pawel250 27.08.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Robie podbudowe pod kostkę pod garaż blaszaka. Kupiłem 30 ton piasku ale mam wątpliwości czy kupiłem właściwy. Szukałem w necie informacji jak rozpoznać poszczególne rodzaje piasku ale nie znalazłem żadnych zdjęć obrazujących różnice w dużym powiększeniu. Teoria jaką udało mi się*zdobyć to: Piasek do celów budowlanych dzielimy na Piasek rzeczny. Z uwagi że najczęsciej wyciągany jest z dna rzeki jest zwany czasem płukanym. Taki sam występuje na plażach. Można zauważyć że jest sprężysty, nie zagęszcza się dobrze ponieważ ma okrągłe uziarnienie przez co ziarna przesypują się*i przemieszczają. Z informacji których nie jestem pewien i proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie. Ten rodzaj piasku jest zwany "ostrym" bo ma ostre uziarnienie (jak to ostre ? o co tu chodzi ?). Nie nadaje sie*do murowania ponieważ ziarna są*zbyt gładkie i cement nie jest w stanie spenetrować dobrze powierzchnii aby wytworzyc*silne wiązanie, przez co zaprawa na takim piasku będzie pękać. Inna osoba powiedziała mi że murować można tylko na takim piasku. Piasek kopalniany , kopalniak Na podbudowe i do zagęszczania najlepszy jest piasek kopany o granulacji 0-2mm nie sortowany. Z uwagi na różną*wielkość ziaren (mniejsze i większe) dobrze się klinuje przy zagęszczaniu. Ma kolor żółty. Piasek który kupiłem wygląda tak: Zapłaciłem 350zl za 30 ton z transportem. Zastanawiam się jaki to rodzaj piasku i czy mogę go uzyć na podbudowę. Zdecydowałem się wysypać pierwszą warstwę o grubości 20 cm piachu drugą wartswę 20cm suchego betonu czyli piach i 4 worki cementu na 20m2. Na koniec 5cm podsypki i kostka na górę. Napiszcie jakiego piachu wy używaliście do zasypania fundamentów, do opaski, pod kostkę i do murowania. Zamawialiście jeden rodzaj czy kilka. Jak wygladały i ile kosztowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.08.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ten piasek się nie nadaje do podbudowy/podsypki, bo go nie zagęścisz. Uziarnienie jest okrągłe, toczone i nie będzie się zakleszczać. To piasek rzeczny. Potrzebujesz piasek kopany, leśny, żółty, może być mieszany z różnym uziarnieniem, może to być też piasek ze żwirem o odpowiedniej frakcji, nie za dużej. Do murowania też się taki piasek nadaje, ale już bez żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.08.2018 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź. Do murowania nie zużyję całości. Czy do obsypania fundamentów z zewnątrz będzie ok czy raczej żwir powinien być ? Zastanawiam się jak to teraz mam zużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 28.08.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie nie, ten piasek co masz to do murowania też się nie nadaje, no przynajmniej mnie się tak wydaje. Nie widziałem żeby ktoś z takiego murował. Do obsypywania fundamentów hm bardziej bym powiedział że taki piasek to się najlepiej nadaje do mieszanki/mixu np z gliną do rozrzedzenia. Nie wiem co z nim można zrobić, może ktoś inny coś podpowie. Obsypka fundamentu to pikuś, ale ja wiem że do murowania i do podsypki to nie kupować byle czego, piasek to podstawa inaczej będą problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 28.08.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 moze pod jakie rury kanalizacyjne w ziemi lub nad nie, albo pod odprowadzenie rurowe wody z rynien/ podsypka, obsypka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts