wjaskiewicz 30.08.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam serdecznie, w przyszłym roku będę budował dom (projekt z382) i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. dom planuje dosyć dobrze ocieplić (20cm podloga, 15cm grafit na sciany, 30cm wełny na dach + okna 3 szybowe). i teraz pytanie co do ogrzewania - czy lepiej zastosować pompę ciepla pw (np. LG thermaV 7kw (ok 13tys + kotlownia - myślę ze w 18k się zmieszczę). do tego podłogowka - ok. 8tyś zł. czy może pompa ciepla pw (midea 3,5KW) + ogrzewanie podłogowe na kablach + do tego trzeba byłoby zakupić pompę ciepła do CWU (ok 6k). koszt klimatyzacji + kabli liczę ok. 11tyś + 3k + 6k pompa do cwu (np. ariston 200l). także róznica w cenie mniej więcej 26 do 20k. jakie sugestie ? czy chłodzenie pompą PW podłogą ma jakikolwiek sens ? bo w wariancie z pompą PP klima jest odrazu w zestawie taka jak powinna.. (może o troche mniejszej mocy). w domu oczywiście WM z rekuperacją pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 31.08.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam serdecznie, w przyszłym roku będę budował dom (projekt z382) i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. dom planuje dosyć dobrze ocieplić (20cm podloga, 15cm grafit na sciany, 30cm wełny na dach + okna 3 szybowe). i teraz pytanie co do ogrzewania - czy lepiej zastosować pompę ciepla pw (np. LG thermaV 7kw (ok 13tys + kotlownia - myślę ze w 18k się zmieszczę). do tego podłogowka - ok. 8tyś zł. czy może pompa ciepla pw (midea 3,5KW) + ogrzewanie podłogowe na kablach + do tego trzeba byłoby zakupić pompę ciepła do CWU (ok 6k). koszt klimatyzacji + kabli liczę ok. 11tyś + 3k + 6k pompa do cwu (np. ariston 200l). także róznica w cenie mniej więcej 26 do 20k. jakie sugestie ? czy chłodzenie pompą PW podłogą ma jakikolwiek sens ? bo w wariancie z pompą PP klima jest odrazu w zestawie taka jak powinna.. (może o troche mniejszej mocy). w domu oczywiście WM z rekuperacją pozdrawiam na mój gust kombinowane to jakoś ale nie wypowiem się o tym, mam gruntówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 No dokładnie. Po jaką cholerę pakować 3 różne systemy grzewcze jak może do tego służyć jedno urządzenie a mianowicie pompa p-w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 01.09.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Jednak będę rezygnował z pompy ciepła do cwu na rzecz zwyklego bojler elektrycznego, a wydaje mi się, że chłodzenie pompa pw jest małe efektywne, a koszty wychodzą w takim przypadku o ok. 13k drożej co łącznie z kredytem liczę na 20k a więc zwrot wyniesie z 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Jednak będę rezygnował z pompy ciepła do cwu na rzecz zwyklego bojler elektrycznego, a wydaje mi się, że chłodzenie pompa pw jest małe efektywne, a koszty wychodzą w takim przypadku o ok. 13k drożej co łącznie z kredytem liczę na 20k a więc zwrot wyniesie z 20 lat? A czy liczyles również zyski z lokaty kaski oszczedzonej na cwu wynikającej z COP>1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 A sama cwu dla nie myjących się we wiaderku to ok.4000kWh rocznie dla 3 osób czyli ok.1200zl vs 400zl z COP. Jak liczysz procenty to te 800zl też licz jak rok rocznie będziesz inwestowal na GPW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.09.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam, Na pewno sprawdzonym rozwiązaniem ogrzewania Pana budynku będzie zastosowanie pompy ciepła typu powietrze-woda, które współpracuje z ogrzewaniem podłogowym. Jeżeli wybierze Pan tego typu rozwiązanie to zachęcam do zapoznania się z ofertą pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Nasze pompy ciepła cechują się solidnym wykonaniem oraz wysokiej klasy sprężarką i wymiennikiem ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ W sprawie doboru, wyceny oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Autoryzowanym Serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.09.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Jednak będę rezygnował z pompy ciepła do cwu na rzecz zwyklego bojler elektrycznego, a wydaje mi się, że chłodzenie pompa pw jest małe efektywne, a koszty wychodzą w takim przypadku o ok. 13k drożej co łącznie z kredytem liczę na 20k a więc zwrot wyniesie z 20 lat? z Twojej wypowiedzi wynika, że rezygnujesz z grzania wody CWU przez PC z tego powodu że pC słabo chłodzi? czy może po prostu w jedno zdanie połączyłeś dwie różne kwestie? a na serio - do CO robisz PC, do CWU chcesz bojler elektryczny z COP 1 zamiast używać tej samej PC co będzie do CO? weź Excela i policz, bo jakoś to nieekonomiczne dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.09.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Witam serdecznie, w przyszłym roku będę budował dom (projekt z382) i zastanawiam się nad sposobem ogrzewania. dom planuje dosyć dobrze ocieplić (20cm podloga, 15cm grafit na sciany, 30cm wełny na dach + okna 3 szybowe). i teraz pytanie co do ogrzewania - czy lepiej zastosować pompę ciepla pw (np. LG thermaV 7kw (ok 13tys + kotlownia - myślę ze w 18k się zmieszczę). do tego podłogowka - ok. 8tyś zł. czy może pompa ciepla pw (midea 3,5KW) + ogrzewanie podłogowe na kablach + do tego trzeba byłoby zakupić pompę ciepła do CWU (ok 6k). koszt klimatyzacji + kabli liczę ok. 11tyś + 3k + 6k pompa do cwu (np. ariston 200l). także róznica w cenie mniej więcej 26 do 20k. jakie sugestie ? czy chłodzenie pompą PW podłogą ma jakikolwiek sens ? bo w wariancie z pompą PP klima jest odrazu w zestawie taka jak powinna.. (może o troche mniejszej mocy). w domu oczywiście WM z rekuperacją pozdrawiam zacznę od tego, że ten dom "dosyć dobrze ocieplony" to w rzeczywistości jest trochę więcej niż minimum wymagane przez przepisy. Domy dobrze ocieplone mają trochę inne grubości izolacji Zgadzam się z przedmówcami, po co niepotrzebnie kombinować i komplikować wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 07.09.2018 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 chodziło mi o zrezygnowanie z pompy ciepła tylko i wyłącznie do CWU (ariston itp). w domu zamierzam mieć klimę kanałową + kable grzejne + bojler elektryczny z COP1 i prosiłbym o opinie na temat takiego sposobu ogrzewania. Liczę, ze klima będzie generowała 90% ciepła niezbędnego w ciągu roku (tak mniej-więcej czytałem), reszte będę dogrzewał kablami - a wodę użytkową grzał w drugiej taryfie - zbiornik 200l powinien wystarczyć na rodzinę 2+1 (docelowo 2+2). koszt takiej instalacji to ok. 11k klima, 3k kable + 1k bojler vs. pompa ciepła PW - ok. 25k - a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 koszt takiej instalacji to ok. 11k klima, 3k kable + 1k bojler vs. pompa ciepła PW - ok. 25k - a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać Ceny pomnóż x2, to będą realne. Za PC kupilbyś pradu do kabli na kilkanaście lat. A do klimy musialbyś kupować sporo 0rądu w drogiej strefie, wiec wcale taka tania w eksploatacji by nie była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Varme bo to jest tak że każda sroka swój ogonek chwali Nikt się tu nie przyzna że jednak zrobiłby to inaczej, każdy obstaje przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Nikt się tu nie przyzna że jednak zrobiłby to inaczej, każdy obstaje przy swoim. Zamontujesz bojler za 1k zł czy 105m2 kabli za 3k zł? X2 to i tak optymistczna wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Bojler za tysiaka spokojnie można kupić choć osobiście bym takiego nie kupił a na drutach się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Bojler za tysiaka spokojnie można kupić choć osobiście bym takiego nie kupił a na drutach się nie znam. Mi krzyczą 1k-1,5k za akcesoria montażowe (i to bez pompy cyriulacyjnej) i robociznę. Drugie tyle bojler. Za 115m2 kabli (bez sterownikow) zapłacilem 5900zł brutto. I to była najtansza oferta. Do tego trzeba doliczyc z 1,5k minimum za sterowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 No ja pisze o samym "baniaku" nie wiem jak kolego zainteresowany sobie to wyobraża i o czym pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 a oszczędność w skali roku ile by wyniosła ? liczmy ze pompa PW działa z cop. nawet 3 - nie wydaje mi się, ze rocznie oszczędze chociaz 1k złotych - jeśli się mylę - dajcie znać Ja Ci odpisze trochę inaczej bo nie wiem ile zaoszczędzisz, to co wydasz na ogrzewanie kablami podziel przez 3 i wyjdzie Ci ile zapłacisz grzejąc pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 (edytowane) Ja Ci odpisze trochę inaczej bo nie wiem ile zaoszczędzisz, to co wydasz na ogrzewanie kablami podziel przez 3 i wyjdzie Ci ile zapłacisz grzejąc pompą Dodaj jeszcze koszty serwisu do PC i to, co trzeba odłożyć, żeby za kilkanaście lat wymienić PC. Na kable masz 25 lat gwarancji. Bez przegladów. Przy PC w dobrze ocieplonym niewielkim domu całe oszczędnosci na prądzie oddajesz producentowi i serwisantowi (dobrze, jak tylko oszczędności) Edytowane 16 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.09.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Dodaj jeszcze koszty serwisu do PC i to, co trzeba odłożyć, żeby za kilkanaście lat wymienić PC. Na kable masz 25 lat gwarancji. Bez przegladów. Przy PC w dobrze ocieplonym domu (nie rezydencjii) całe oszczednosci na prądzie oddajesz producentowi i serwisantowi (dobrze, jak tylko oszczed osci) Kaizen nic nie jest wieczne niestety. Ja napisałem tylko że grzanie pompą wyjdzie co najmniej 3 razy taniej niż kablami i choćbyś tu nie wytaczał jakich "dział" nic tego nie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Ja napisałem tylko że grzanie pompą wyjdzie co najmniej 3 razy taniej niż kablami i choćbyś tu nie wytaczał jakich "dział" nic tego nie zmieni Jak bierzesz koszty wycinkowo, to najtaniej wyjdzie smieciuch - zupelnie bezobslugowo (zatrudniasz palaczy 24/7 - ale nie liczysz kosztów jego wynagrodzenia). Typowe podejscie miłosników PC - podawanie tylko kosztów cząstkowych. Bo wiedzą, że przy TCO to jedna z najdrozszych metod ogrzewania niewielkich domów jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts