Pilniks 22.08.2018 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Witam wszystkich, jestem jeszczcze we wstępnej fazie określania wymagań dla projektu. Chciałbym wybudować niskoenergetyczny dom. W związku z tym zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem zrezygnować z garażu w bryle budynku. Nie będzie on ogrzewany i najbardziej obawiam się, że pomieszczenie nad nim będzie dużo zimniejsze niż pozostałe. Na pietrze miałaby być podlogowka i nie wiem czy strop powinien zapewnić odpowiednią izolację. Nie znam się, wiec pytam Z góry dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.08.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Witam wszystkich, jestem jeszczcze we wstępnej fazie określania wymagań dla projektu. Chciałbym wybudować niskoenergetyczny dom. W związku z tym zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem zrezygnować z garażu w bryle budynku. Nie będzie on ogrzewany i najbardziej obawiam się, że pomieszczenie nad nim będzie dużo zimniejsze niż pozostałe. Na pietrze miałaby być podlogowka i nie wiem czy strop powinien zapewnić odpowiednią izolację. Nie znam się, wiec pytam Z góry dziękuje za odpowiedz. Sam strop nad garażem nie zapewni dobrej izolacji, ja dałem na sufit garażu 10 cm styropianu. Mój garaż jest nieogrzewany, podłogówka na całej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 22.08.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 znajomi też tak zrobili i mają sypialnie nad garażem odczuwalna jest tam niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach, może za mało styro, moze za mała izolacja? nie wiem ale ewidetnie w sypialnia która jest nad garażem zimą odczuwalna jest niższa temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.08.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 znajomi też tak zrobili i mają sypialnie nad garażem odczuwalna jest tam niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach, może za mało styro, moze za mała izolacja? nie wiem ale ewidetnie w sypialnia która jest nad garażem zimą odczuwalna jest niższa temperatura A mają podłogówkę czy kaloryfery, bo to dość istotne? Ja nie odczuwam dyskomfortu temperaturowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Można postawić dom z garażem dostawionym Nie rezygnujesz wówczas z komfortu przejścia do garażu pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.08.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Pilniks, dużo zależy od tego jaka jest działka. Czy masz miejsce na wolnostojący garaż? A czy bierzesz pod uwagę wiatę? My uparliśmy się przy garażu w bryle i teraz mamy dużą graciarnię, a samochód stoi od domem.Możliwe, że gdybyśmy budowali się drugi raz zrobiłabym sobie w miejscu garażu pokój komputerowo-biblioteczny i większą kotłownię.Wiata spokojnie by nam wystarczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.08.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Graciarnia w garażu jest skutkiem bałaganiarstwa właścicieli, dla których kolejny garaż to kolejna graciarnia. A samochód wiecznie pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 22.08.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Nie bałaganiarstwa tylko braku miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.08.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 My dopiero kończymy prace budowlane więc jeszcze sporo rzeczy czeka w garażu na zamontowanie. Nie mamy też zbyt wiele mebli więc nie ma gdzie się rozpakować. Planujemy przed zimą wyczyścić garaż. Niemniej jednak teraz wolałabym wiatę - szczególnie że powierzchnia garażu to mniej niż 20m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.08.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jeżeli nie będzie ogrzewany to i ścianę do ogrzewanej części musisz ocieplić. Także wszystkie ściany poniżej stropu bo mimo ocieplonego od garażu stropu - przy ścianach wystąpi mostek. Niestety wszystko trzeba zaizolować w takich przypadkach. Wrzuć tam jakiś grzejnik, np elektryczny, do podtrzymania rozsądnej temperatury w najzimniejszej porze roku. I pamiętaj, niskoenergetyczny dom to zwykle nie taki z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 11.09.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Ja będę miał sypialnię nad garażem (obecnie dom na etapie SSZ). W sypialni bedzie podłogówka. Przekrój podłogi w sypialni jest następujący: 1) panele lub deska, 2) wylewka ok 7cm, 3) styro 5 cm, 4) strop monolityczny 15 cm, 5) styro 10 cm przyklejony do sufitu garażu (grafitowy, lambda 0,031). Jest to konstrukcja "kanapki" gdzie nad i pod stropem jest styropian. nie obawiam się że bedzie zimno. Garaż będzie ogrzewany tylko w bardzo mroźne dni (będzie podłogówka ułożona w rzadszych odstępach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.09.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 I gra gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 12.09.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 znajomi też tak zrobili i mają sypialnie nad garażem odczuwalna jest tam niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach, może za mało styro, moze za mała izolacja? nie wiem ale ewidetnie w sypialnia która jest nad garażem zimą odczuwalna jest niższa temperatura Mam identycznie - sypialnię z pogrzewaniem podlogowym nad garażem i potwierdzam, iż temperatura w sypialni jest niższa. Jednakże, jak wiadomo, w przyrodzie nic nie ginie - ciepło oddawane przez rurki ogrzewania podłogowego w sypialni, przekłada się na temperaturę powietrza w garażu! Mi, osobiście, jest to na rękę, gdyż w sypialni mam 2*C chlodniej, aniżeli w innych pokojach na poddaszu, a przy okazji garaż doogrzany Zresztą jeżeli komuś zimno w sypialni, to zawsze może podkręcić obwód podłogówki na sypialnie - w garażu będzie cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.09.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 I pamiętaj, niskoenergetyczny dom to zwykle nie taki z poddaszem użytkowym. A dlaczego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 13.09.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Bo, jak sama nazwa wskazuje, niskoenergetyczny dom... musi być niski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 14.09.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Jeżeli nie będzie ogrzewany to i ścianę do ogrzewanej części musisz ocieplić. Także wszystkie ściany poniżej stropu bo mimo ocieplonego od garażu stropu - przy ścianach wystąpi mostek. Niestety wszystko trzeba zaizolować w takich przypadkach. Wrzuć tam jakiś grzejnik, np elektryczny, do podtrzymania rozsądnej temperatury w najzimniejszej porze roku. I pamiętaj, niskoenergetyczny dom to zwykle nie taki z poddaszem użytkowym. No jasne, najlepiej wybudować dom, który kompletnie się nie podoba byle był "niskoenergetyczny". W imię oszczędności oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.09.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Ale przecież niektórym, taki dom niskocośtamenergetycznosuper się podoba!Oni nie otwierają okien, żeby przewietrzyć chałupę. Otwarcie okna wiąże się z utratą iluś tam kiludżuli czegoś i jest nieopłacalne!W niskoenergetycznym domu za chvvj nie uświadczysz świeżego powietrza, bo całe powietrze musi przejść przez niskoemisyjne filtry!Drzwi balkonowych nie otwiera się, bo mucha, czy jakiś motyl - nie daj Boże - wpadnie!No teraz to zaczną pisać, ze oni drzwi balkonowe, owszem, otwierają. No ale okien na przestrzał to już nie. Bo, kurvva, wtedy dom stanie się wysokoenergetyczny i cały plan pójdzie w pizdu......albo dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts