blitzkrieg 28.08.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Mam na oku działkę 1488 m2. Chcę ją kupić i podzielić na dwie. Nie wiem czy jest to możliwe. Moją wątpliwość budzi wytyczona droga wewnętrzna - jest ustanowiona służebność drogi o szerokości 4m2 przez tę posesję ("służebność drogi bez wynagrodzenia polegająca na prawie przejazdu przez działkę nr XXX szlakiem o szerokości 4m"). Zabiera to około 200m2 (zaznaczyłem mniej więcej:). Czy taka droga w jakiś sposób nie zmniejsza powierzchni działki do podziału? Tzn czy urząd nie powie, sorry chłopie, po odjęciu drogi masz tam faktycznie 1288m2 i na pół nie wyjdzie 700m2, które jest minimum do wyodrębnienia mniejszych działek pod budowę domów wolnostojących? Wyciąg z MPZP: Szczegółowe zasady scalania i podziału nieruchomości. 1) Minimalna wielkość nowo wydzielonej działki budowlanej dla budynków wolnostojących, także z lokalizacją funkcji usługowej, z zapewnieniem niezbędnych miejsc parkingowych wynosi 7 arów, a dla bliźniaczych 6 arów. 2) Dla nowo wydzielanych działek minimalna szerokość frontów wynosi 20 m, kąt położenia gra-nic działek w stosunku do pasa drogowego - 90o. Dopuszcza się inną szerokość frontów dzia-łek oraz inny kąt położenia granic działek w stosunku do pasa drogowego w przypadkach wy-nikających z ukształtowania terenu i istniejącego zagospodarowania, pod warunkiem spełnia-nia wymogów przepisów szczególnych. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 28.08.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Druga sprawa: "2) Dla nowo wydzielanych działek minimalna szerokość frontów wynosi 20 m, kąt położenia gra-nic działek w stosunku do pasa drogowego - 90o. " Czy taki podział jak na obrazku daje za dość w/w? Działki po podziale miałyby wymiar około 28 x 26 m [ATTACH=CONFIG]418056[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 28.08.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Gdyby droga była osobną działką to 1488 - 200 = 1288 byłoby na dwie pozostałe działki. Skoro to ma byc służebnośc, to masz dwie działki po 744 metry kw., przy czym jedna ma obciażenie służebnością 200m kw. , czyli do zagospodarowania dysponujesz powierzchnią 544 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 29.08.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Gdyby droga była osobną działką to 1488 - 200 = 1288 byłoby na dwie pozostałe działki. Skoro to ma byc służebnośc, to masz dwie działki po 744 metry kw., przy czym jedna ma obciażenie służebnością 200m kw. , czyli do zagospodarowania dysponujesz powierzchnią 544 m kw. Ale mimo służebności drogę wlicza się do powierzchni działki i minimalną powierzchnię do podziału zachowam? Racja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.08.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Oczywiście! Przecież podzieliłeś na DWIE nowe działki po 744 m kw. Słuzebnośc będzie wpisana w twojej KW (nieruchomośc obciążona) i w KW działki dla której jest to przejazd (nieruchomość władnąca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts