Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór PC - prośba o opinie

Zniwiarz

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie wyboru sposobu dostarczania ciepła do domu (jeszcze sporo pracy przede mną i jest możliwość wprowadzenia zmian, więc robię rozeznanie zawczasu). Nie rozpisując się za dużo specyfikacja stawianego domu jest dostępna tutaj Wynik z portalu cieplowlasciwe. Do teraz rozważałem przede wszystkim kocioł na pellet/ekogroszek, ale po przejrzeniu kilku artykułów zacząłem się zastanawiać nad PC, przede wszystkim taką powietrze-woda, nie chciałbym ponosić kosztów instalacji w wysokości ok 50 tys. zł (nie mam na tyle) stąd też wybór padł na technologię powietrze-woda. Co byście polecali? Jak "duża" powinna być taka pompa dla mojego budynku? Oczywiście chodzi o CO i CWU z jednej pompy (nic nie stoi na przeszkodzie by w sytuacji kryzysowej tj. -25 dogrzewać grzałką).

Prosiłbym o jakieś sugestię, najlepiej z argumentacją.

Witam,

Jestem w trakcie wyboru sposobu dostarczania ciepła do domu (jeszcze sporo pracy przede mną i jest możliwość wprowadzenia zmian, więc robię rozeznanie zawczasu). Nie rozpisując się za dużo specyfikacja stawianego domu jest dostępna tutaj Wynik z portalu cieplowlasciwe. Do teraz rozważałem przede wszystkim kocioł na pellet/ekogroszek, ale po przejrzeniu kilku artykułów zacząłem się zastanawiać nad PC, przede wszystkim taką powietrze-woda, nie chciałbym ponosić kosztów instalacji w wysokości ok 50 tys. zł (nie mam na tyle) stąd też wybór padł na technologię powietrze-woda. Co byście polecali? Jak "duża" powinna być taka pompa dla mojego budynku? Oczywiście chodzi o CO i CWU z jednej pompy (nic nie stoi na przeszkodzie by w sytuacji kryzysowej tj. -25 dogrzewać grzałką).

Prosiłbym o jakieś sugestię, najlepiej z argumentacją.

zrób OZC, bo to co jest ze strony ciepło właściwe to często jakaś pomyłka. przykłąd - mój dom - po wprowadzeniu parametrów podaje, że mój dom to klasa E - energochłonny, że potrzebuję ogrzewania o mocy 20 kW przy pompie ciepła...

a ja mam pompę 9 kW, nigdy nie było mi zimno, mam dwa profesjonalne OZC - jedno wskazuje 10, drugie 12 kW

inna sprawa że robione w trakcie budowy, a budowałem na ciut lepszych materiałach niż podawałem do OZC

to tym bardziej wynik z ciepła właściwego jest do chrzanu w moim przypadku :p

U mnie wynik pokrywa się z profesjonalnym OZC, Asolt wyliczył 3,6kW, ciepłowlasciwe 3,7kW, pewnie to przypadek ale się pokrywa.

W twoim przypadku zastanowiłbym się nad Panasonikiem 9 T CAP, spokojnie obsłuży taki dom.

Przy kilku błędach wykonawczych, i licząc spadki mocy na minusowej temperaturze musisz mieć urządzenie które wytworzy 9 kW przy -15 stopniach, więc ten Panasonic obskoczy lib cos innego o mocy 12kW...

Edytowane przez maciuspala

kWh też się pokrywają?

Nie sądzę, im mniejszy i prostszy w kształcie budynek, im dokladniej są wprowadzone dane do obliczeń tym róznica jest mniejsza. Z licznych obserwacji i porównan mniejsza procentowo jest róznica na projektowym obciązeniu cieplnym, przy zapotrzebowaniu ta róznica jest wieksza. Miałem kilka przypadków w których ta róznica dochodziła do 100%.

Nie sądzę, im mniejszy i prostszy w kształcie budynek, im dokladniej są wprowadzone dane do obliczeń tym róznica jest mniejsza. Z licznych obserwacji i porównan mniejsza procentowo jest róznica na projektowym obciązeniu cieplnym, przy zapotrzebowaniu ta róznica jest wieksza. Miałem kilka przypadków w których ta róznica dochodziła do 100%.

Mam PC gruntową 12 KW. Za tydzień mimie rok od uruchomienia. Ogrzewa 340 m2 powierzchni mieszkalnej, grzeje równie CWU dla obecnie 8 domowników. Daje radę. Ani razu nie włączyły się grzałki przy ogrzewaniu (jedynie przy wygrzewaniu bakterii w zbiorniku CWU). Nie obawiaj się, że PC, nawet powietrze- woda nie da rady...

• 2 weeks później...

Witam,

Przy wyniku z obliczeń wynoszącym 15kW z ekonomicznego punktu widzenia warto zastanowić się nad wyborem pompy ciepła o nieco niższej wielkości lub równej mocy wynikającej z OZC. Większość pomp ciepła wyposażona jest w dogrzewacz elektryczny, który pozwoli na stosowanie pompy w temperaturze poniżej -20oC. Niższy koszt zakupu pompy ciepła o mniejszej mocy pozwoli na pokrycie rocznych kosztów dodatkowego ogrzewania elektrycznego na przestrzeni wielu lat. Należy wspomnieć, że obecnie bardzo rzadko występują temperatury poniżej -10oC. W sprawie doboru, wyceny oraz montażu pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Obawy chyba wynikają z tego, że za bardzo nikt wśród znajomych nie posiada PC, a przede wszystkim PC powietrze-woda.

mając OZC napisz do 10-12 firm od pomp i poproś o oferty

zobaczysz co ci stworzą :)

jak będziesz miec poproś o namiary do użytkowników z wybranych firm

jak dostaniesz to pojedź i zobacz, pogadaj

na forum pewnie też znajdziesz :)

• 4 weeks później...
Nie odbiegajmy proszę od tematu ������. W takim razie postaram się wykonać OCZ. I taka pompa 9 kW nagrzeje również CWU dla 4 osób?

Witam,

Po wykonaniu obliczeń OZE zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą powietrznych pomp ciepła marki Junkers-Bosch z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress. Nasze pompy ciepła cechują się wysoką jakością wykonania oraz posiadamy sprawny i rozbudowany serwis.

W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Zachęcam też do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie pomp ciepła: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch