zbyszek 54 28.11.2004 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 tak dokładnie to nie pamiętam , ale są redukowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.11.2004 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Zbyszek 54 Spoko u mnie takie stuknięcia hydrauliczne są za to na zimnej wodzie w ogródku. Jak gwałtownie zamknie się zawór to tak sobie pstrka nieraz nawet ze 2 razy raz głośniej i drugi raz takie eho. Nie przejmuje sie tym mam wieksze zmartwienia niż pstrykanie w rurach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 29.11.2004 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 nie, muszę coś zrobić bo mnie trafi. Wiadomo problemy każdy ma a tym bardziej jak sie wybudowało pierwszy dom bez żadnego doświadczenia i z kierownikiem budowy ,który raz przyjechał aby mi przywieżć już wypełniony dziennik budowy Teraz co roku coś nowego wychodzi i nowe koszta nie mówiąc juz o nerwach. A fachowcy to już inny temat - rzeka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 29.11.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 jeśli chcecie wiedzieć to ciepła woda ma mniejszą gęstość od zimnej dlatego ma większą prędkość nawet rury daje się cieńsze niż do zimnej tylko nasi hydraulicy nie chcą się bawić w dwa typy rur bo to dodatkowy kłopot a najprawdopodobniej w zbiorniku z ciepłą wodą jest powietrze i dlatego na początku tego nie było proponuje to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 29.11.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 NA 99% TO JEST SPRAWA USZCZELEK NA CIEPŁEJ WODZIE, MIAŁEM TO SAMO.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 29.11.2004 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 jak to sprawdzić (powietrze w zbiorniku) i jak je usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 29.11.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Zaznaczam, że jestem laikiem w tej dziedzinie, ale...Pytanie do znawców CWU - czy instalacja miedziana może się zakamienić? Bo jeśli tak, to łącząc to z małym ciśnieniem w kranie a 4,2 na manometrze oraz, że przez 2 lata było ok., to może instalacja uległa zakamienieniu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 29.11.2004 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 proszę sprawdzić czy sitka nie są zatkane przy zaworach pod umywalką i w baterii tu przy wylewce odkręca się ten dziubek tam sa sitka często są zatkane i woda słabo leci mimo że ciśnienie jest ok a co do zbiornika to trzeba wziąść instrukcje obsługi i tam powinno być napisane gdzie i jak odpowietrzać zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 29.11.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 proszę sprawdzić czy sitka nie są zatkane przy zaworach pod umywalką i w baterii tu przy wylewce odkręca się ten dziubek tam sa sitka często są zatkane i woda słabo leci mimo że ciśnienie jest ok a co do zbiornika to trzeba wziąść instrukcje obsługi i tam powinno być napisane gdzie i jak odpowietrzać zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 30.11.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 czy pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 piotrek- a mozesz powiedziec w procentach jaka jest roznica gestosci meidzy ciepla a zimna woda? na prawde ciekawa sprawa acha i po co daje sie ciensze rury do cieplej? zeby jeszcze bardziej zwiekszyc roznice predkosci obu czynnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 30.11.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 dla 0 st. C - gęstość wody = ok. 999,8 kg/m3dla 30 st. C - gęstosc wody = ok. 995,6 kg/m3---dla 100 st. C - gestośc wody = ok. 958,4 kg/m3----------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 30.11.2004 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 niestety sitka czyściutkie, zreszta straszny zbieg okoliczności musiałby nastąpić gdyby wszystkie 5 baterii się zatkało Może w tym tygodniu wymienię zawór bezpieczeństwa(zwrotny) na zimnej wodzie pod bojlerem to dam znać. A jeśli to nie będzie ta przyczyna to zostanie montaż przeponowego naczynia wzbiorczego - tak myślę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 czyli w interesujacym nas zakresie temperatur roznica gestosci nie przekracza 1 %rzeczywiscie piotrek dal nam cenna wskazowke ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 01.12.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 czyli w interesujacym nas zakresie temperatur roznica gestosci nie przekracza 1 % rzeczywiscie piotrek dal nam cenna wskazowke ..... --------------------- chciał dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaR 17.06.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, do zbyszek54 i nie tylko:)Wiem że dawno był ten post o stukaniu rur cieplej wody, ale mam ten sam problem i już mam dosyć czy udało się Panu naprawić to a jeśli tak to co pomogło? Bo wolne zamykanie kranów nie wchodzi w grę bo dom to pensjonat i wczasowize się nie dostosują naczynie wzbiorcze mam zamontowane. Zaznaczę, że dom ma juz 20 lat i cały czas był spokój dopiero w zeszłym roku po modernizacji CO i pracach w kotłowni zaczęło walić w rurach i tylko cielej na zimnej jest cisza. Proszę o pomoc PLissssssss Pozdrawiam Kamila Edytowane 17 Czerwca 2013 przez KamilaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kop 25.12.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Witam Mam taki sam problem z instalacją w mieszkaniu czy jest ktoś kto ma jakieś rozwiązanie tej sytuacji? Próbowałem założyćtłumik uderzeń hydraulicznych ale niestety bez rezultatu. być może powinnien być on zainstalowany bliżej baterii, ale nie wydaje mi się aby to pomogło. W bloku w którym remontowaliśmy 3 mieszkania problem występuje wszedzie w nowych instalacjach cwu. Proszę o jakieś podpowiedzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 27.12.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 I mnie również występuje ten sam problem. Zauważyłem że:- występuje na rurkach z ciepła woda(rurki pex) tylko tam gdzie rurki nie są przymocowane do sciany i mają luz nawet niewielki- tam gdzie płynie zimna woda mam częściowo rurki stalowe i pex które są zatynkowane i nie mają luzu- największy hałas rozchodzi się zaraz za bojlerem właśnie tam gdzie te rurki cieplej wody nie są zamocowane na sztywnoMożliwe ze woda ma za duży pęd bo rurka jest w całości bez żadnych kolan i nie ma jak zwolnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kop 27.12.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 WitamFaktycznie, pex który łączy rurki miedziane od pieca idzie pod podloga do łazienki. Kiedy sprawdzałem pod podłoga to przy zamknięciu kranu, faktycznie 'fala' uderzająca w pex jest bardzo mocno wyczuwalna. Pex jest tam zamontowany na 3 uchwytach. Jednak z 4 mieszkań które maja te same objawy tylko to 1 ma połączenie pex pod podłoga. Inne instalacje są całe z miedzi i każda rurka jest idealnie trzymana w uchwytach. Zreszta, schodząc pod podłogę naciągnąłem pex eliminując jego możliwość drganie, nic to nie pomogli i nadal przy zamknięciu kranu występuje uderzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 06.01.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 I mnie również występuje ten sam problem. Zauważyłem że: - występuje na rurkach z ciepła woda(rurki pex) tylko tam gdzie rurki nie są przymocowane do sciany i mają luz nawet niewielki - tam gdzie płynie zimna woda mam częściowo rurki stalowe i pex które są zatynkowane i nie mają luzu - największy hałas rozchodzi się zaraz za bojlerem właśnie tam gdzie te rurki cieplej wody nie są zamocowane na sztywno Możliwe ze woda ma za duży pęd bo rurka jest w całości bez żadnych kolan i nie ma jak zwolnić. Dobre obserwacje i prawidłowa diagnoza. Dodam tylko że rurki przez które płynie ciepła woda często zmieniają średnicę z racji rozszerzalności pod wpływem temperatury i tym sposobem "wyrabiają" sobie luz w mocowaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts