asolt 30.08.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 J Tak, ocieplaliśmy dobiegi (o ile dobrze rozumiem co masz na myśli), ale przy rozdzielaczu, żeby nie zrobić "gorącej" strefy. Tak mysłałem, dobiegi powinny byc w otulinie az do miejsca w którym jest układana dana pętla, czasem jest to i 10 m (x2) albo i wiecej. A czas przy wciąganiu otuliny sobie biegnie. Bez tego mozna sie wyscigowac. Albo jakosc albo byle jakosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.08.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Tak mysłałem, dobiegi powinny byc w otulinie az do miejsca w którym jest układana dana pętla, czasem jest to i 10 m (x2) albo i wiecej. A czas przy wciąganiu otuliny sobie biegnie. Bez tego mozna sie wyscigowac. Albo jakosc albo byle jakosc W ten sposób miałabym niedogrzewaną większość powierzchni korytarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 W ten sposób miałabym niedogrzewaną większość powierzchni korytarza Korytarz ma miec swoją pętle, ale bez projektu to tak sie wymysla rózne wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 30.08.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Korytarz ma miec swoją pętle, ale bez projektu to tak sie wymysla rózne wynalazki. Ja mam projekt, ale mam i mały korytarz, gdzie nie zmieścisz 3 zasilań, 3 powrotów i jeszcze osobno pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 30.08.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 U mnie 2 piętra w sumie 150m2 1 1.1km rury zajęły ok 4 soboty. Robione bez pośpiechu w 3 osoby z izolacją dobiegów i dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ja mam projekt, ale mam i mały korytarz, gdzie nie zmieścisz 3 zasilań, 3 powrotów i jeszcze osobno pętlę. Korytarze to zwykle pomieszczenia wewnątrz budynku, ich straty w zaleznosci od powierzchni to klikadziesiąt do sto kilkadziesiąt W, tyle da rozdzielacz, nie ma potrzeby dodatkowo dogrzewac. W małym korytarzu gdzie nie ma mozliwosci ułozenia odzielnej pętli wystarczy ciepło o samego rozdzielacza. Nie powinno sie projektowac pętli grzejących rózne pomieszczenia. W kazdym pomieszczeniu powinny(a) byc oddzelna pętla(e). Mały korytarz gdzie fizycznie nie ma miejsca na pętle jest przypadkiem szczegolnym. Dla mnie grzenie kilku pomieszczen wspolną pętla to taka partyzantka. Wiecej problemów z regulacją, brak mozliwosci ewentualnej regulacji strefowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 U mnie 2 piętra w sumie 150m2 1 1.1km rury zajęły ok 4 soboty. Robione bez pośpiechu w 3 osoby z izolacją dobiegów i dylatacji. Faktycznie bez pospiechu, ale tez chyba dokladnie i o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 31.08.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja mam projekt, ale mam i mały korytarz, gdzie nie zmieścisz 3 zasilań, 3 powrotów i jeszcze osobno pętlę. Też*mam mały korytarz i pętli tam praktycznie nie było. Ogrzewanie idzie z zasilań innych pętli, ale tam to raptem 2 metry od rozdzielacza. Na piętrze zasilania pętli idą*przez łazienkę*i też w pewnej skali ją*ogrzewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 31.08.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Dobrze i fachowo wykonana robota kosztuję. Koniec kropka.Argumenty o zarobkach doktorów na uniwersytetach jak kula w płot. A jak ktoś ma smykałkę i trochę wiedzy technicznej, część prac zrobi samu oszczędzając X złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 05.09.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Zapłacić za wiedzę i dobrą robotę to jedno. A drugie to że ale jak przyjeżdżają fachowcy i twierdzą, że cały życie układali podłogówkę co 15cm i jest wszędzie jest ok. Nic tylko brać takich i płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baksik28 14.02.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 Witam.Czy mógłby się ktoś podzielić u kogo projektowaliscie instalację ogrzewania podłogowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 14.02.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2019 (edytowane) Ja u obecnego tu Asolta. I a propos cen - właśnie dostalam wycenę, za ułożenie 1 m2 chcą 35 pln (netto), region pn-wsch Polska Edytowane 14 Lutego 2019 przez Jolka Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampek28 03.03.2019 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Witam Panowie proszę o informacje na temat czy w domku 115m2 na planie prostokata, parterowym (ocieplenie 20cm grafit 0,32 scian, 40cm celulozy strop, 20cm 0,36 podloga, okna 3szybowe 0,7-0,8 drzwi wejsciowe 0,95 / 3 pokoje 12,13,14m2 salon z kuchnia 46m2, dwie male lazieneczki, 6m2 kotlownia, i korytarz 14m2) jestem w stanie zrobic instalacje ogrzewania podlogowego na jednym rozdzielaczu czy trzeba to dzielić na dwa mniejsze? Moje założenia to rozstaw co 10cm wszędzie oraz 14 obiegów w sumie. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby użyć takiego sporego rozdzielacza? Napędzać to będzie Daikina alltherma3 all ine one, da radę wbudowana w nią pompa cyrkulacyjna? Pozdrawiam Właściwie to pytam dlatego, że sam planuję to rozłożyć bo firma która mi wyceniała chyba przewyższa swoją ceną moje możliwości na ten moment to tak jakby ktoś pytał dlaczego w tym wątku Edytowane 3 Marca 2019 przez kampek28 Dopisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.03.2019 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Moje założenia to rozstaw co 10cm wszędzie oraz 14 obiegów w sumie. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby użyć takiego sporego rozdzielacza? Napędzać to będzie Daikina alltherma3 all ine one, da radę wbudowana w nią pompa cyrkulacyjna? Są przeciwwskazania, żeby robić ten sam rozstaw w pomieszczeniach o różnym obciążeniu cieplnym. Najgęściej daj tam, gdzie obciążenie największe (najczęściej łazienki). W innych pomieszczeniach odpowiednio, zgodnie z ich obciążeniem cieplnym, większy rozstaw. Pompa wbudowana powinna dać radę. Do policzenia. Pobaw się Purmo SDG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.03.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 A ja tam nie robiłem żadnych projektów,obliczeń tylko na czuja rozłożyłem rurki co 10 cm tak na potem i działa ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.03.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Też mam wszędzie co 10 i jest ok bez regulowania bez niczego. łazienki są cieplejsze bo drabinka i parterowa ma krótszą pętle co zatem idzie większy przepływ a górna jest wykończona płytkami a całe piętro w panelach więc z automatu też cieplejsza. Mam na dwóch rozdzielaczach po 8 parte i piętro. Bło by co 15 też było by ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts