ajanik77 23.08.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 WitamPrzez cały rok użytkowania kotła Vaillant ecoTEC + Galmet stojący 140l zastanawiało mnie dlaczego dość szybko przez noc wychładza mi się zbiornik CWU. Co ciekawe w lecie znacznie szybciej. Wreszcie zrobiłem "research" i :- 3 godziny po wyłączeniu kotła w kominie spalinowym 44stopni , zasys powietrza 42 st.- rurka powrotu do pieca z zasobnika gorąca, rurka zasilania chłodna - piec wyświetla temp zasilania 46 st.- woda w zasobniku 55st- pozycja zawory trójdrogowego - CWU (BTW - sprawdziłem mój kocioł zostawia zawór trójdrogowy zawsze w ostatniej pozycji pracy) Zrobiłem doświadczenie i zakręciłem zawór na nagrzewnicy zasobnika - wszystkie temperatury spadły po 2 godzinach, po czym gdy go odkręciłem z powrotem zaczęły rosnąć - zaznaczam kocioł w tym czasie wyłączony.Wniosek - gorąca woda z wężownicy zasobnika idzie do kotła, tam się chłodzi (grzeje komin) i wraca zimna zasilaniem.Czy ktoś się z tym spotkał? Jak temu zaradzić?Jedyny pomysł jaki mam to zawór zwrotny na powrocie - oczywiście we właściwym kierunku - on tam ma sprężynkę i może powinien zdławić przepływ grawitacyjny.Czekam na sugestie i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 24.08.2018 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 nie wiem, ale sa tez zawory zwrotne klapowe, sporboj tu zapytac: https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum107.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 25.08.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam Jedyny pomysł jaki mam to zawór zwrotny na powrocie - oczywiście we właściwym kierunku - on tam ma sprężynkę i może powinien zdławić przepływ grawitacyjny.. Prawidłowo kombinujesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.08.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Vaillant EcoTec ale jaki konkretnie.Nowe modele mają dodatkową wężownicę w wymienniku i odzyskiwanie ciepła dla CWU.Jakie jest ustawienie parametru D.070 ?Jaki regulator ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajanik77 25.08.2018 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Vaillant EcoTec ale jaki konkretnie. Nowe modele mają dodatkową wężownicę w wymienniku i odzyskiwanie ciepła dla CWU. Jakie jest ustawienie parametru D.070 ? Jaki regulator ? Regulatora brak - czujnik (sonda) w zasobniku Zawór trójdrogowy (d.070) w pozycji ostatniej pracy czyli w lecie zawsze ciepła woda , w zimie po grzaniu zostaje w pozycji CO, dokąd się nie przełączy na CWU Kocioł Eco-tec plus VC PL 246/ 5-5 R4 (chyba 25KW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.08.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Nie wiem co masz na myśli mówiąc o grawitacyjnym wychładzaniu. Woda w wężownicy kotła to całkiem osobny obieg i jeżeli nawet zawór trójdrogowy pozostaje na obiegu CWU to jakikolwiek obieg grawitacyjnym jest raczej nie możliwy. Problemem może być tu ustawienie pracy samej pompki i zaworu trójdrogowego. Normalnie w kotle pompka załącza się wcześniej i wyłącza póżniej a także następuje jej ponowne załączenie na krótki okres czasu w czasie przestoju kotła tak aby automatyka zadała aktualną temperaturę w obiegu CO i ewentualnie uruchomiła ogrzewanie. Jeśli więc powrót CWU z zasobnika się do kotła masz ciepły a zasilanie chłodniejsze to oznacza że pompka chodzi. Dlatego przyjżał bym się ustawieniem samej pompki a parametr o którym wspomniałem wcześniej czyli D.070 przywrócił bym na ustawienie fabryczneczyli AUTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.08.