Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaje piasku oraz ich przeznaczenie

pawel250

Recommended Posts

Robie podbudowe pod kostkę pod garaż blaszaka. Kupiłem 30 ton piasku ale mam wątpliwości czy kupiłem właściwy.

Szukałem w necie informacji jak rozpoznać poszczególne rodzaje piasku ale nie znalazłem żadnych zdjęć obrazujących różnice w dużym powiększeniu.

Teoria jaką udało mi się*zdobyć to:

Piasek do celów budowlanych dzielimy na

Piasek rzeczny.

Z uwagi że najczęsciej wyciągany jest z dna rzeki jest zwany czasem płukanym. Taki sam występuje na plażach. Można zauważyć że jest sprężysty, nie zagęszcza się dobrze ponieważ ma okrągłe uziarnienie przez co ziarna przesypują się*i przemieszczają.

Z informacji których nie jestem pewien i proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Ten rodzaj piasku jest zwany "ostrym" bo ma ostre uziarnienie (jak to ostre ? o co tu chodzi ?). Nie nadaje sie*do murowania ponieważ ziarna są*zbyt gładkie i cement nie jest w stanie spenetrować dobrze powierzchnii aby wytworzyc*silne wiązanie, przez co zaprawa na takim piasku będzie pękać.

Inna osoba powiedziała mi że murować można tylko na takim piasku.

Piasek kopalniany , kopalniak

Na podbudowe i do zagęszczania najlepszy jest piasek kopany o granulacji 0-2mm nie sortowany. Z uwagi na różną*wielkość ziaren (mniejsze i większe) dobrze się klinuje przy zagęszczaniu.

Ma kolor żółty.

Piasek który kupiłem wygląda tak:

20180827_102039.jpg

20180827_102048.jpg

Zapłaciłem 350zl za 30 ton z transportem.

Zastanawiam się jaki to rodzaj piasku i czy mogę go uzyć na podbudowę.

Zdecydowałem się wysypać pierwszą warstwę o grubości 20 cm piachu drugą wartswę 20cm suchego betonu czyli piach i 4 worki cementu na 20m2. Na koniec 5cm podsypki i kostka na górę.

Napiszcie jakiego piachu wy używaliście do zasypania fundamentów, do opaski, pod kostkę i do murowania. Zamawialiście jeden rodzaj czy kilka. Jak wygladały i ile kosztowały.

Ten piasek się nie nadaje do podbudowy/podsypki, bo go nie zagęścisz. Uziarnienie jest okrągłe, toczone i nie będzie się zakleszczać. To piasek rzeczny. Potrzebujesz piasek kopany, leśny, żółty, może być mieszany z różnym uziarnieniem, może to być też piasek ze żwirem o odpowiedniej frakcji, nie za dużej. Do murowania też się taki piasek nadaje, ale już bez żwiru.

Nie nie, ten piasek co masz to do murowania też się nie nadaje, no przynajmniej mnie się tak wydaje. Nie widziałem żeby ktoś z takiego murował. Do obsypywania fundamentów hm bardziej bym powiedział że taki piasek to się najlepiej nadaje do mieszanki/mixu np z gliną do rozrzedzenia. Nie wiem co z nim można zrobić, może ktoś inny coś podpowie. Obsypka fundamentu to pikuś, ale ja wiem że do murowania i do podsypki to nie kupować byle czego, piasek to podstawa inaczej będą problemy.