Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Posiadam do sprzedaży działkę o powierzchni 1500 m. W wypisie z rejestru gruntów widnieje jako RIVb natomiast w MPZP jest przewidziana pod zabudowę mieszkaniową.

Zastanawiam się czy wystawiając ją do sprzedaży powinienem wystawić ją jako rolną czy budowlaną? Pytam bo ma to znaczenie zapewne jeśli chodzi o cenę za m2.

Ponadto mam problem ponieważ niewielką część tej działki sąsiad zaadoptował sobie na drogę....tzn ścina jej fragment (jeden z rogów) jak zakręt pod drogę.

Czy muszę wytyczyć granice geodezyjnie przed jej sprzedażą.....jaki to jest koszt i czy leży po mojej stronie czy ewentualnego kupca?

Czy jeśli sprzedam działkę to kupujący ponosi jakieś koszty za przekształcenie tej działki w budowlaną...jeśli tak to jakie?

Z góry dziękuję za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/240719-jak-sklasyfikowa%C4%87-dzia%C5%82k%C4%99-do-sprzeda%C5%BCy/

- RIVb mówi o klasie ziemi i jej przydatności pod kątem rolniczym

- O przeznaczeniu działki decyduje MPZP. Jeżeli tam jest to zabudowa mieszkaniowa, działka jest budowlana

natomiast pomiomo odpowiednich zapisów w MPZP, w momencie starania się o pozwolenie na budowę, trzeba dokonać wyłączenia działki z produkcji rolnej. Opłata zależy min. od klasy ziemi. Nie wiem czy to ogólnopolski standard, ale w moim przypadku klasa RIV jest z definicji wyłączona z produkcji rolnej. Natomiast np. działka o klasie RIII jest wyłączona z produkcji rolnej bezpłatnie do powierzchni 500m2 (mazowieckie, Pruszków). Odpowiedni wniosek składa się w Starostwie Powiatowym.

Odnośnie granic, świadomy kupujący powinien przed zakupem zarządać okazania granic. Moim zdaniem należy je wznowić i oznaczyć trwałymi znakami granicznymi.

- RIVb mówi o klasie ziemi i jej przydatności pod kątem rolniczym

- O przeznaczeniu działki decyduje MPZP. Jeżeli tam jest to zabudowa mieszkaniowa, działka jest budowlana

natomiast pomiomo odpowiednich zapisów w MPZP, w momencie starania się o pozwolenie na budowę, trzeba dokonać wyłączenia działki z produkcji rolnej. Opłata zależy min. od klasy ziemi. Nie wiem czy to ogólnopolski standard, ale w moim przypadku klasa RIV jest z definicji wyłączona z produkcji rolnej. Natomiast np. działka o klasie RIII jest wyłączona z produkcji rolnej bezpłatnie do powierzchni 500m2 (mazowieckie, Pruszków). Odpowiedni wniosek składa się w Starostwie Powiatowym.

Odnośnie granic, świadomy kupujący powinien przed zakupem zarządać okazania granic. Moim zdaniem należy je wznowić i oznaczyć trwałymi znakami granicznymi.

Ok...czyli rozumiem że czeka nas geodeta. Jaki to może być koszt? Czy wznowienie granic w urzędzie (sama procedura) coś kosztuje?

Kupca nie mam jeszcze...dopiero przymierzam się do sprzedaży i chcę wszystko przygotować aby było gotowe kiedy juz kupiec się znajdzie :-)

Czy powinnam coś jeszcze wiedzieć i sprawdzić lub przygotować kupującemu?

Po prostu ją wystaw słupki ci postawią w 2 tygodnie, jak znajdziesz chętnego zainteresowanego to wtedy zamów geodetę słupki ci wyrwą, przewrócą i tyle z tego będzie ;) szczególnie ze sąsiad sobie urządził zjazd na kawałku Twojej działki jak sam twierdzisz