Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt budowlany i kilka pytan

Recommended Posts

Witam

Właśnie zdecydowaliśmy się na budowę domku lub dwóch domków pod wynajem.

Chcemy żeby domki były całoroczne, raczej murowane, i miały około 35-45m2 + poddasze użytkowe.

Wpadł nam w oko projekt miarodajny wariant IX C333i

https://m.projekty.muratordom.pl/projek ... ,0%2C0.htm

Działkę mamy na zboczu, około 20 arów także dwa takie domki ( w przyszłości może więcej) spokojnie się zmieszczą.

I teraz pytanie. Odczego zacząć?

Wiadomo po pierwsze projekt, i tutaj pojawia się pytanie. Projekt kupić gotowy i dostosować czy indywidualny? Co będzie tańsze, lepsze i szybsze?

Drugie pytanie. Czy za taki domek zamknę sie w kwocie około 100-120 tys zł na gotowo?

Pytanie trzecie. Planuję te domki ogrzewac,albo gazem( w niedalekiej przyszłości mają zagazyfikowac moja miejscowosc lub pelletem, z tym że w jednym będzie kotłownia, a do drugiego poprostu podciągnięte ogrzewanie rurami pod ziemią, czy takie rozwiązanie będzie dobre?

4tys? Z tego co czytam to średnio 1m pod klucz to jakieś 2,5-3,0tys. Z tym że my chcemy budować systemem gospodarczym,. A wiekossc prac będzie wykonana własnymi rekami

Ja wydałem juz 4k/m2 a do końca jeszcze kilka stówek dorzucę. Zaczynałem przed boomem - teraz kilkanaście procent podrozało srednio. Ale przy tak małym domku liczyłbym z 5k/m2. Część kosztów nie zależy od metrażu albo nieznacznie.

4tys? Z tego co czytam to średnio 1m pod klucz to jakieś 2,5-3,0tys. Z tym że my chcemy budować systemem gospodarczym,. A wiekossc prac będzie wykonana własnymi rekami

Patrz na lata kiedy to ktoś pisal i na pow budynku im mniej tym cena metra wyższa.......

Racja, ceny mogły się trochę zmienić. Jednak plus jest taki że pracuje na składzie budowlanym więc materiały na wykończenie też będę miał po dobrych cenach. A jak to się ma do SSZ? Niby pisze orientacyjnie 49tys , więc systemem gospodarczym jeszcze kilka tys da radę się urwac.

A wracając do kotłowni, wydaje mi się że taniej wyjdzie jedna kotlownia i rury ziemia na drugi budynek niż dwa osobne piece, mylę się?

Wyceny jakie są na stronach które oferują na sprzedaż gotowe projekty prawie zawsze są delikatnie mówiąc bardzo optymistyczne , ale tylko sprzedać projektu i zniechęcić kupującego ...

Chociaż z drugiej strony sam nie tak dawno budowałem (11.2016- 08.2017) i udało mi się stan deweloperski uzyskać w niższej cenie niż w kosztorysie mimo że wprowadziłem zmiany które zwiększyły wydatki (płyta fundamentowa , lepsze ocieplenie , pompa ciepła, dachówka płaska zamiast płyty falistej).

A wracając do kotłowni, wydaje mi się że taniej wyjdzie jedna kotlownia i rury ziemia na drugi budynek niż dwa osobne piece, mylę się?

Zastanow się jak te budynki będą użytkowane rozliczane. Osobne CO z CWU? Przesyłanie wody cyrkulacja po domu powoduje spore koszty, a jak planujesz CWU też ze wspólnej kotlowni? Jeżeli tak to wg mnie sporo kasy pojdzie w straty. Jeżeli każdy budynek osobno to po co wspolne CO?

Jak to domki po wynajem dobrze by bylo (z moich turystycznych doświadczeń) miec starowanie CO w każdym domku.....same regulatory na grzejnikach to czasem za malo