Zniwiarz 22.08.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Witam, Jestem w trakcie wyboru sposobu dostarczania ciepła do domu (jeszcze sporo pracy przede mną i jest możliwość wprowadzenia zmian, więc robię rozeznanie zawczasu). Nie rozpisując się za dużo specyfikacja stawianego domu jest dostępna tutaj Wynik z portalu cieplowlasciwe. Do teraz rozważałem przede wszystkim kocioł na pellet/ekogroszek, ale po przejrzeniu kilku artykułów zacząłem się zastanawiać nad PC, przede wszystkim taką powietrze-woda, nie chciałbym ponosić kosztów instalacji w wysokości ok 50 tys. zł (nie mam na tyle) stąd też wybór padł na technologię powietrze-woda. Co byście polecali? Jak "duża" powinna być taka pompa dla mojego budynku? Oczywiście chodzi o CO i CWU z jednej pompy (nic nie stoi na przeszkodzie by w sytuacji kryzysowej tj. -25 dogrzewać grzałką). Prosiłbym o jakieś sugestię, najlepiej z argumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 23.08.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam, Jestem w trakcie wyboru sposobu dostarczania ciepła do domu (jeszcze sporo pracy przede mną i jest możliwość wprowadzenia zmian, więc robię rozeznanie zawczasu). Nie rozpisując się za dużo specyfikacja stawianego domu jest dostępna tutaj Wynik z portalu cieplowlasciwe. Do teraz rozważałem przede wszystkim kocioł na pellet/ekogroszek, ale po przejrzeniu kilku artykułów zacząłem się zastanawiać nad PC, przede wszystkim taką powietrze-woda, nie chciałbym ponosić kosztów instalacji w wysokości ok 50 tys. zł (nie mam na tyle) stąd też wybór padł na technologię powietrze-woda. Co byście polecali? Jak "duża" powinna być taka pompa dla mojego budynku? Oczywiście chodzi o CO i CWU z jednej pompy (nic nie stoi na przeszkodzie by w sytuacji kryzysowej tj. -25 dogrzewać grzałką). Prosiłbym o jakieś sugestię, najlepiej z argumentacją. zrób OZC, bo to co jest ze strony ciepło właściwe to często jakaś pomyłka. przykłąd - mój dom - po wprowadzeniu parametrów podaje, że mój dom to klasa E - energochłonny, że potrzebuję ogrzewania o mocy 20 kW przy pompie ciepła... a ja mam pompę 9 kW, nigdy nie było mi zimno, mam dwa profesjonalne OZC - jedno wskazuje 10, drugie 12 kW inna sprawa że robione w trakcie budowy, a budowałem na ciut lepszych materiałach niż podawałem do OZC to tym bardziej wynik z ciepła właściwego jest do chrzanu w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.08.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) U mnie wynik pokrywa się z profesjonalnym OZC, Asolt wyliczył 3,6kW, ciepłowlasciwe 3,7kW, pewnie to przypadek ale się pokrywa.W twoim przypadku zastanowiłbym się nad Panasonikiem 9 T CAP, spokojnie obsłuży taki dom.Przy kilku błędach wykonawczych, i licząc spadki mocy na minusowej temperaturze musisz mieć urządzenie które wytworzy 9 kW przy -15 stopniach, więc ten Panasonic obskoczy lib cos innego o mocy 12kW... Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 U mnie wynik pokrywa się z profesjonalnym OZC, Asolt wyliczył 3,6kW, ciepłowlasciwe 3,7kW, pewnie to przypadek ale się pokrywa. kWh też się pokrywają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.08.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 kWh też się pokrywają? Nie sądzę, im mniejszy i prostszy w kształcie budynek, im dokladniej są wprowadzone dane do obliczeń tym róznica jest mniejsza. Z licznych obserwacji i porównan mniejsza procentowo jest róznica na projektowym obciązeniu cieplnym, przy zapotrzebowaniu ta róznica jest wieksza. Miałem kilka przypadków w których ta róznica dochodziła do 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zniwiarz 23.08.2018 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Nie odbiegajmy proszę od tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 23.08.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Nie sądzę, im mniejszy i prostszy w kształcie budynek, im dokladniej są wprowadzone dane do obliczeń tym róznica jest mniejsza. Z licznych obserwacji i porównan mniejsza procentowo jest róznica na projektowym obciązeniu cieplnym, przy zapotrzebowaniu ta róznica jest wieksza. Miałem kilka przypadków w których ta róznica dochodziła do 100%. Mam PC gruntową 12 KW. Za tydzień mimie rok od uruchomienia. Ogrzewa 340 m2 powierzchni mieszkalnej, grzeje równie CWU dla obecnie 8 domowników. Daje radę. Ani razu nie włączyły się grzałki przy ogrzewaniu (jedynie przy wygrzewaniu bakterii w zbiorniku CWU). Nie obawiaj się, że PC, nawet powietrze- woda nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 23.08.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 powyższy post do "Zniwiarz"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zniwiarz 23.08.2018 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 powyższy post do "Zniwiarz"... Obawy chyba wynikają z tego, że za bardzo nikt wśród znajomych nie posiada PC, a przede wszystkim PC powietrze-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.09.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam, Przy wyniku z obliczeń wynoszącym 15kW z ekonomicznego punktu widzenia warto zastanowić się nad wyborem pompy ciepła o nieco niższej wielkości lub równej mocy wynikającej z OZC. Większość pomp ciepła wyposażona jest w dogrzewacz elektryczny, który pozwoli na stosowanie pompy w temperaturze poniżej -20oC. Niższy koszt zakupu pompy ciepła o mniejszej mocy pozwoli na pokrycie rocznych kosztów dodatkowego ogrzewania elektrycznego na przestrzeni wielu lat. Należy wspomnieć, że obecnie bardzo rzadko występują temperatury poniżej -10oC. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.09.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Obawy chyba wynikają z tego, że za bardzo nikt wśród znajomych nie posiada PC, a przede wszystkim PC powietrze-woda. mając OZC napisz do 10-12 firm od pomp i poproś o oferty zobaczysz co ci stworzą jak będziesz miec poproś o namiary do użytkowników z wybranych firm jak dostaniesz to pojedź i zobacz, pogadaj na forum pewnie też znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.10.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Nie odbiegajmy proszę od tematu ������. W takim razie postaram się wykonać OCZ. I taka pompa 9 kW nagrzeje również CWU dla 4 osób? Witam, Po wykonaniu obliczeń OZE zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą powietrznych pomp ciepła marki Junkers-Bosch z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress. Nasze pompy ciepła cechują się wysoką jakością wykonania oraz posiadamy sprawny i rozbudowany serwis. W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam też do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie pomp ciepła: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts