jareko 07.10.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 rafallogi wez relanium i wyluzuj Juz bylo mowione nie raz Masz konstrukcje sciany jednowarstwowa docieplona styropianem wiec montujesz okna w licu zewnetrznym siporeksu. I nie zapomnija jeszcze o jednym - by styropian naszedl Ci kilka cm na oscieznice (wtedy mostkow termicznych sie na bank pozbawisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 07.10.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 dziękuję JARECO uspokoiłeś mnie. Tak też i mówił mi ich przedstawiciel(dostawcy). Dziś będę spał spokojnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.10.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 rafallogi - ogromna prosba - staraj sie nie mylic mego nicku - jakos uprzedzony jestem do C w srodku - przypomina mi nagonke jaka kiedys miala tu (w innym watku) miejsce na Pchelka i moja skromna osobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.10.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Pozwolicie, że ja się wcisnę z moim pytaniem . Gdzie zamontowac okna drewniane jednoramowe w ścianie, idąc od zewnątrz: bal drewniany /12 cm/ na to wewnątrz ocieplenie /termex / 10 cm i wykończenie wewnętrzne - deski, g-k. Dużego pola manewru nie ma, ale... czy zlicowć je ze ścianą zewnętrzną, czy dać bliżej środka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 08.10.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 A jak powinno byc w scianie 3w?Czy os okna w warstwie izolacji czy zlicowanie zew. pow okna z licemmuru wewnetrznego czy jeszcze inaczej?Konkretnie: PH30 + 12 welna + pustka + 12 silikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 A jak powinno byc w scianie 3w? Czy os okna w warstwie izolacji czy zlicowanie zew. pow okna z licem muru wewnetrznego czy jeszcze inaczej? Konkretnie: PH30 + 12 welna + pustka + 12 silikat. Montuje sie w licu zewnetrznej plaszczyzny ocieplenia. Jesli masz pustke 2cm to okno odsuniete, przy profilach szerszych (np. 5 komorowych) juz wystarczy 1 cm. Przy trzy komorowce 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 08.10.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Montuje sie w licu zewnetrznej plaszczyzny ocieplenia. Jesli masz pustke 2cm to okno odsuniete, przy profilach szerszych (np. 5 komorowych) juz wystarczy 1 cm. Przy trzy komorowce 2cm Dzieki za odpowiedz, bede wdzieczny za uscislenie: 1. Montaz w licu - czyli lico zewn. okna z licem zewn. ocieplenia? 2. ODSUNIECIE wglab budynku czy na zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 1. Montaz w licu - czyli lico zewn. okna z licem zewn. ocieplenia? Plaszczyzna zewnetrzna okna w plaszczyznie zewnetrznej ocieplenia 2. ODSUNIECIE wglab budynku czy na zewnatrz? jesli masz 5 komorowke to okno mozesz lekko (1cm) wysunac na zewnatrz by szczeline miedzy oknem a sciana oslonowa (np. wykonana z klinkieru) tasma rozpreszna wypelnic np. tak : http://www.jar-eko.home.pl/images/zdjecia_i_filmy/ciekawe_zdjecia_z_montazy/Pobrana_klatka_6.jpg Gdzie mur warstwowy wygladal tak: http://www.jar-eko.home.pl/images/Piaseczno/Konstrukcja_sciany.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 08.10.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.10.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 To znowu ja od tych bali Poradźcie coś. Albo napiszcie, że to ganz egal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.10.