Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie w granicy z drzewem, jak to rozwiązać.

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem i mam dylemat jak to rozwiązać, mianowicie zakupiłem działkę z zamiarem budowy i chciałbym ją wcześniej ogrodzić, problem polega na tym że w jednej z granic działki rośnie 15 metrowa 200 letnia lipa (drzewo ma 1 m średnicy i jest w całości na działce sąsiada ale po mojej stronie są widoczne korzenie drzewa). Wycięcie drzewa nie wchodzi w grę bo sąsiad nie chce, a druga sprawa to, że ładnie wygląda (nie zasłania światła i nie sprawia problemów, dom ma stać 25 m od drzewa)

Chwiałbym aby tam było ogrodzenie panelowe z wylaną betonową podmurówką, jak to rozwiązać aby nie zniszczyć drzewa, ewentualnie aby jego korzenie nie zniszczyły mi płotu? ktoś ma jakiś pomysł?

Zamieszczam rysunek działki:Mapka forum.JPG

Ogrodzenie sąsiada są to stalowe płaskowniki szerokości 30 cm wbite w ziemie i chlapnięte zaprawą, do nich przymocowana jest siatka leśna, na rogu siatka jest owinięta wokół drzewa, płaskowniki są powbijane na oko jeden wyżej, drugi niżej. Jego ogrodzenie stoi ale przez dziury w siatce można przejść, jest cofnięte od granicy jakieś 30 cm, poza tym sprawia wrażenie jak by miało zaraz się przewrócić.

Zrób podmurówkę jak zaplanowałeś, zakończ ją 0,5m (w zależności od położenia korzeni) przed drzewem. Przy samym drzewie zastosuj bez kopania (mocowany tylko na końcach do tej wylewane podmurówki / do słupków) gotowy profil betonowy na podmurówki (wysokość dobierz zależnie od miejsca).