Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu a prawo.

jerzy 1957

Recommended Posts

Witam.

Jestem współwłascicielem 5/6 w nieruchomośći /działka 4,5o ara,dom z 1855r ,80m2 drewniany/.Chciałbym go remontować i moje pytanie jest takie czy mogę go w całośći ,lub etapami remontować czy też współwłaściciel mający 1/6 może wstrzymać mi prace.Nie jestem w stanie go spłacić ,bo remont i tak pochłonie duże kwoty,nie mieszkał nigdy w nim ,nie jest zainteresowany jego stanem,więc obawiam się kłopotów.Może mi wstrzymać prace ,a co najgorsze dać znać do woj.konserwatora zabytków że grzebię coś przy domu.Dom jest przechodni z dwoma wejsciami tj.dawna austriacka szkoła 4 klasowa /wejscie i wyjscie na podwórko.Jak mój obecny stan i zamiary mają się do prawa budowlanego.Mogę remontować czy nie.Bardzo bym prośił o odpowiedz.

Współwłaściciele powinni działać wspólnie i w porozumieniu, również w celu utrzymania dobrostanu wspólnej nieruchomości. Na pewno plan działań należy pisemnie przedstawić pozostałym współwłascicielom. Co w wypadku zerowej reakcji - nie wiem. Może bieglejsi w tych sprawach coś podpowiedzą? Sprawa o zaniechanie (brak działań) w obliczu zagrożenia budynku??? To jest Polska i nic tak nie cieszy jak nieszczęście bliźniego. Niestety. Cytat: ...żeby mu spalili sklep, żeby dostał pałą w łeb, żeby mu sie córka... więcej na