Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w bryle budynku a ogrzewanie

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem jeszczcze we wstępnej fazie określania wymagań dla projektu. Chciałbym wybudować niskoenergetyczny dom. W związku z tym zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem zrezygnować z garażu w bryle budynku. Nie będzie on ogrzewany i najbardziej obawiam się, że pomieszczenie nad nim będzie dużo zimniejsze niż pozostałe. Na pietrze miałaby być podlogowka i nie wiem czy strop powinien zapewnić odpowiednią izolację.

Nie znam się, wiec pytam :)

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Witam wszystkich,

jestem jeszczcze we wstępnej fazie określania wymagań dla projektu. Chciałbym wybudować niskoenergetyczny dom. W związku z tym zastanawiam się czy w takim wypadku nie powinienem zrezygnować z garażu w bryle budynku. Nie będzie on ogrzewany i najbardziej obawiam się, że pomieszczenie nad nim będzie dużo zimniejsze niż pozostałe. Na pietrze miałaby być podlogowka i nie wiem czy strop powinien zapewnić odpowiednią izolację.

Nie znam się, wiec pytam :)

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Sam strop nad garażem nie zapewni dobrej izolacji, ja dałem na sufit garażu 10 cm styropianu. Mój garaż jest nieogrzewany, podłogówka na całej powierzchni.

znajomi też tak zrobili i mają sypialnie nad garażem odczuwalna jest tam niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach, może za mało styro, moze za mała izolacja? nie wiem ale ewidetnie w sypialnia która jest nad garażem zimą odczuwalna jest niższa temperatura

A mają podłogówkę czy kaloryfery, bo to dość istotne? Ja nie odczuwam dyskomfortu temperaturowego.

Pilniks, dużo zależy od tego jaka jest działka. Czy masz miejsce na wolnostojący garaż? A czy bierzesz pod uwagę wiatę?

My uparliśmy się przy garażu w bryle i teraz mamy dużą graciarnię, a samochód stoi od domem.

Możliwe, że gdybyśmy budowali się drugi raz zrobiłabym sobie w miejscu garażu pokój komputerowo-biblioteczny i większą kotłownię.

Wiata spokojnie by nam wystarczyła.

My dopiero kończymy prace budowlane więc jeszcze sporo rzeczy czeka w garażu na zamontowanie. Nie mamy też zbyt wiele mebli więc nie ma gdzie się rozpakować. Planujemy przed zimą wyczyścić garaż.

Niemniej jednak teraz wolałabym wiatę - szczególnie że powierzchnia garażu to mniej niż 20m2.

Jeżeli nie będzie ogrzewany to i ścianę do ogrzewanej części musisz ocieplić. Także wszystkie ściany poniżej stropu bo mimo ocieplonego od garażu stropu - przy ścianach wystąpi mostek. Niestety wszystko trzeba zaizolować w takich przypadkach.

Wrzuć tam jakiś grzejnik, np elektryczny, do podtrzymania rozsądnej temperatury w najzimniejszej porze roku.

I pamiętaj, niskoenergetyczny dom to zwykle nie taki z poddaszem użytkowym. :)

• 3 weeks później...
Ja będę miał sypialnię nad garażem (obecnie dom na etapie SSZ). W sypialni bedzie podłogówka. Przekrój podłogi w sypialni jest następujący: 1) panele lub deska, 2) wylewka ok 7cm, 3) styro 5 cm, 4) strop monolityczny 15 cm, 5) styro 10 cm przyklejony do sufitu garażu (grafitowy, lambda 0,031). Jest to konstrukcja "kanapki" gdzie nad i pod stropem jest styropian. nie obawiam się że bedzie zimno. Garaż będzie ogrzewany tylko w bardzo mroźne dni (będzie podłogówka ułożona w rzadszych odstępach).

znajomi też tak zrobili i mają sypialnie nad garażem odczuwalna jest tam niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach, może za mało styro, moze za mała izolacja? nie wiem ale ewidetnie w sypialnia która jest nad garażem zimą odczuwalna jest niższa temperatura

Mam identycznie - sypialnię z pogrzewaniem podlogowym nad garażem i potwierdzam, iż temperatura w sypialni jest niższa.

Jednakże, jak wiadomo, w przyrodzie nic nie ginie - ciepło oddawane przez rurki ogrzewania podłogowego w sypialni, przekłada się na temperaturę powietrza w garażu! Mi, osobiście, jest to na rękę, gdyż w sypialni mam 2*C chlodniej, aniżeli w innych pokojach na poddaszu, a przy okazji garaż doogrzany :yes:

Zresztą jeżeli komuś zimno w sypialni, to zawsze może podkręcić obwód podłogówki na sypialnie - w garażu będzie cieplej :D

Jeżeli nie będzie ogrzewany to i ścianę do ogrzewanej części musisz ocieplić. Także wszystkie ściany poniżej stropu bo mimo ocieplonego od garażu stropu - przy ścianach wystąpi mostek. Niestety wszystko trzeba zaizolować w takich przypadkach.

Wrzuć tam jakiś grzejnik, np elektryczny, do podtrzymania rozsądnej temperatury w najzimniejszej porze roku.

I pamiętaj, niskoenergetyczny dom to zwykle nie taki z poddaszem użytkowym. :)

No jasne, najlepiej wybudować dom, który kompletnie się nie podoba byle był "niskoenergetyczny". W imię oszczędności oczywiście.

Ale przecież niektórym, taki dom niskocośtamenergetycznosuper się podoba!

Oni nie otwierają okien, żeby przewietrzyć chałupę. Otwarcie okna wiąże się z utratą iluś tam kiludżuli czegoś i jest nieopłacalne!

W niskoenergetycznym domu za chvvj nie uświadczysz świeżego powietrza, bo całe powietrze musi przejść przez niskoemisyjne filtry!

Drzwi balkonowych nie otwiera się, bo mucha, czy jakiś motyl - nie daj Boże - wpadnie!

No teraz to zaczną pisać, ze oni drzwi balkonowe, owszem, otwierają. No ale okien na przestrzał to już nie.

Bo, kurvva, wtedy dom stanie się wysokoenergetyczny i cały plan pójdzie w pizdu...

...albo dalej...