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Jakos nie moge znalezc w watkach które byly odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie (jak w temacie). Wyczytalem ostatnio, ze przy scianie jednowarstwowej srodek grubosci okna powinien pokrywac sie ze srodkiem grubosci sciany. Przy takim umieszczeniu straty ciepla na styku mur okno sa najmniejsze. Przy mojej scianie jednowarstwowej (42 cm) okno, patrzac od zewnatrz, byloby we "wnece" ok. 18 cm glebokosci. Gleboko! Jak to zrobiliscie u siebie? Moim zdaniem najlepiej zawsze dawać węgarki z pianki poliuretanowej styropianu, włny itp. Wtedy straty są zdecydowanie niższe i dużo mniejsze znaczenie ma głebokośc osadzenia okna w murze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 mysle caly czas nad tymi balami i ja zrobilbym to tak - przysunalbym okno do wewnetrznej warstwy ocieplenia. Choc zastanawiam sie czy na 100% to dobre rozwiazanie - trzebaby pioliczyc - PCHELEK - pomoz kolezance Bo nie chcialbym ja w blad wprowadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Inwestor - swieta racja ale tu mamy przypadek gdy mur jest jednowarstwowy - tylko z tynkami wiec glif zewnetrzny ze styropianu jakos nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 08.10.2004 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Jakos nie moge znalezc w watkach które byly odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie (jak w temacie). Wyczytalem ostatnio, ze przy scianie jednowarstwowej srodek grubosci okna powinien pokrywac sie ze srodkiem grubosci sciany. Przy takim umieszczeniu straty ciepla na styku mur okno sa najmniejsze. Przy mojej scianie jednowarstwowej (42 cm) okno, patrzac od zewnatrz, byloby we "wnece" ok. 18 cm glebokosci. Gleboko! Jak to zrobiliscie u siebie? Moim zdaniem najlepiej zawsze dawać węgarki z pianki poliuretanowej styropianu, włny itp. Wtedy straty są zdecydowanie niższe i dużo mniejsze znaczenie ma głebokośc osadzenia okna w murze. Pozdrawiam Pomysl niezly, ale mam juz otwory w murze a niechcialbym zmniejszac szrokosci okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 08.10.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 mysle caly czas nad tymi balami i ja zrobilbym to tak - przysunalbym okno do wewnetrznej warstwy ocieplenia. Choc zastanawiam sie czy na 100% to dobre rozwiazanie - trzebaby pioliczyc - PCHELEK - pomoz kolezance Bo nie chcialbym ja w blad wprowadzic Dzięki jareko Liczę na Wasze przeliczenia, koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.10.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Inwestor - swieta racja ale tu mamy przypadek gdy mur jest jednowarstwowy - tylko z tynkami wiec glif zewnetrzny ze styropianu jakos nie pasuje A w czym tu problem ??? dorobić węgarek okleić sitką i zatynkować No oczywiście mowa o nowym budynku przed tynkowaniem. W starym budynku przy wymianie okien to faktycznie może być problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.10.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Wstawię zdjęcie dla ściany jednowarstwej:http://www.prefbet.pl/images/detale/A-7-16.gifDla dwuwarstwowej:http://www.prefbet.pl/images/detale/C-7-14.gifdla trójwarstwowej:http://www.prefbet.pl/images/detale/F-4-11.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 Wakmen - super ale kilka uwag do rysunkow rys,1 - mam nadzieje, ze forumowicze zanim tak zamontuja okno zwroca uwage iz rysunek ten nie dotyczy sciany jednowarstwowej!!! Pomyliles rysunki - to sciana dwuwarstwowa i montaz w scianie jednowarstwowej zgodny z zasadami juz wczesniej przeze mnie podanymi Z uwagi na zmiane rysunku 1 na poprawny - wszystko co powyzej napisane traci sens rys.2 - ok, brak uwag. Mozna czasem zaszalec i okno poza lico sciany wystawic - ale realnie, poza powiekszeniem parapetu wewnetrznego kosztem wiekszych klopotow wykonawczych, bardzo rzadko sie stosuje rys.3 - zgadzam sie choc z zastrzerzeniem. Na rysunku widac, ze okno jest docisniete do wegarka a to jest ewidentny blad. Okno musi miec szczeline dylatacyjna od wegarka minimum 5mm. Poza tym w obrebie wegarek/okno/ocieplenie przy profilach waskich (szczegolnie przy oknach trzykomorowych) kiedy beda one wysuniete do przodu jak na rysunku powstanie miejsce o bardzo podwyzszonym wspolczynniku k w porowaniu z montazem w licu ocieplenie (czyli cofniete wzgledem sciany oslonowej o wartosc pustki wentylacyjnej) NIe nastapi co prawda przemarzanie ale dazac do perfekcji upieram sie przy swojej metodzie montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.10.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 http://www.prefbet.pl/images/detale/F-4-11.gif na przykladzie tego rysunku (mimo, ze jest tam okno drewniane) mozna by poruszyc watek mocowania dolnych czesci ramiaka okien PVC kotwami czy tez innymi elemantami. Tutaj widac prawidlowe osadzenie zarowno parapetu wewnetrznego jak i zewnetrznego. Przy takim montazu jak powyzej jest ono calkowicie zbedne (moja opinia oczywiscie ) Wewnetrzny docisniety jest do listwy podparapetowej dokladnie jej ruch w strone srodka pomieszczenia blokujac. Zewnetrzny w tym wypadku ma wykonana poduszke betonowa ktora blokuje ruch ramy na zewnatrz. Takie zamontowanie parapetow bardzo dokladnie i mocno blokuje listwe podparapetowa powodujac, ze polozenie ramiaka jest niezmienne bez wzgledu na to jakiej sily uzyjemy. Realnie wtedy nie ma potrzeby jakiegokolwiek kotwienia okna na dole. Ciekawosta moze byc tez to, ze zamiast poduszki betonowej pod parapet zewnetrzny wystarczy zastosowac piane poliuretanowa (montazowa) - spelni ona identyczne zadanie co poduszka z tym tylko, ze dodatkowo termicznie zwiekszy izolacyjnosc tego miejsca. Podobnie montujac parapet wewnetrzny nalezy piana wypelnic miejsce styku parapetu z listwa podparapetowa i podlozem. Tak zawsze powinny byc uszczelniane polaczenia w tych miejscach!!! Ja jestem zwolennikiem wlasnie takiego montazu parapetow zewnetrznych a z doswiadczenia wiem, ze nagminnie w tym miejscu nic nie jest robione - po prostu parapet przykreca sie do podparapetowki i na tym koniec - a ze pozniej zimny parapet wewnetrzny czy tez o zgrozo wieje tamtedy - to juz inna kwestia. A o uszczelnianiu podparapetowki przy montazu parapetu wewnetrznego juz nikt nie pamieta Jest to najczesciej spotykany blad przy montazu okien - zwlaszcza na nowych inwestycjach gdzie oszczednosc kazdej zlotowki na materiale idzie do kieszeni albo kierownika budowy albo Inwestora (ostatnie przyklady z inwestycji gdzie montowalem okna: - Osiedle w Warszawie na Bemowie. Klient zareklamowal ruszajacy sie ramiak. Zdemontowane zostawy parapety zewnetrzne i co sie okazalo? Ktos montujac parapet wydlubal prawie calkowicie piane i tylko go przykrecil. POdpparapetowka na wierzchun widoczny parapet wewnetrzny bez odrobiny uszczelnienia piana - horror. Co ciekawe - takie oszczednosci wprowadzona na polecenie kierownika budowy w polowie realizacji inwestycji - Inwestycja w Warszawie przy ul. Mehofera. Podobna sytuacja z tym tylko ze tutaj "inteligencja" popisala sie ekipa montujaca parapety wewnetrzne - po prostu powyrywali piane spod okien w trakcie montazu parapetow (po jaka cholere - nikt nie wie) a teraz w kilkunastu lokalach demontaz i ponowny juz prawidlowy montaz parapetow sie odbywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.10.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2004 inwestycja przy Mehofera - masz na myśli osiedle domków szeregowych? stolarka drewniana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts