Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy taki strop jest poprawny?

Recommended Posts

Cały strop jest o wymiarach 11x6,2 m z żelbetu B25.

W środku na długości 7m jest podciąg.

Zbrojenie drut fi 12 na krzyż co ok. 16-18 cm. Co drugi drut na długości są 2 druty fi 12 równolegle koło siebie.

Grubość stropu 16 cm.

Zatem są dwie płyty 7x6,2 m oraz 4x3 m, reszta to klatka schodowa.

Jakie są wasze opinie na temat takiego zbrojenia?

Pozdrawiam

Strop jest już wykonany od ponad roku. Jego grubość to 16-17 cm, natomiast w projekcie jest/było 18 cm.

Z założenia poddasze jest nieużytkowe, posadzki betonowej tam nię będę robił, być może podłoga na legarach.

Wiem, że niektórzy robią np druty w dwóch warstwach na krzyż? Tutaj mam jedną z podwójnym co drugim drutem podłużnym.

Jak to wygląda?

Strop jest już wykonany od ponad roku. Jego grubość to 16-17 cm, natomiast w projekcie jest/było 18 cm.

Z założenia poddasze jest nieużytkowe, posadzki betonowej tam nię będę robił, być może podłoga na legarach.

Wiem, że niektórzy robią np druty w dwóch warstwach na krzyż? Tutaj mam jedną z podwójnym co drugim drutem podłużnym.

Jak to wygląda?

Słabo , strop taki jak podajesz zbrojony tylko dołem będzie nad podciągiem i ścianami pękał , co w efekcie będzie powodować dodatkowe ugięcie, zmniejszenie grubości stropu względem projektu też powoduje zwiększone ugięcia.

Jeżeli piszesz o wykonanym stropie po roku i pytasz co sądza inni znaczy coś sie dziej z stropem? Co?

Zmiana stropu -wykoannie niezgodnie z projektem jest samowolą budowlaną.

Tak bo cenę powiedzieli a tu sie okazało sie ze za dużo pracy to namówili go ze niepotrzebne zbrojenie będzie taniej jak nie zrobimy. I jak przedmówca powiedział napewno był tekst ze panie kto tak robi... U mnie próbowali dać mniej belek niż w projekcie bo stwierdzili ze na co komu tyle w takim pomieszczeniu ale ich wyprostowałem ze zgodnie z projektem albo sie żegnamy. Edytowane przez ghostoen

Tak bo cenę powiedzieli a tu sie okazało sie ze za dużo pracy to namówili go ze niepotrzebne zbrojenie będzie taniej jak nie zrobimy.

Niestety często tak bywa.

Wykonawca i tak nie ponosi odpowiedzialności bo .... albo Inwestor "tak chciał" albo KB widział i zaakceptował.

I do tego wykonawca nie musi się znać, bo "on tylko wykonuje" ;)

A jak są problemy to szukaj wiatru w polu.

I piętro.jpg

Załączam konstrukcje stropu z projektu.

Z tym zbrojeniem jest tak, że są druty dołem na krzyż co 16-18 cm. Natomiast druty podłużne są położone co drugi po 2 szt. fi 12 obok siebie równolegle - też dołem.

Zgadza się KB to zaakceptował, ale wiem, że z tymi KB bywa różnie..

Mniejsza płyta jest w projekcie z drutu fi 10 co 20 cm, natomiast zrobili fi 12 co 16-18