Kaizen 23.09.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Ale bez ogolnikow prosze. Jaki akcje kupiles, zeby miec wyższą stopę zwrotu ? Liczysz czas zwrotu biorąc pod uwage to, ile dzisual placisz za prąd w promocji ? Słabo. Liczylem po cenach standardowych, nie promocyjnych. W promocyjnych byloby 1434.18zł/rok za 7MWh czyli ponad 38 lat czas zwrotu. Nie zaciagam kredytu, bo nie znam bezpiecznego sposobu (pv nim nie jest) gwarantujacego dodatnia stopę zwrotu. Lubie spokój i bezpieczne rozwiazania - ryzyko musi byc niewspólmiernie male do korzysci, żebym zaryzykował. Biorac kredyt i zakladajac panele @masiuspala obnizyl soboe koszt utrzymania domu. Chyba taki jest cel PV ? Czy obnizył, to się dowie, jak skonczy splacać kredyt i zezłomuje PV i znane bedą faktyczne ceny pradu, koszty napraw, zmiany w prawie, realne uzyski itd.. IMO szanse na obnizenie kosztów niewielkie i bez doplat cala zabawa nie warta zachodu. Edytowane 23 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Na chwile obecna obniza i to nie ryzykujac topienia własnej gotówki. Jak stopy zwrotu pojda w gore, to ceny energii rowniez. Mozesz miec oczywiscie wlasne IMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 23.09.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Dla mnie w dniu dzisiejszym ważne jest że mam kredyt w wysokości 900 zł który będzie spłacało wynajem mieszkania w którym mieszkam, rachunki za prąd będą ok 24 zł, za ogrzewanie i ciepłą wodę nie płacę, woda ok 30-40zl miesięcznie, oczyszczalnia ok 100 zł rocznie, TV 50 zł miesięcznie, 2 telefony 50 zł i daje to 200 zł rachunków miesięcznie.Teraz w bloku na 37 m2 mam ok 700 zł co miesiąc. Wszystko się może zepsuć jakbym myślał o tym to jeździł bym do pracy rowerem i wracał na obiad ugotowany na ognisku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Na chwile obecna obniza i to nie ryzykujac topienia własnej gotówki. Jak obniża? Wziecie kredytu na 30 lat i oplacanie z niego rachunków za prad przez 15 lat to obniżenie kosztów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Czy obnizył, to się dowie, jak skonczy splacać kredyt i zezłomuje PV i znane bedą faktyczne ceny pradu, koszty napraw, zmiany w prawie, realne uzyski itd.. IMO szanse na obnizenie kosztów niewielkie i bez doplat cala zabawa nie warta zachodu. Wszystko się wszystkim zepsuje, kotły, pompy ciepła, panele PV tylko Kaizena druty będą wieczne, najtańsze i najlepsze, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wszystko się może zepsuć jakbym myślał o tym to jeździł bym do pracy rowerem i wracał na obiad ugotowany na ognisku..... hehe, dobrze napisane. A jak złapiesz kapcia w rowerze? zaś strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wszystko się wszystkim zepsuje, kotły, pompy ciepła, panele PV tylko Kaizena druty będą wieczne, najtańsze i najlepsze, hehe Elektrownia tez sie zepsuje. Tyle, że to nie moje zmartwienie. Po co sobie brac taki kłopot, skoro mozna ciagnąć prąd z gniazdka taniej? Jakby jezdżenie taksowkami kosztowało podobnie, co wlasnym autem - kto kupowalby auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 A jak złapiesz kapcia w rowerze? zaś strata Ja odstawiam do stojaka i zglaszam problem Veturilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.09.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Jak obniża? Wziecie kredytu na 30 lat i oplacanie z niego rachunków za prad przez 15 lat to obniżenie kosztów? Kaizen odnosze wrazenie ze stosujesz tzw. "słodzenie cytryny" , za wszelka cene racjonalizujesz swoj zakup kabli. Zrozum prosze ze kazdy przypadek jest inny i w małych bardzo dobrze ocieplonych domach (powtarzam BARDZO) faktycznie kable MOGĄ się to kalkulować , ale kazdy przypadek jest indywidualny. W liczeniu kosztów zupełnie pominąłes poniesionych kosztów tego BARDZO dobrego ocieplenia W powyższym zdaniu zupełnie zignorowałeś koszty tego kredytu, ja mam kredyt RRSO=1% więc nie ma sensu abym wydawał WŁASNE pieniadze na finansowanie PV bo inflacja teraz to ok 2%, mi PV zwroca sie po 7 latach (nie liczac inflacji powyzej) , minęly wlaśnie 2,5 , do dzisiaj PV wyprodukowało 15,6 MWh. Czas zwrotu oznacza że w 8 roku zarabia(to taka lokata na 7 lat ze 100% stopą zwrotu, czy to duzo czy malo ? odpowiedz sobie sam) U siebie założyłem spadek wydajności o 25% po 25 latach (na tyle jest gwarancja).Najstarszy panel PV działa już 60 lat!! Badania paneli pokazuja ze rocznie utrata wydajnosci PV to średnio 0,5% rocznie. Dalej uważasz ze nie jest to obniżenie kosztów ? Napisz prosze co było powodem zmiany mocy przyłączeniowej do 22kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Kaizen odnosze wrazenie ze stosujesz tzw. "słodzenie cytryny" , za wszelka cene racjonalizujesz swoj zakup kabli. Odnosisz się do postu w którym nie ma nic o kablach. Ale jak chcesz wrócić do tematu - to proszę bardzo. Analizuję przed podjęciem decyzji, nie po, a podejmuję racjonalne decyzje. W pierwszym moim poście na FM napisałem: 3. Ogrzewanie. Utrzymanie do to w dużej części ogrzewanie. Jeżeli dobrze ocieplimy dom i zapotrzebowanie na energię będzie niskie, to nie mają sensu kosztowne w montażu a tanie w eksploatacji źródła ciepła (jak PC czy solary). A jak przyoszczędzimy na izolacji, to warto zainwestować w tanie w eksploatacji źródło ciepła. Gazu na razie nie ma i pewnie długo nie będzie. W tej chwili wygrywa koncepcja przeciętnie ocieplonego domu + kominek + pompa ciepła + ogrzewanie podłogowe + rekuperator. Jak widać najpierw wygrywała PC. Potem policzyłem i wyszło, że słabo to wychodzi (link w sygnaturce). Więc zacząłem kombinować czy nie da się CO obskoczyć tanią PC do CWU. Też mi się nie dodawało przez koszty utrzymania i koszt instalacji wodnej podłogówki. W końcu zacząłem analizować kable - Ogrzewanie kablami 2017. Jak masz jeszcze jakieś pytania o kable - to zapraszam do tamtego wątku. W tym ja już o kablach wypowiadać się nie będę. W liczeniu kosztów zupełnie pominąłes poniesionych kosztów tego BARDZO dobrego ocieplenia Ocieplenie mam tańsze niż w projekcie. Czy bardzo dobre? Niezłe. Takie od początku chciałem, dlatego wybrałem wersję "Eko" projektu. W powyższym zdaniu zupełnie zignorowałeś koszty tego kredytu, ja mam kredyt RRSO=1% więc nie ma sensu abym wydawał WŁASNE pieniadze na finansowanie PV bo inflacja teraz to ok 2%, mi PV zwroca sie po 7 latach (nie liczac inflacji powyzej) , minęly wlaśnie 2,5 , do dzisiaj PV wyprodukowało 15,6 MWh. To wychodzi 2300zł/r w Fortum przy G12 w cenach standardowych i 20% w drogiej strefie. Czas zwrotu oznacza że w 8 roku zarabia Czyli cały kredyt (z prowizjami, odsetkami itd.) kosztuje Cię 8x2300zł=18400zł? Nie wierzę. A do tego te 2300złr. za pół roku zmniejszy się bo przez zimę produkcja obniży średnią. Najstarszy panel PV działa już 60 lat!! Badania paneli pokazuja ze rocznie utrata wydajnosci PV to średnio 0,5% rocznie. Najstarsza świecąca żarówka świeci grubo ponad 100 lat. Nie przeszkadzało to mi wyrzucić w życiu dziesiątek żarówek. I świeciły (jakby policzyć czas świecenia) pewnie średnio góra 1% tej najdłużej świecącej. Dalej uważasz ze nie jest to obniżenie kosztów ? Niezmiennie twierdzę, że PV nie opłaca się do grzania. Może się opłacać do pokrycia zapotrzebowania w drogiej strefie dla prądu bytowego (ale to nie ten wątek). Napisz prosze co było powodem zmiany mocy przyłączeniowej do 22kW ? Zwiększone zapotrzebowanie na prąd po zamieszkaniu (wygrzewałem przy 14kW bez problemu, jeżeli do tego zmierzasz) i brak opłaty abonamentowej od mocy umownej (płaciłem jak miałem taryfę z grupy C). Edytowane 23 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Jak obniża? Wziecie kredytu na 30 lat i oplacanie z niego rachunków za prad przez 15 lat to obniżenie kosztów? Przez te 30 lat mimo splaty raty bedzie mial mniejsze rachunki. Instalacje nie bedzie pracowac tylko 15 lat Jeśli instalacja 7,2 kW wyprodukuje 7000 kWh(w mojej okolicy podobno są uzyski 1050-1100kWh z 1kW ale przyjmijmy niecałe 1000 kWh) to za rok wyprodukuje prądu za 4060 zł, przyjmijmy że 30% zuzyje na bieżącą tj 2100 kWh a resztę oddam do sieci i odzyskam 80% daje 6000 kWh czystej energii. Wartość tego prądu w G11 to ok 3500 zł a raty 1860 zł więc jestem do przodu 1640 zł. Na chwile obecną rocznie 1600 na plusie, za podpisanie papierka w banku. W przyszłości pewnie mniej bo sprawwpnośc spadnie, moze zdazyc się jeszxze jakas wymiana falownika. Edytowane 23 Września 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Przez te 30 lat mimo splaty raty bedzie mial mniejsze rachunki. Instalacje nie bedzie pracowac tylko 15 lat Nikt na to nie daje gwarancji. A żeby jakaś anomalia pogodowa (których coraz więcej) krzywdy mu nie zrobiła, to warto ubezpieczyć. I okres zwrotu z 21 lat (przy założeniu zero straty sprawności i zero kosztów naprawy i konserwacji) dalej rośnie. Na chwile obecną rocznie 1600 na plusie, za podpisanie papierka w banku. Jak to liczysz? 2573 zł (wartość prądu, jak wcześniej liczyłem)-1860(rata - pytanie, czy nie było wkładu własnego, prowizji czy innych opłat wstępnych, ale nawet przyjmując, że nie)=713zł/r. Zakładając też optymistycznie, że instalacja w 30 lat będzie tyle prądu dostarczała i nie wygeneruje żadnych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Kaizen nawet nie wiedziałem ale mam w ubezpieczeniu domu ubezpieczenie tego co przylega do budynku na 20 tysi w tym przyleganiu są też panele PV także nic mii nie doszło do opłat. Za dwie dychu można wymienić wszystkie panele, falowni z resztą gratów jest pod dachem to raczej żadna zawierucha mi go stamtąd nie zabierze Ty zawsze wyceniasz wszystko drogo i wszystko widzisz na czarno, wszystko poza drutami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.09.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Kaizen-mam takie pytanie :jaki masz plan kiedy nie będzie u nas funkcjonować system prosument z opustami (czy netmetring , zwał jak chciał...) oraz jednocześnie wzrosną ceny prądu np x2-3 ? W związku z tym , że przewidujemy przyszłość- np nasz „super łupkowy gaz” będzie wspierany przez długie lata przez rząd i ceny tego gazu będą baaardzo dobre ?To co w takim wypadku zrobisz i poradzisz innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Kaizen-mam takie pytanie : jaki masz plan kiedy nie będzie u nas funkcjonować system prosument z opustami (czy netmetring , zwał jak chciał...) oraz jednocześnie wzrosną ceny prądu np x2-3 ? Jak prąd będzie u nas 2x droższy, niż we Francji? Nie wiem. Nie mam planu na uderzenie asteroidy ani na inne nierealne zagrożenia. Tych co mają kilkadziesiąt tysięcy kredytu na mało użyteczną w takiej sytuacji instalację PV nie postraszysz taką perspektywą? Ja chociaż długów nie będę miał Za te kilkadziesiąt tysięcy pewnie coś wykombinuję. Edytowane 23 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.09.