Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla pp czy pw ?

wjaskiewicz

Recommended Posts

Podobnie jak kablaży :)

Prawdopodobieństwo że ten zwykły śmieciuch rozsypie się 5 razy szybciej jak ta pompa jest jeszcze bardziej realne i trzeba by liczyć cenę co najmniej 5 śmieciuchów :)

Jak dla mnie pitolenie :)

Chcesz zaprzeczyć że koszt grzania kablami nie będzie 3 razy wyższy niż pompą?

A co do śmieciucha, paliłem w takim pewnie ze 20 lat, podajnikiem chyba 11 to dłużej jak większość z Was ma tutaj lat :)

Nigdy nie zatrudniałem palacza :)

Aaa, nie jestem żadnym miłośnikiem PC, zajmuję się kotłami CO :) tymi na paliwa stałe co ciekawe, a jakie boje tutaj toczyłem z pompiarzami to tylko Ci "najstarsi" stażem na forum pamiętają :)

Edytowane przez karoka65

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcesz zaprzeczyć że koszt grzania kablami nie będzie 3 razy wyższy niż pompą??

Tak. TCO ogrzewania PC w domu o jakim mowa w tym wątku jest wyższe, niż kablami.

Prąd wyjdzie taniej - ale jak ktoś wyda te same pieniadze co na PC na kable + PV to i prąd do kabli wyjdzie taniej.

Czyli kręcisz aby wyszło na Twoje co nie zmienia faktu że koszty "namacalne w rachunkach bieżących" za ogrzewanie będą 3 razy niższe przy ogrzewaniu pompą ciepła niż kablami :)

Wiesz ile kosztuje przeglad PC?

Przy samochodzie też patrzysz tylko na koszty paliwa? Jakim elektrykiem jeździsz?

Prąd wyjdzie taniej[..].

Zawsze mnie zastanawia co powoduje ze ludzie sa tak pewni przyszłości bazując wyłącznie na przeszłosci :

http://forsal.pl/artykuly/1183245,ceny-pradu-w-polsce-sa-najwyzsze-w-historii.html

Mialem kiedys dyskusje przed szalonym wzrostem franka z kolega który przed tym skokiem brał kredyt we frankach twierdząc ze nigdy sie nie zdarzyło aby frank w stosunku do złotówki znacząco podrożał (pokazywał mi nawet statystyki) - jak sie skonczylo wszyscy wiemy, a kolega od tego momentu unika rozmów na ten temat

Heh, tyś jest dobry :)

Sprzedaj samochód i chodź na piechotę bo jeszcze Ci się zepsuje i będzie tragedia :)

Nie, nie jeżdżę elektrykiem, mam benzyniaka 5.4L, 12V z tym że V to nie wolty :)

Nie wiem też skąd wzięło się u Ciebie to stwierdzenie że pompa musi się szybko zepsuć?

Wszystko się kiedyś zepsuje, tak jak i przykładowy śmieciuch czy samochód, telewizor, lodówka itd.

Rozważając temat po Twojemu to trzeba by nic nie kupować, zapalić ognisko i siedzieć przy ogniu.

Nie wiem też skąd wzięło się u Ciebie to stwierdzenie że pompa musi się szybko zepsuć?

Kilkanascie lat to szybko? No, w porównaniu z kablami owszem.

Wszystko się kiedyś zepsuje

Ile spotkaleś sytuacji wymiany miedzianej instalacji elektrycznej?

Rozważając temat po Twojemu to trzeba by nic nie kupować, zapalić ognisko i siedzieć przy ogniu.

Dziwne - ja rozważajac po mojemu doszedlem do kabli, Ty wg tego samego algorytmu do ogniska. Masz błąd w procesorze, albo rozważasz po swojemu.

Zawsze mnie zastanawia co powoduje ze ludzie sa tak pewni przyszłości bazując wyłącznie na przeszłosci :

Nie mam zdolności onejromanctwa, więc bazuję na przeszłosci i zaobserwowanych w niej mechanizmach.

Jak cena prądu dla gospodarstw domowych znaczaco wzrośnie, to wyborcy zmienią rządzacych, wiec to jest malo prawdopodobne. Bardziej prawdopodobne jest uatrakcyjnienie g12as.

Ale gdybym nawet się mylił, to zawsze mogę za zaoszczedzone pieniadze kupić PV. A może i bez podwyzek cen pradu spadna koszty PV albo załapię sie na dopłatę.

Nie mam zdolności onejromanctwa, więc bazuję na przeszłosci i zaobserwowanych w niej mechanizmach.

Moze lepiej skorzystać na wiedzy tych co sie znają ? :

"Jednak już za pięć miesięcy regulator usiądzie z największymi grupami energetycznymi do rozmów o przyszłorocznych taryfach dla niemal 16 mln odbiorców domowych. Wszystko wskazuje na to, że będzie musiał podnieść stawki i mogą to być jedne z większych wzrostów cen w ostatnich latach. Podobnie będzie w przypadku gazu."

https://wysokienapiecie.pl/11817-ceny_pradu_i_gazu_wzrosna_na_2019/#dalej

i taki wykresik :

"Prognozowane ceny energii elektrycznej dla przemysłu na podstawie danych Ministerstwa Gospodarki"

https://www.brewa.pl/media/strefa%20wiedzy/wykres-ceny-pradu-dla-przemyslu.jpg

Jak cena prądu dla gospodarstw domowych znaczaco wzrośnie, to wyborcy zmienią rządzacych,

A podobno nie masz zdolnosci onejromanctwa :)

Jak zapewne wiesz wybory masz co 4 lata wiec Twoja szansa na zmianę jest właśnie co 4 lata, koszty wzrostu przez 4 lata do Twojej szansy wyrazenia niezadowolenia mozesz sobie policzyc (przy założeniu ze kolejna ekipa bedzie chciała coś zrobić- vide grabież z II filaru OFE)

Ale gdybym nawet się mylił, to zawsze mogę za zaoszczedzone pieniadze kupić PV. A może i bez podwyzek cen pradu spadna koszty PV albo załapię sie na dopłatę.

Z dopłatami jest coraz słabiej, UE nie bardzo ma kase , na razie wydaje na dofinansowanie Imigrantów i nie sadze aby cos sie zmieniło drastycznie. Ale tak czy inaczej aby zbilanoswać zapotrzebowanie musisz kupić ca. 3,5 razy (licze sredni COP i to nie najwiekszy) wiekszy zestaw PV zakladajac ze masz gdzie taki zestaw zamontować.

EDYTA :

Tak sobie pomyslalem że obecnie mam 6KW na dachu co zajmuje mi dach całego garażu tj. ok 40 m2 liczac 3,5 razy wiekszy musialbym miec dach 140 m2 , to juz niezła hala wychodzi

EDYTA2:

Moja pompa kosztowała 27k na która dostalem 10k dofinansowania, czy na kable tez jest dofinansowanie ?

Edytowane przez gogush

Jak zapewne wiesz wybory masz co 4 lata wiec

Nie wiem. Coś się zmieniło?

W tym roku mamy wybory. I już straszą wzrostem cen? Zobaczymy. Straszą co roku, i co roku różnice są symboliczne od wielu lat.

W przyszłym roku mamy wybory nawet podwójne (do parlamentu krajowego i europejskiego)... I jednak ma wzrosnąć?

W kolejnym również mamy (prezydenckie).

O ile nie będzie przedterminowych, to w 2021 nie będzie wyborów :)

"Prognozowane ceny energii elektrycznej dla przemysłu na podstawie danych Ministerstwa Gospodarki"

Nie płacę cen dla przemysłu, więc w kontekście ogrzewania co ten wykres ma wnosić? BTW popraw tag, na img

Z dopłatami jest coraz słabiej, UE nie bardzo ma kase

No popatrz. W gminie gdzie się buduję od dawna nie ma żadnych dopłat. A tu pojawiłaś się właśnie opcja centralna. Muszę się tylko rozwieść i zwolnić z pracy i dostanę od państwa 27K zł na PV (plus zasiłek i 500+) ;)

EDYTA2:

Moja pompa kosztowała 27k na która dostalem 10k dofinansowania, czy na kable tez jest dofinansowanie ?

Razem z podłogówką i zasobnikiem? Jak nie zaszaleję z bojlerem to w 10K zmieszczę się ze wszystkim.

O dopłatach aktualnych masz tutaj

I jest

system ogrzewania elektrycznego zestaw do 10 000 zł

Hmmm. Może też się pochylę, bo

Dofinansowaniu podlegają przedsięwzięcia rozpoczęte nie wcześniej niż 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku o dofinansowywanie

Ciekawe, czy mogę i na kable dostać, i na PV.

Edytowane przez Kaizen

W tym roku mamy wybory. I już straszą wzrostem cen?

Nikt nie straszy , oni wlasnie siedza cicho, ale odchodzimy od tematu , wzrost cen to raczej fakt niz jak sie ładnie wyraziles onejromanctwo. To ze infrastruktura energetyczna jest w oplakanym stanie i bez inwestycji nie przetrwa wiadomo nie od dzisiaj.

Zobaczymy. Straszą co roku, i co roku różnice są symboliczne od wielu lat.

Tak tez było z Frankiem :)

Co do dywagancji politycznych to nie moja działka, skoro prąd za granicą rośnie to tylko my będziemy "zieloną wyspą" ?

Nie płacę cen dla przemysłu, więc w kontekście ogrzewania co ten wykres ma wnosić?

Pokazałem ze ma rosnąc wszystkim (w obu linkach) bez wzgledu na to czy gospodarstwa domowe czy przemysł

No popatrz. W gminie gdzie się buduję od dawna nie ma żadnych dopłat. A tu pojawiłaś się właśnie opcja centralna. Muszę się tylko rozwieść i zwolnić z pracy i dostanę od państwa 27K zł na PV (plus zasiłek i 500+) ;)

Chciałbym to skomentować ale naprawdę nie potrafię :)

Razem z podłogówką i zasobnikiem?

Praktycznie podlogowka nie jest zalezna od zrodla zasilania (choc dla PC zdecydowanie wskazana) , zasobnik dla CO zbyteczny (ja mam bo mam solary) wiec wystarczy porownac same systemy grzewcze. Jest jeszcze jedna zaleta systemu nie opartego na kablach , mozna go zastąpić np innym paliwem (gaz, paliwa stałe, slońce) co w przypadku kabli nie jest możliwe. Jak mialbym robić kable to wsadzilbym duzy zbiornik i ladował go w nocy grzałką (G12W) inaczej musialbys wpakowac sporo betonu w posadzke aby była akumulacja , no i pytanie czy temperatura nie bedzie wysoka do takiej akumulacji ?

Ale to moze juz na inny wątek

Nie skomentowałeś ile m2 powineneś mieć PV aby zbilansować swoje zapotrzebowanie, ja nie mam 140m2 do położenia PV (miałem wyduszone 40m2 i tak wystaje mi 50cm za dach , inaczej sie nie dało)

EDYTA :

Może dodam jakie rachunki płace, za pół roku zapłaciłem 1180 zł (niecale 200zł miesiecznie) z zaznaczeniem że są to JEDYNE koszty jakie ponosze , czyli CO+CWU (PC), woda (pompa 2,2KW) , ścieki (oczyszczalnia ktora pracuje caly czas - pompka) , gotowanie (płyta ind), pranie&suszenie( suszarka kondensacyjna - ta potrafi zezreć pradu :) ) , plazma (ta tez potrzebuje), czajnik elektryczny (1,5KW), rzutnik (ok 200W) , zmywarka, rekuperacja (od 50 do 300W non stop) , 4 komputery, 2 lodówki i i duża zamrażalka, od maja do wrzesnia basen (pompa filtrujaca 6h dziennie 350W) , czyli prawie jak TY - wszystko na prąd :)

Edytowane przez gogush

Praktycznie podlogowka nie jest zalezna od zrodla zasilania (choc dla PC zdecydowanie wskazana) , zasobnik dla CO zbyteczny

Zasobnik do cwu. Porownujemy kable z PC i twierdzisz, ze to taka sama podłogowka?

wiec wystarczy porownac same systemy grzewcze.

Dokladnie. Kompletne systemy grzewcze chcę porownywać i ich TCO.

Jest jeszcze jedna zaleta systemu nie opartego na kablach , mozna go zastąpić np innym paliwem (gaz, paliwa stałe, slońce) co w przypadku kabli nie jest możliwe.

Oczywiscie, ze kable mozna zasilac energia elektryczną ze slońca. I z wiatru.

Tylko to sie nie oplaca bez doplat przy obecnych cenach. A co bedzie w przyszłosci? Trudno zgadywać jakie technologie produkcji pradu trafią pod strzechy. A wstawienie kotła w ktorym się coś pali wcale takie proste nie jest, jak dom od początku nie byl przystosowany.

Jak mialbym robić kable to wsadzilbym duzy zbiornik i ladował go w nocy grzałką (G12W) inaczej musialbys wpakowac sporo betonu w posadzke aby była akumulacja , no i pytanie czy temperatura nie bedzie wysoka do takiej akumulacji ?

Samych kafli na podłogę (65m2 - gdzie indziej drewno) mam 2,8t. Tyle, co 2800l bufor. Bufory to kropla w porownaniu z akumulacyjnoscią podłogi. Do tego koszty. Wodna podlogowka to jedni się chwalą, ze kiedys zapłacili 60zł/m2, inni się żalą, ze oferenci nie schodzą ponizej 90 zł/m2. Licząc po 80zł kosztowałaby mnie jakieś 9K zł. Do tego bufor, miejsce dla niego, pompa obiegowa. Problematyczne w porownaniu z kablami sterowanie. Kable kosztowały 5,9k.

Nie skomentowałeś ile m2 powineneś mieć PV aby zbilansować swoje zapotrzebowanie, ja nie mam 140m2 do położenia PV (miałem wyduszone 40m2 i tak wystaje mi 50cm za dach , inaczej sie nie dało)

To zależy, czy/jak podskoczą ceny albo jaką doplatę dostanę. Na razie wygrzewalem podłogę po nieco ponad 10gr/kWh. PV przy obecnych cenach prądu w taniej strefie sie nie opłaca do grzania - do bytowego może sie oplacać.

Edytowane przez Kaizen