Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkło na podłogę

Fawlik

Recommended Posts

Witajcie,

Pytanie do osób , które mają już doświadczenie lub wiedze dotyczącą szkła bezpiecznego VSG/ESG.

W salonie jest zrobione obniżenie na głębokość 25 cm, otwór ma wymiary 50 cm x 380cm. Zamysłem było przykrycie całości 4rema panelami szklanymi 60x95 cm.

Moje pytanie dotyczy doboru panela szklanego, tak aby zapewniał wytrzymałość i bezpieczeństwo.

Zaproponowano mi szkło bezpieczne VSG/ESG 88.2 o grubości 16.8 mm (2 x szkło hartowane 8 mm plus 2x folia 0,4 mm)

Z opisu wynika, że wytrzymałość szkła hartowanego to 120 N (Newtonów) /mm2 na zginanie, oraz 700-900 N/mm2 na ściskanie.

Czy ktoś używał tego szkła na podłogę ? Czy taki panel będzie odpowiedni do zastosowania w moim przypadku?

To co podajesz to parametry szkła na tej podstawie i na podstawie wymiarów tafli i obciążeń ktoś dobrał grubości. Zakladam że nie robił tego szewc więc dlaczego nie wierzysz w to co dostałeś? pewnie cena zaskoczyła

Swoją drogą po co takie coś w domu ? Co tam będzie pod tym szkłem?

Zapytania wysłałem do dwóch firm i jedna twierdzi, że szkło musi być 3x10mm plus folie pomiędzy a druga,że do tego typu zastosowania odpowiednie będzie szkło 2x8mm plus folie. Stąd moje pytanie na forum.

Grubość dobrano po opisie z wymiarami jaki przesłałem.

Pod podłogą będzie ułożona belka z mojego rodzinnego starego domu, na której wyryty jest napis przez pradziadka.

Co do ceny nie ma źle. 2 400 zł brutto za całość.

• 3 months później...

Temat ogarnięty. Z pomocą przyszedł szklarz, ktory wykonuje między innymi tego typu elementy. Ostatecznie 2 x 6 mm szyba hartowana laminowana2 x 0,4 mm. Całość poskładana, efekt super, z szybą nic się nie dzieje. Czekam do wiosny aby ogarnąć belkę. Szyba zamontowana na ramce z klejonego drewna. Na ramce uszczelka EPDM 3 mm. Nie wiem czy takie wykonanie jest ok wg profesjonalistow, ale dziala. Przyblizone koszty:

4 panele szklane 57x93,5 cm - 1100 zł kpl

Uszczelka EPDM 3 mm - 50 zl

Ramka klejona z drzewa sosnowego - 400 zł

Lkier bezbarwny - 50 zł

20 kołkow 8x 100 mm - pare zł

Bloczek gazobeton grubość 12 cm jako ścianka zewnętrzna do przykrecenia ramki 16 szt- 104 zl

Worek wylewni samopoziom - 29 zł

Wykonanie we własnym zakresie