Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż ogrzewania podłogowego samodzielnie czy przez ekipę

mirekz50

Recommended Posts

J

Tak, ocieplaliśmy dobiegi (o ile dobrze rozumiem co masz na myśli), ale przy rozdzielaczu, żeby nie zrobić "gorącej" strefy.

Tak mysłałem, dobiegi powinny byc w otulinie az do miejsca w którym jest układana dana pętla, czasem jest to i 10 m (x2) albo i wiecej. A czas przy wciąganiu otuliny sobie biegnie.

Bez tego mozna sie wyscigowac. Albo jakosc albo byle jakosc

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak mysłałem, dobiegi powinny byc w otulinie az do miejsca w którym jest układana dana pętla, czasem jest to i 10 m (x2) albo i wiecej. A czas przy wciąganiu otuliny sobie biegnie.

Bez tego mozna sie wyscigowac. Albo jakosc albo byle jakosc

W ten sposób miałabym niedogrzewaną większość powierzchni korytarza :)

Ja mam projekt, ale mam i mały korytarz, gdzie nie zmieścisz 3 zasilań, 3 powrotów i jeszcze osobno pętlę.

Korytarze to zwykle pomieszczenia wewnątrz budynku, ich straty w zaleznosci od powierzchni to klikadziesiąt do sto kilkadziesiąt W, tyle da rozdzielacz, nie ma potrzeby dodatkowo dogrzewac. W małym korytarzu gdzie nie ma mozliwosci ułozenia odzielnej pętli wystarczy ciepło o samego rozdzielacza. Nie powinno sie projektowac pętli grzejących rózne pomieszczenia. W kazdym pomieszczeniu powinny(a) byc oddzelna pętla(e). Mały korytarz gdzie fizycznie nie ma miejsca na pętle jest przypadkiem szczegolnym. Dla mnie grzenie kilku pomieszczen wspolną pętla to taka partyzantka. Wiecej problemów z regulacją, brak mozliwosci ewentualnej regulacji strefowej.

Ja mam projekt, ale mam i mały korytarz, gdzie nie zmieścisz 3 zasilań, 3 powrotów i jeszcze osobno pętlę.

Też*mam mały korytarz i pętli tam praktycznie nie było. Ogrzewanie idzie z zasilań innych pętli, ale tam to raptem 2 metry od rozdzielacza. Na piętrze zasilania pętli idą*przez łazienkę*i też w pewnej skali ją*ogrzewają.

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

Witam

Panowie proszę o informacje na temat czy w domku 115m2 na planie prostokata, parterowym (ocieplenie 20cm grafit 0,32 scian, 40cm celulozy strop, 20cm 0,36 podloga, okna 3szybowe 0,7-0,8 drzwi wejsciowe 0,95 / 3 pokoje 12,13,14m2 salon z kuchnia 46m2, dwie male lazieneczki, 6m2 kotlownia, i korytarz 14m2) jestem w stanie zrobic instalacje ogrzewania podlogowego na jednym rozdzielaczu czy trzeba to dzielić na dwa mniejsze? Moje założenia to rozstaw co 10cm wszędzie oraz 14 obiegów w sumie. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby użyć takiego sporego rozdzielacza? Napędzać to będzie Daikina alltherma3 all ine one, da radę wbudowana w nią pompa cyrkulacyjna?

Pozdrawiam

Właściwie to pytam dlatego, że sam planuję to rozłożyć bo firma która mi wyceniała chyba przewyższa swoją ceną moje możliwości na ten moment :) to tak jakby ktoś pytał dlaczego w tym wątku

Edytowane przez kampek28
Dopisanie

Moje założenia to rozstaw co 10cm wszędzie oraz 14 obiegów w sumie. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby użyć takiego sporego rozdzielacza? Napędzać to będzie Daikina alltherma3 all ine one, da radę wbudowana w nią pompa cyrkulacyjna?

Są przeciwwskazania, żeby robić ten sam rozstaw w pomieszczeniach o różnym obciążeniu cieplnym. Najgęściej daj tam, gdzie obciążenie największe (najczęściej łazienki). W innych pomieszczeniach odpowiednio, zgodnie z ich obciążeniem cieplnym, większy rozstaw.

Pompa wbudowana powinna dać radę. Do policzenia.

Pobaw się Purmo SDG.

Też mam wszędzie co 10 i jest ok bez regulowania bez niczego. łazienki są cieplejsze bo drabinka i parterowa ma krótszą pętle co zatem idzie większy przepływ a górna jest wykończona płytkami a całe piętro w panelach więc z automatu też cieplejsza.

Mam na dwóch rozdzielaczach po 8 parte i piętro. Bło by co 15 też było by ok