Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla pp czy pw ?

wjaskiewicz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

w przyszłym roku będę budował dom (projekt z382) i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania.

dom planuje dosyć dobrze ocieplić (20cm podloga, 15cm grafit na sciany, 30cm wełny na dach + okna 3 szybowe).

i teraz pytanie co do ogrzewania - czy lepiej zastosować pompę ciepla pw (np. LG thermaV 7kw (ok 13tys + kotlownia - myślę ze w 18k się zmieszczę).

do tego podłogowka - ok. 8tyś zł.

czy może pompa ciepla pw (midea 3,5KW) + ogrzewanie podłogowe na kablach + do tego trzeba byłoby zakupić pompę ciepła do CWU (ok 6k).

koszt klimatyzacji + kabli liczę ok. 11tyś + 3k + 6k pompa do cwu (np. ariston 200l).

także róznica w cenie mniej więcej 26 do 20k.

jakie sugestie ? czy chłodzenie pompą PW podłogą ma jakikolwiek sens ? bo w wariancie z pompą PP klima jest odrazu w zestawie taka jak powinna.. (może o troche mniejszej mocy).

w domu oczywiście WM z rekuperacją

pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

w przyszłym roku będę budował dom (projekt z382) i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania.

dom planuje dosyć dobrze ocieplić (20cm podloga, 15cm grafit na sciany, 30cm wełny na dach + okna 3 szybowe).

i teraz pytanie co do ogrzewania - czy lepiej zastosować pompę ciepla pw (np. LG thermaV 7kw (ok 13tys + kotlownia - myślę ze w 18k się zmieszczę).

czy może pompa ciepla pw (midea 3,5KW) + ogrzewanie podłogowe na kablach + do tego trzeba byłoby zakupić pompę ciepła do CWU (ok 6k).

koszt klimatyzacji + kabli liczę ok. 11tyś + 3k + 6k pompa do cwu (np. ariston 200l).

jakie sugestie ? czy chłodzenie pompą PW podłogą ma jakikolwiek sens ? bo w wariancie z pompą PP klima jest odrazu w zestawie taka jak powinna.. (może o troche mniejszej mocy).

na mój gust kombinowane to jakoś

ale nie wypowiem się o tym, mam gruntówkę...

Gość Arturo72
Jednak będę rezygnował z pompy ciepła do cwu na rzecz zwyklego bojler elektrycznego, a wydaje mi się, że chłodzenie pompa pw jest małe efektywne, a koszty wychodzą w takim przypadku o ok. 13k drożej co łącznie z kredytem liczę na 20k a więc zwrot wyniesie z 20 lat?

A czy liczyles również zyski z lokaty kaski oszczedzonej na cwu wynikającej z COP>1 :D

Gość Arturo72

A sama cwu dla nie myjących się we wiaderku to ok.4000kWh rocznie dla 3 osób czyli ok.1200zl vs 400zl z COP.

Jak liczysz procenty to te 800zl też licz jak rok rocznie będziesz inwestowal na GPW ;)

Witam,

Na pewno sprawdzonym rozwiązaniem ogrzewania Pana budynku będzie zastosowanie pompy ciepła typu powietrze-woda, które współpracuje z ogrzewaniem podłogowym.

Jeżeli wybierze Pan tego typu rozwiązanie to zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Nasze pompy ciepła cechują się solidnym wykonaniem oraz wysokiej klasy sprężarką i wymiennikiem ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

W sprawie doboru, wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Jednak będę rezygnował z pompy ciepła do cwu na rzecz zwyklego bojler elektrycznego, a wydaje mi się, że chłodzenie pompa pw jest małe efektywne, a koszty wychodzą w takim przypadku o ok. 13k drożej co łącznie z kredytem liczę na 20k a więc zwrot wyniesie z 20 lat?

z Twojej wypowiedzi wynika, że rezygnujesz z grzania wody CWU przez PC z tego powodu że pC słabo chłodzi? :p czy może po prostu w jedno zdanie połączyłeś dwie różne kwestie? :)

a na serio - do CO robisz PC, do CWU chcesz bojler elektryczny z COP 1 zamiast używać tej samej PC co będzie do CO?

weź Excela i policz, bo jakoś to nieekonomiczne dla mnie

Witam serdecznie,

zacznę od tego, że ten dom "dosyć dobrze ocieplony" to w rzeczywistości jest trochę więcej niż minimum wymagane przez przepisy. Domy dobrze ocieplone mają trochę inne grubości izolacji :rolleyes:

Zgadzam się z przedmówcami, po co niepotrzebnie kombinować i komplikować wszystko?

chodziło mi o zrezygnowanie z pompy ciepła tylko i wyłącznie do CWU (ariston itp). w domu zamierzam mieć klimę kanałową + kable grzejne + bojler elektryczny z COP1 i prosiłbym o opinie na temat takiego sposobu ogrzewania. Liczę, ze klima będzie generowała 90% ciepła niezbędnego w ciągu roku (tak mniej-więcej czytałem), reszte będę dogrzewał kablami - a wodę użytkową grzał w drugiej taryfie - zbiornik 200l powinien wystarczyć na rodzinę 2+1 (docelowo 2+2). koszt takiej instalacji to ok. 11k klima, 3k kable + 1k bojler vs. pompa ciepła PW - ok. 25k - a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać :)

koszt takiej instalacji to ok. 11k klima, 3k kable + 1k bojler vs. pompa ciepła PW - ok. 25k - a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać :)

Ceny pomnóż x2, to będą realne.

Za PC kupilbyś pradu do kabli na kilkanaście lat. A do klimy musialbyś kupować sporo 0rądu w drogiej strefie, wiec wcale taka tania w eksploatacji by nie była.

• 2 weeks później...
Bojler za tysiaka spokojnie można kupić choć osobiście bym takiego nie kupił a na drutach się nie znam.

Mi krzyczą 1k-1,5k za akcesoria montażowe (i to bez pompy cyriulacyjnej) i robociznę. Drugie tyle bojler.

Za 115m2 kabli (bez sterownikow) zapłacilem 5900zł brutto. I to była najtansza oferta. Do tego trzeba doliczyc z 1,5k minimum za sterowniki.

a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać :)

Ja Ci odpisze trochę inaczej bo nie wiem ile zaoszczędzisz, to co wydasz na ogrzewanie kablami podziel przez 3 i wyjdzie Ci ile zapłacisz grzejąc pompą :)

Ja Ci odpisze trochę inaczej bo nie wiem ile zaoszczędzisz, to co wydasz na ogrzewanie kablami podziel przez 3 i wyjdzie Ci ile zapłacisz grzejąc pompą :)

Dodaj jeszcze koszty serwisu do PC i to, co trzeba odłożyć, żeby za kilkanaście lat wymienić PC. Na kable masz 25 lat gwarancji. Bez przegladów.

Przy PC w dobrze ocieplonym niewielkim domu całe oszczędnosci na prądzie oddajesz producentowi i serwisantowi (dobrze, jak tylko oszczędności)

Edytowane przez Kaizen

Dodaj jeszcze koszty serwisu do PC i to, co trzeba odłożyć, żeby za kilkanaście lat wymienić PC. Na kable masz 25 lat gwarancji. Bez przegladów.

Przy PC w dobrze ocieplonym domu (nie rezydencjii) całe oszczednosci na prądzie oddajesz producentowi i serwisantowi (dobrze, jak tylko oszczed osci)

Kaizen nic nie jest wieczne niestety.

Ja napisałem tylko że grzanie pompą wyjdzie co najmniej 3 razy taniej niż kablami i choćbyś tu nie wytaczał jakich "dział" nic tego nie zmieni :)

Ja napisałem tylko że grzanie pompą wyjdzie co najmniej 3 razy taniej niż kablami i choćbyś tu nie wytaczał jakich "dział" nic tego nie zmieni :)

Jak bierzesz koszty wycinkowo, to najtaniej wyjdzie smieciuch - zupelnie bezobslugowo (zatrudniasz palaczy 24/7 - ale nie liczysz kosztów jego wynagrodzenia).

Typowe podejscie miłosników PC - podawanie tylko kosztów cząstkowych. Bo wiedzą, że przy TCO to jedna z najdrozszych metod ogrzewania niewielkich domów jednorodzinnych.