mam 150m2 grzanej powierzchni. Parter i piętro ze skosami. I spalam 1,8-2,1 tony parchatego węgla.Podstawa to o cieplenie, wentylacja mechaniczna z reku i podłogówka.Taki mały dom to prosię o grzanie grzałką i klimatyzatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.08.2018 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Za dopłatą ??? To prawie koszt standardowy takiej usługi dla PCPW .A za komin musisz zapłacić ? do PC nie jest potrzebny.Powinno być 31000 zł - kocioł -grzejniki --komin= 15000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.08.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 lepszym rozwiązaniem pompa ciepła bo nie trzeba jej obsługiwać jak przy węglu (przynosić i wynosić węgiel, czyścić piec i wszystko wokół) A dodatkowe ocieplenie domu na pewno pozwoli obniżyć koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 31.08.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Wentylacja mechaniczna i klima odpada. Więc w takim przypadku najlepiej brać PC i do tego jeszcze poprawić ocieplenie ? Witam, Zwiększenie izolacyjności budynku, jak i wszystkie pozostałe działania na rzecz obniżenia zapotrzebowania na energię budynku zawsze pozwolą na roczne oszczędności w ogrzewaniu budynku. Pompa ciepła współpracująca z ogrzewaniem podłogowym będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, które będzie ekonomiczne, ekologiczne oraz bardziej komfortowe w porównaniu do kotła na ekogroszek. Praca pompy ciepła jest całkowicie bezobsługowa, dzięki czemu nie będzie musiał Pan wykonywać żadnych czynności związanych z podkładaniem paliwa, jego magazynowaniem oraz czyszczeniem kotłowni. Jeżeli jest Pan zainteresowany zakupem sprawdzonej pompy ciepła zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej pompy ciepła z rodziny Bosch Condens. Więcej informacji technicznych o naszych produktach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts