Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna i okap vs. okno

iwan89

Recommended Posts

Witam,

aktualnie zleciłem projekt domu z senioratką. Rodzice starszej daty, usilnie nalegają na sprawdzone rozwiązanie tj. okna w kuchni. Tłumaczyłem, że wentylacja mechaniczna i dodatkowo okap powinny sobie poradzić z oparami od gotowania, ale cała rodzina w koło im gada, że nic okna nie zastąpi. Dlatego chciałbym poprosić jeszcze tutaj o Waszą opinię, bo ja to w ogóle planowałem, że okna w całym domu będą nie otwierane a dodatkowo nie przewidywałem żeby było okno na ścianie aneksu kuchennego bo to nie funkcjonalne. Czy możecie rozwiać wątpliwości, czy WM + Okap w zupełności sobie poradzą czy jednak zostawić to okno?

http://i63.tinypic.com/2hdmxba.png

Opcja 2, bardziej ustawna:

http://i65.tinypic.com/j8jx50.jpg

starsi ludzie lubią popatrzeć co się dzieje na ulicy, więc okno od frontu to dobre wyjście.

Nie musisz go robić tak szerokiego. Starczy 80 cm.

W senioratce zrobiłabym mniejszy stół.

Łazienka w pierwszej wersji, z wejściem na sedes niewygodna.

Wanna dla seniorów to też zły pomysł (trudno im wyjść).

Pomijająca meblarską naturę to chętnie się wypowiem na ten temat.

Pierwsze moje przemyślenie to skąd taka chęć zrobienia z mieszkania biurowca bez otwieranych okien i z wentylacją mechaniczną.

Po Drugie, jeśli chodzi o twoje pytanie, to zostawiam link do strony z kalkulatorem wydajności wentylacji mechanicznej. Tam uzyskasz odpowiedź, czy da radę. https://calcoolator.pl/wydajnosc_wentylacji_wyciagu.html

A jeśli chodzi o okno to Elifr ma rację.

starsi ludzie lubią popatrzeć co się dzieje na ulicy, więc okno od frontu to dobre wyjście.

Nie musisz go robić tak szerokiego. Starczy 80 cm.

Bo pod kątem energooszczędności więcej ciepła ucieka gdy mamy okna otwieralne, są one mniej szczelne. Tu na forum w wątkach o energooszczędności poleca się właśnie nie stosowanie okien otwieranych gdy mamy WM, bo podobno nie ma potrzeby i to tylko straty ciepła i dodatkowy koszt (okna otwieralne są droższe). Stąd dopytuję.

Ja mam WM, mam dom energooszczędny, mam FIXy.

Ale mam też okna otwierane. Nigdy bym nie zrobiła większego pomieszczenia bez przynajmniej jednego otwieranego okna. Może gdybym miała klimatyzację?

W upały to się będziesz męczyć, bo żadna WM nie schłodzi nocą pokoju tak dobrze jak po prostu otwarcie okien.

A czasem to po prostu przyjemnie sobie otworzyć okno i powdychać zapachy z ogrodu.

Ja mam WM, mam dom energooszczędny, mam FIXy.

Ale mam też okna otwierane. Nigdy bym nie zrobiła większego pomieszczenia bez przynajmniej jednego otwieranego okna. Może gdybym miała klimatyzację?

W upały to się będziesz męczyć, bo żadna WM nie schłodzi nocą pokoju tak dobrze jak po prostu otwarcie okien.

A czasem to po prostu przyjemnie sobie otworzyć okno i powdychać zapachy z ogrodu.

I to są argumenty za oknem otwieranym, ja dodam jeszcze tylko to, że jest którędy uciekać w razie "W", poważnie.

Zdecydowanie okna otwierane. Seniorów nie ma co narażać na wpływy klimatyzacji a sama WM, jak pokazał mi pierwszy rok z tą technologią w praktyce, przy pogodzie, jaką mieliśmy już od wiosny nie miała szans. Wszyscy, którzy nas odwiedzali otwierali okna, bo to jedyny skuteczny sposób na ochłodzenie budynku bez klimatyzacji, który przez cały dzień się nagrzewa.

1. Jeśli wentylacja mechaniczna, to dlaczego okap... Zwłaszcza w zimie zaburzy działanie wentylacji. Będzie tylko jeden kierunek - z nawiewów do okapu (także wyłączonego). Będą kłopoty z usuwaniem wilgoci z łazienki, no i brak odzysku ciepła. No chyba, że wymyślisz system szczelnego zamykania wylotu okapu, który się nie zatka tłuszczem po paru miesiącach. Ja takiego nie znalazłem i okap mam tylko z filtrem (i tak nie używam).

2. Wentylacja nie ochłodzi domu. Od dziesięciu dni są temperatury max 20 w dzień, 10 w nocy, słońca mało i... w domu bez otwierania okien jest nadal za ciepło (choć akceptowalnie).

3. Jeśli nie będzie okapu, a może nawet jeśli będzie, to do usuwania kuchennych zapachów dwa otwierane okna na różnych ścianach są niezbędne, w tym jedno w kuchni. Ja zrobiłem kuchnię otwartą tylko jedną ścianą na salon i bez otwieranych okien. No i teraz po jakimś "śmierdzącym" obiedzie mam trudno to przewentylować.

4. Klimatyzację zawsze warto mieć, choćby jedna jednostka per kondygnacja, tudzież jedna w senioratce. Umiejętnie używana i użytkowana (czyszczenie, nastawy na temperatury pokojowe, a nie na max, kierunek nawiewu nie bezpośrednio na ludzi) nikomu nie szkodzi. Seniorom bardziej zaszkodzi gorąc i wysoka wilgotność.