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Uderzenie asteroidy? nie opłaca się i nigdy się nie zwróci Ale na wszelki wypadek policz to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.09.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Oj nie ładnie najpierw sam ustawiasz fakty : To wychodzi 2300zł/r w Fortum przy G12 w cenach standardowych i 20% w drogiej strefie. a potem na tych faktach robisz wyliczenia : Czyli cały kredyt (z prowizjami, odsetkami itd.) kosztuje Cię 8x2300zł=18400zł? Nie wierzę. A do tego te 2300złr. za pół roku zmniejszy się bo przez zimę produkcja obniży średnią. A to sie nazywa manipulacja (Twoje stawki - mój kredyt) , u mnie koszt 1 kWh w G11 ze wszystkimi opłatami to 0,66 zł wiec juz całe Twoje wyliczenia są delikatnie mówiąc błędne Najstarsza świecąca żarówka świeci grubo ponad 100 lat. Nie przeszkadzało to mi wyrzucić w życiu dziesiątek żarówek. I świeciły (jakby policzyć czas świecenia) pewnie średnio góra 1% tej najdłużej świecącej. Podałem ci badania ŚREDNIEJ utraty wydajności paneli, w swoich wyliczeniach założlem o 100% gorsze wyniki i dalej mi się opłaca. Niezmiennie twierdzę, że PV nie opłaca się do grzania. Jak kupujesz samochod to zakładasz ze będziesz nim tylko wyjeżdżal na wakacje ? Ponownie to sie nazywa manipulacja, PV pokrywa KAZDE zapotrzebowanie czy to CO,CW czy bytowe, u mnie bytowego jest więcej. Znowu delikatnie mowiac błąd w założeniach. Może się opłacać do pokrycia zapotrzebowania w drogiej strefie dla prądu bytowego (ale to nie ten wątek). Ja właśnie tak mam, grzeje głównie w 2 taryfie co powoduje ze srednia cena mi znaczaco spada do 0,44 zl/kWh.to też jest OSZCZEDZANIE Zwiększone zapotrzebowanie na prąd po zamieszkaniu (wygrzewałem przy 14kW bez problemu, jeżeli do tego zmierzasz) i brak opłaty abonamentowej od mocy umownej (płaciłem jak miałem taryfę z grupy C). ja mam 11kW i to spokojnie wystarcza przy moich urzadzeniach (liste podalem wczesniej a zapotrrzebowanie mam całkiem spore) Taka moc (22kW) do domu jednorodzinnego naprawde robi wrażenie.Moj sasiad majac warsztat samochodowy (ze spawarkami itd) nie ma takiej mocy Kaizen ile zuzywasz energi w sezonie grzewczym ? np. w Styczniu ? Edytowane 23 Września 2018 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Nikt na to nie daje gwarancji. A żeby jakaś anomalia pogodowa (których coraz więcej) krzywdy mu nie zrobiła, to warto ubezpieczyć. I okres zwrotu z 21 lat (przy założeniu zero straty sprawności i zero kosztów naprawy i konserwacji) dalej rośnie. Jak to liczysz? 2573 zł (wartość prądu, jak wcześniej liczyłem)-1860(rata - pytanie, czy nie było wkładu własnego, prowizji czy innych opłat wstępnych, ale nawet przyjmując, że nie)=713zł/r. Zakładając też optymistycznie, że instalacja w 30 lat będzie tyle prądu dostarczała i nie wygeneruje żadnych kosztów. Nje interesują mnie (i jak widze nie tylko mnie) Twoje wyliczenia i Twoje IMO, tylko oceniam postepowanie kogoś, kto ten krok poczynil i wyliczenia dla jego konkretnego przypadku. Edytowane 23 Września 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 a mam 11kW i to spokojnie wystarcza przy moich urzadzeniach Ja planuję indukcje 10,4 kW. To juz czajnik do niej wywali zabezpieczenie. Do tego wiekszy problem, to zabezpieczenie. 11kW to jakie masz? 16A? To trzeba uważać, zeby na jednej fazie dwoch prądozernych urządzeń nie podpiąć, bo wywali zabezpieczenie przedlicznikowe chociaż moc bedzie daleka od umownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Kaizen ile zuzywasz energi w sezonie grzewczym ? np. w Styczniu ? A to sie dopiero okaze. W tym styczniu, albo i następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts