adrianopel 27.08.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam, zbliżam się do układania styropianu na podłodze w nowobudowanym domu i mam wątpliwośc dotyczącą grubości wylewki pod ogrzewanie podłogowe. Na parterze będzie ono właściwie wszedzie. Od poziomu chudziaka do poziomu zero mam zostawione 30cm. Na podłodze będzie 20cm styropianu. Czytałem, że wylewka to max 8cm ale zastanawiam się czy nie za dużo. Zastanawiam się zatem co z tymi 2cm. Czy poziom zero obejmuje już panele/płytki czy coś podobnego i te 2cm to na to jest przewidziane? Nie wiem czy na tym etapie nie został popełniony błąd i w razie czego mam jeszcze możliwość skorygować go dając ciut więcej styropianu (ile?). Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 27.08.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Poziom zero to po czym chodzisz w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianopel 27.08.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Dzięki. W pomieszczeniach będą albo panele podłogowe albo płytki. Panele z tego co wiem mają zazwyczaj około 1cm, płytki więcej. Teraz pytanie czy te ~8cm na wylewkę to nie za dużo? Powinienem dodać jeszcze np ze 3cm styropianu aby zejść do 5cm wylewki? Zastanawiam się jak będzie optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 28.08.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Ogrzewanie podłogowe? Jeśli tak, to 8 cm jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 8 cm to już dużo jak na wylewkę. Średnia to 6-7 cm. Wyrównaj poziomy (zrobi to wylewkarz laserem) i wtedy zobaczysz ile cm wyjdzie. Im grubsza wylewka tym bezwładność płyty grzejnej będzie większa, a to do pewnego momentu jest zaletą, później staje się wadą. Nie ma co przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Optymlanie pod OP to 6-7 cm. 8cm to już dużo, ale mieście się w normie. Poziom zero - mi wylewkarz wyznaczał jako poziom wylewki bez wykończenia. Standardowo zostawia się 2cm poniżej poziomu skrzydła drzwi tarasowcyh, chyba że ktoś chce grubszą podłogę np. parkiet to wtedy musi być więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 poziom 0 to poziom razem z płytką panelem czy wykłądziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Czym grozi za gruba wylewka? Bo znam tylko zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Czym grozi za gruba wylewka? Bo znam tylko zalety. zależy czym ogrzewasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 zależy czym ogrzewasz Że grzejąc śmieciuchem nie muszę tak często szuflować, a grzejąc prądem nie muszę grzać w drogiej strefie g12as? Tak czy inaczej zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 grzejąc gazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Poziom zero - mi wylewkarz wyznaczał jako poziom wylewki bez wykończenia. A mnie poziom zero wyznaczał geodeta wespół z projektantem. I to "Zero" było świętością dla budujących ekip. Posadzkę, jak i inne elementy składowe domu, najlepiej robić zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 grzejąc gazem ? I jaka wada? Że dłuższej przerwy w dostawie gazu nie zauważę na termometrze? Też zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 jakiej przerwy w dostawie gazu ? po co grzać i mieć bezwładność przy gazie lepiej mniejsza wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 05.11.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Czym grozi za gruba wylewka? Bo znam tylko zalety. Dobrze gada:wiggle: Ja mam ok 12 cm miksa i 100% podlogowki z rozstawem co 10cm po to by grzac jak najrzadziej i jak najnisza temp. Mi tam wychodza same zalety wady to tylko wyzszy koszt posadzki oraz inst podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Dobrze gada:wiggle: Ja mam ok 12 cm miksa i 100% podlogowki z rozstawem co 10cm po to by grzac jak najrzadziej i jak najnisza temp. Mi tam wychodza same zalety wady to tylko wyzszy koszt posadzki oraz inst podlogowki masz ogrzewanie gazowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 05.11.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Mial byc t cap 9kw ale jednak bedzie kondensat startujacy od 1,8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 05.11.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 będzie więc piszesz na temat, ale jeszcze nie wiesz jak będzie to działać przy grubej wylewce gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werka878 06.11.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 będzie więc piszesz na temat, ale jeszcze nie wiesz jak będzie to działać przy grubej wylewce gratulacje Poczytaj troche tych ktorzy tak wykonali i sa zadowoleni . Caly dom postawilem z mysla o akumulacji , sciany silka 24 i 12 , strop monolit i grube posadzki do tego wszedzie styro 0,30 i 0,31 . To dzis recepta na dom energooszczedny i akumulacyjny:stirthepot: Dla mnie mozesz dac posadzke anhydrytowa 4cm tylko nie pisz ludzia glupot ze jak gaz to nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.11.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 I jaka wada? Trudniejsze sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts