dobrzykowice 06.08.2002 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 czyżby pojawił sie mój stary "znajomy" anonim z wątku o krokwiachkalenicowych ? O najmocniej przepraszam krokwiach narożnych... Panowie ignoracja to chyba najlepsza odpowiedź na tego typu zaczepki. po prostu należy brzydko mówiąc olać tego typu zaczepki a z pewnością po jakimś czasie im/jemu sie to znudzi i wyniesie sie do jakiegoś innego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 06.08.2002 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Przy projektowaniu kanałów sanitarnych MPWiK zwykle życzy sobie aby głębokość ich posadowienia wynosiła nie mniej niż gruość warstwy przemarzania plus 35%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 07.08.2002 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Przykro mi, ze swoją wypowiedzią przyczyniłem się do zaognienia sytuacji. Myślałem, że moja odpowiedź zakończy dyskusję. Chciałem jeszcze dodać, ze jeżeli jest zastosowany duży spadek przewodu kanalizacyjnego, to niebezpieczeństwo zamarznięcia ścieków przy zbyt małym przykryciu jest mniejsze.S-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 07.08.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Sanipro:Jak pogodzić zalecenia producenta przydomowej oczyszczalni ścieków, który zaleca jak najpłytsze posadowienie osadnika gnilnego z tym co napisałeś? W materiałach inf. które dostałem do montażu nic nie pisano o dodatkowym ociepleniu. Rura wyszła mi 0,5 m pod ziemią (specjalnie przerabiałem wyjście z budynku!) Jaki % spadek uważasz za bezpieczny? Od domu do osadnika jest ok. 5 m, ścieki chyba nie zdążą zamarznąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 07.08.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Jak to zauważył Macias, informacja jaką podałem jest podręcznikowa (jest trochę na wyrost o 10-20 cm). Producenci oczyszczalni uznają, że temperatura ścieków jest stosunkowo wysoka i zalecają stosowanie mniejszego przykrycia. Jest to pewnego rodzaju ryzyko, zależące od tego jak często zdarza się mróz -20st.C. Jeżeli masz świadomość, że mogło coś zamarznąć, musisz przy niskich temperaturach częściej sprawdzać instalację. Na twojej działce odbierającym jesteś Ty i sam decydujesz jaka głębokość Ci się lepiej opłaca, ale jeżeli budowałbyś dla wodociągów niezachowanie odpowiedniego przykrycia mogłoby być przyczyną odmowy odbioru.Z doświadczenia wiemy, że były przypadki kiedy zamarzały sieci wodociągowe, które ułożone były na wiekszych głębokościach niż drenaż rozsączajacy. Głębokość ułożenia drenażu podyktowana jest względami technologicznymi.S-O [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-08-07 12:02 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 08.08.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Aziel, temperatura zimą w osadniku nie spada poniżej 6 st.C, biorąc pod uwagę, że na pewno masz wentylację, która nieco ogrzewa przykanalik oraz umiarkowaną odległość to przy spadku 2-3% powinno być dobrze. Ale gdybyś miał mieć niespokojny sen połóż na 5cm-ową obsypkę rury FS20 g=5cm, szer.05m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 09.08.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Dzięki, dzięki. Styropianem ratowałem się już przy przyłączu wodociągowym, kanalizę chyba też przykryję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts