Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość wylewki - poziom zero 30cm od poziomu chudziaka, 20cm styropianu

adrianopel

Recommended Posts

Witam,

zbliżam się do układania styropianu na podłodze w nowobudowanym domu i mam wątpliwośc dotyczącą grubości wylewki pod ogrzewanie podłogowe. Na parterze będzie ono właściwie wszedzie.

Od poziomu chudziaka do poziomu zero mam zostawione 30cm. Na podłodze będzie 20cm styropianu. Czytałem, że wylewka to max 8cm ale zastanawiam się czy nie za dużo. Zastanawiam się zatem co z tymi 2cm. Czy poziom zero obejmuje już panele/płytki czy coś podobnego i te 2cm to na to jest przewidziane?

Nie wiem czy na tym etapie nie został popełniony błąd i w razie czego mam jeszcze możliwość skorygować go dając ciut więcej styropianu (ile?).

Z góry dzięki za pomoc

Dzięki. W pomieszczeniach będą albo panele podłogowe albo płytki. Panele z tego co wiem mają zazwyczaj około 1cm, płytki więcej. Teraz pytanie czy te ~8cm na wylewkę to nie za dużo? Powinienem dodać jeszcze np ze 3cm styropianu aby zejść do 5cm wylewki? Zastanawiam się jak będzie optymalnie.

• 2 months później...
Optymlanie pod OP to 6-7 cm. 8cm to już dużo, ale mieście się w normie. Poziom zero - mi wylewkarz wyznaczał jako poziom wylewki bez wykończenia. Standardowo zostawia się 2cm poniżej poziomu skrzydła drzwi tarasowcyh, chyba że ktoś chce grubszą podłogę np. parkiet to wtedy musi być więcej miejsca.

będzie więc piszesz na temat, ale jeszcze nie wiesz jak będzie to działać przy grubej wylewce gratulacje

Poczytaj troche tych ktorzy tak wykonali i sa zadowoleni . Caly dom postawilem z mysla o akumulacji , sciany silka 24 i 12 , strop monolit i grube posadzki do tego wszedzie styro 0,30 i 0,31 . To dzis recepta na dom energooszczedny i akumulacyjny:stirthepot:

Dla mnie mozesz dac posadzke anhydrytowa 4cm tylko nie pisz ludzia glupot ze jak gaz to nie trzeba