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Czy na pewno cieplejsze jest powrót do kotła czy może cieplejsze jest wyjście z zasobnika. Jeśli tak to może owo wychładzaniu jest efektem cyrkulacji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajanik77 25.08.2018 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy na pewno cieplejsze jest powrót do kotła czy może cieplejsze jest wyjście z zasobnika. Jeśli tak to może owo wychładzaniu jest efektem cyrkulacji ??? Witaj Powrót do kotła! Wyjście ciepłej wody "na dom" jest tutaj nieistotne (no jest ciepłe bo musi) Kocioł i pompa obiegowa wyłączone z zasilania (z gniazdka) . W zasobniku 60st C. Po 8 godzinach (od wyłączenia zasilania i nagrzania zasobnika) rurka która wchodzi do kotła (powrót z zasobnika ) bardzo ciepła (sprawdzam tuż pod kotłem), zasilanie (wyjście z kotła) zimne. A więc woda krąży przez kocioł (no chyba grawitacyjnie???) . Czujniki temperatury (przeze mnie założone) w czopuchu - podają temperatury w okolicach 40 paru stopni. Mamy lato - CO wyłączone, zasilanie i powrót CO zimne. Gdy zakręcę zawór wężownicy zasobnika - temperatura rurki powrotu z zasobnika spada i komin wraca do około 25stopni. Po odkręceniu zaworu wszystko się nagrzewa od nowa. Aha zasobnik jest stojący Galmet - jest umieszczony poniżej kotła. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez ajanik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.08.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli tak się dzieje to faktycznie jedynym wytłumaczeniem może być grawitacja i cofanie się wody z zasobnika do wymiennika.Sprawdź jeszcze tylko czy wężownica zasobnika nie jest czasem podłączona odwrotnie.Jeśli nie to w takim wypadku albo wrócisz do ustawień zaworu trójdrogowego D.070 w którym po każdym podgrzaniu wody wraca on do obieg CO lub na powrocie CWU zamontujesz dodatkowy zawór zwrotny który po wyłączeniu pompki w kotle zamknie przepływ nie pozwalając na cyrkulację. Opisywane zjawisko jest dziwną ale możliwą anomalią spowodowaną ( niedostosowaniem ) czyli różnymi przekrojami rurek wężownicy i obiegu CWU kotła oraz tym że ciepła woda nie napotykając oporu w sprzyjających warunkach będzie wędrować do góry co jest całkiem normalne. Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajanik77 28.08.2018 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Jeśli tak się dzieje to faktycznie jedynym wytłumaczeniem może być grawitacja i cofanie się wody z zasobnika do wymiennika. Sprawdź jeszcze tylko czy wężownica zasobnika nie jest czasem podłączona odwrotnie. Jeśli nie to w takim wypadku albo wrócisz do ustawień zaworu trójdrogowego D.070 w którym po każdym podgrzaniu wody wraca on do obieg CO lub na powrocie CWU zamontujesz dodatkowy zawór zwrotny który po wyłączeniu pompki w kotle zamknie przepływ nie pozwalając na cyrkulację. Mareks77 - bardzo dziękuję za pomoc! Pozycja D.070 ma niestety tylko opcje: - praca normalna - zawór pozostaje w pozycji ostatniego trybu pracy - tylko CO - w tym trybie jak dostanie sygnał z zasobnika - piec się załącza , ale grzeje obieg CO - praca równoległa - w tym trybie jak dostanie polecenia grzania i CO i CWU to ustawia się w pozycji środkowej (równoległej) Niestety pod tym kodem innych opcji nie ma. Na dniach będę miał w obiegu wężownicy zawór zwrotny - dam znać czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 02.09.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Jednej rzeczy nie rozumiem, zasilanie zasobnika zwykle jest na górze, powrót z zasobnika do kotła na dole. Ponieważ to ciepło zasobnika może napędzić przepływ grawitacyjny (woda w wężownicy zasobnika jest lżejsza niż w wymienniku kotła), to przepływ powinien być w odwrotnym kierunku niż podczas pracy kotła. To zasilanie zasobnika powinno być cieplejsze, a powrót do kotła chłodniejszy, a piszesz, że jest odwrotnie, tak jakby pompa w kotle cały czas pracowała. W wymienniku kotła woda powinna płynąć w dół, w wężownicy zasobnika do góry, a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.09.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 A może jakieś foto kolega by wkleił było by łatwiej u siebie mam zawory zwrotne ze sprężyną na zasilaniu cwu,co a na powrocie klapowe zapobiegają utraty ciepla przed przewodzenie a te ze sprężyną zapobiegają cyrkulacji tylko ze u mnie piec gazowy jest wpiete bezpośrednio w bufor600l który jest w piwnicy poniżej kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajanik77 03.09.2018 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Zasobnik - Galmet Vulcan Kombi - 140l . Schemat podłączenia- str 5 (instrukcja producenta): https://galmet.com.pl/uploads/productfiles/instrukcja-obslugi-i-montazu-wymiennik-sgws-vulcan-kombi-galmet.pdf Więc rzeczywiście powinna krążyć w drugą stronę. Zrobiłem doświadczenie - sprawa wygląda tak że po wyłączeniu kotła (z sieci) woda krąży tak jak opisałem (masz racje- powinna w drugą stronę), ale jeżeli zamknę zawór na wężownicy i odczekam parę godzin, następnie go otworze to woda to w 2 przypadkach na 3 zmienia kierunek i rzeczywiście ciepła robi się rurka zasilania (wyjście z pieca). Niestety nie wiem dlaczego, podejrzewam że istotną rolę odgrywa tu fakt czy na dnie zbiornika pojawia się zimna woda (tzn czy był pobór ciepłej wody ) Nie będę katował rodziny i odcinał im CWU tylko po to żeby sprawdzić kiedy w obiegu kotła krąży w którą stronę. Romano78- zdjęcia nic nie dadzą bo rurki i zawory mam poowijane izolacją. Nie mam żadnych zaworów zwrotnych ani klapowych. Opis zasobnika w linku powyżej , a wygląda tak: Edytowane 3 Września 2018 przez ajanik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 04.09.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Myślałem ze zbiornik ma przyłączenia z boku gdyby taki był ciepla by była zawsze rura zasilająca nie kombinuj tylko wstaw zwrotny ze sprężyną na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 04.09.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Miałem podobną akcję z kolektorami, bo "hydraulik" tak mi zrobił instalację. Kiedy słoneczko zachodziło płyn w instalacji zmieniał kierunek i ciepło przez kolektory uciekało mi ze zbiornika CWU w kosmos. Drugi hydraulik wezwany do naprawy nie montował zaworów, tylko zasyfonował instalację - na wyjściu ze zbiornika (dół wężownicy) zrobił z rury takie "U" schodzące prawie do ziemi. Problem zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.10.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 wożę się z takim samym problemem. Kocioł Immergas, zasobnik Biawar Quatrro 150l stojący, Miałem nawet serwis od Biawaru ale słowem nie wspomieli o zaworze zwrotnym którego nie posiadam. Dopiero serwis Immergas mnie na to nakierował. Rozumiem że montaż zaworu zwrotnego rozwiązuje problem? Tylko na zasilaniu czy na powrocie również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalepa 09.10.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 wożę się z takim samym problemem. Kocioł Immergas, zasobnik Biawar Quatrro 150l stojący, Miałem nawet serwis od Biawaru ale słowem nie wspomieli o zaworze zwrotnym którego nie posiadam. Dopiero serwis Immergas mnie na to nakierował. Rozumiem że montaż zaworu zwrotnego rozwiązuje problem? Tylko na zasilaniu czy na powrocie również? A nie lepiej zajrzeć do instrukcji? Przecież jest wszystko pokazane czarno na białym. https://imgur.com/a/BLMr54n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.10.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A nie lepiej zajrzeć do instrukcji? Przecież jest wszystko pokazane czarno na białym. https://imgur.com/a/BLMr54n Szybciej napisałem niż zerknąłem w instrukcje. Jasne że wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalepa 10.10.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Napisz czy przyniosło oczekiwany skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.10.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 jeszcze nie zrobiłem ale hydrualik jest sceptyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts