Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla pp czy pw ?

wjaskiewicz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)

ja mam 11kW i to spokojnie wystarcza przy moich urzadzeniach (liste podalem wczesniej a zapotrrzebowanie mam całkiem spore) Taka moc (22kW) do domu jednorodzinnego naprawde robi wrażenie.Moj sasiad majac warsztat samochodowy (ze spawarkami itd) nie ma takiej mocy

Kaizen ile zuzywasz energi w sezonie grzewczym ? np. w Styczniu ?

Chodzi o zabezpieczenie. Bezpiecznik 16A w dzisiejszych czasach to niewiele. Kilka urzadzen bedziesz miał wł. i dorzucisz cos z duzą moca rozruchową i kaplica. Ja mam dwie kuchnie, miały być grzałki (bedzie pompa) i bezpiecznik 32A. Na pewno nie zaszkodzi.

To czemu czytasz? I jeszcze komentujesz? Twoje działania przeczą tym słowom.

Dlatego, ze jak najbardziej rozumiem postepowanie @maciuspala i nie pisze ogolnikow ze "PV bez dotacji sie nie oplacaja" i nie udowadniam, ze popelnil bład.

Uwazasz, ze dla ciebie PV sa nie oplacalne ? OK, nie rozumiem tylko , dlacargo wchodzisz w czyjes buty i podwazasz zasadnosc jego decyzji

Edytowane przez fotohobby

OK, nie rozumiem tylko , dlacargo wchodzisz w czyjes buty i podwazasz zasadnosc jego decyzji

Celem moim jest zwrócenie uwagi wszystkim rozważającym decyzję, że przedstawione wyliczenia nie przedstawiają porównania alternatyw, które należy rozważać. Przyjęte są ceny prądu, których osoba autentycznie rozważająca prąd nie płaciłaby grzejąc prądem gdyby podejmowała racjonalne decyzje. Nie opłaca się grzanie prądem w G11 - jest kilka taryf do wyboru, choćby G12as dla miłośników grzania w dzień w cenach z G11, które są korzystniejsze. I z najkorzystniejszą opcją konkurencyjną trzeba porównywać. Maciuspala podjął decyzję - ale inni powinni wiedzieć, że jego wyliczenia są tendencyjne.

EOT z mojej strony

Wycenia jąć PV gości wyliczał mi zwrot inwestycji na 7 lat, ja wyliczałem dokładnie że w taryfie G13 zwrot to ponad 17 lat.

OK ale muszę w taryfie G13 dostosowywać siebie i rodzinę do tanich godzin. Muszę też zmuszać pompę do pracy w nocy kiedy panują gorsze warunki.

W sumie moja decyzja moja kasa, każdy liczy po swojemu.

Jednemu wychodzi lepiej innemu gorzej.

Ja jestem zadowolony i sprawia mi radość jak licznik rośnie, sprawia mi to radość a tego nie da się przeliczyć na pieniądze.

Edytowane przez maciuspala

OK ale muszę w taryfie G13 dostosowywać siebie i rodzinę do tanich godzin. Muszę też zmuszać pompę do pracy w nocy kiedy panują gorsze warunki.

.

Nic nie musisz, G13 ma duzo godzin III taryfy, szczegolnie w lecie, ze nawet te az 3 (słownie trzy) godziny w lecie najdrozszej taryfy nie powodują ze G13 sie nie opłaca. Trzeba sie specjalnie starac, oczywiscie tylko dla udowodnienia swojej racji o niepłacalnosci G13, zeby ta taryfa była faktycznie nieopłacalna. Nie znam przypadku aby ktokolwiek na swoim przykładzie stwierdził taką nieoplacalnosc bez zmiany przyzwyczajen domowników odnosnie korzystania z energii elektrycznej.

Jak prąd będzie u nas 2x droższy, niż we Francji? Nie wiem. Nie mam planu na uderzenie asteroidy ani na inne nierealne zagrożenia.

Tych co mają kilkadziesiąt tysięcy kredytu na mało użyteczną w takiej sytuacji instalację PV nie postraszysz taką perspektywą? Ja chociaż długów nie będę miał :) Za te kilkadziesiąt tysięcy pewnie coś wykombinuję.

Kaizen-widzisz , większość ludków bierze kredyt na 25-30 lat.

Chodzi o to , że przez ten czas może się dużo wydarzyć- nie wiem czy asteroida może spowodować wzrost rachunków tylko za prąd.

Po prostu chodzi o to , że teoretycznie mamy większe możliwości podgrzania „czymś” wody w podłogówce niż tylko prądem grzałki (w podłodze).

Oczywiście mogą być w przyszłości super wydajne technologie PV- ale mogą być również znacznie wydajniejsze systemy PC lub tańsze paliwa.

Tu chodzi o ocenę ryzyka.

Zgadzam się z Tobą , że bez dotacji do PV obecnie nie warto w to wchodzić-to moje zdanie , ale każdy ma swój rozum i kalkulacje.

Osobiście myślę sobie tak : z czasem będą się pojawiały wydajniejsze ogniwa PV , ceny za kVp powinny spadać. Więc kiedy podrożeje prąd - to oko mi nie mrugnie , żeby w to wejść ( szczególnie z dotacją)

Tyle

Nic nie musisz, G13 ma duzo godzin III taryfy, szczegolnie w lecie, ze nawet te az 3 (słownie trzy) godziny w lecie najdrozszej taryfy nie powodują ze G13 sie nie opłaca. Trzeba sie specjalnie starac, oczywiscie tylko dla udowodnienia swojej racji o niepłacalnosci G13, zeby ta taryfa była faktycznie nieopłacalna. Nie znam przypadku aby ktokolwiek na swoim przykładzie stwierdził taką nieoplacalnosc bez zmiany przyzwyczajen domowników odnosnie korzystania z energii elektrycznej.

Ale ja uważam iż taryfa G13 to najlepsze co mógła wymyślić najgorsza firma w kraju jaką jest Tauron, tak beznadziejnego podejścia do klienta jeszcze nie spotkałem, na powiedzmy 5 spraw do załatwienia było 10 problemów bo się nie da.... Tylko w Tauronie. Za to mam fajnego Pana do odczytów to chyba jedyna normalna osoba z którą miałem kontakt.

Namawiam ojca do taryfy G13 bo wodę grzeje bojlerem ale stwierdził że jest już stary, niewiele mu zostało i nie będzie jeździł i denerwował się kiepskim podejściem do wykonywania swojej pracy.

Jeśli się okaże że te moje 7,2 kWp to za mało bo źle olicxono Ozc, ja zrobiłem dużo mostków, lub zwiększy mi się zapotrzebowanie na energię to na pewno przejdę na G13 bo lepiej dopłacać po 30 gr a nie po 58 gr.

Edytowane przez maciuspala

Ja planuję indukcje 10,4 kW. To juz czajnik do niej wywali zabezpieczenie.

Do tego wiekszy problem, to zabezpieczenie. 11kW to jakie masz? 16A? To trzeba uważać, zeby na jednej fazie dwoch prądozernych urządzeń nie podpiąć, bo wywali zabezpieczenie przedlicznikowe chociaż moc bedzie daleka od umownej.

Moja płyta ma 7,4kW i chyba jedynie raz wykorzystalem jej pelną moc. Mam 16A i wszystkie urzadzenia pradozerne maja swoja faze , ale to kwestia planowania bo robi sie to raz (płyty indukcyjnej nie bede przenosil do salonu, podobnie z suszarka kondensacyjna :) )

Swoja droga ciekawe ze unikasz odpowiedzi na zadane pytania , zajrzalem do dziennika i jak rozumiem jeszcze nie mieszkasz. Z ciekawoscia czekam na wyniki sezonu grzewczego (bez sarkazmu naprawde jestem ciekaw, dom nieduzy wiec powinno byc znosnie ) .

PS

Na Twoim dachu ciezko bedzie cos sensownie ustawic z paneli

Ale ja uważam iż taryfa G13 to najlepsze co mógła wymyślić najgorsza firma w kraju jaką jest Tauron, tak beznadziejnego podejścia do klienta jeszcze nie spotkałem, na powiedzmy 5 spraw do załatwienia było 10 problemów bo się nie da.... Tylko w Tauronie. Za to mam fajnego Pana do odczytów to chyba jedyna normalna osoba z którą miałem kontakt.

Namawiam ojca do taryfy G13 bo wodę grzeje bojlerem ale stwierdził że jest już stary, niewiele mu zostało i nie będzie jeździł i denerwował się kiepskim podejściem do wykonywania swojej pracy.

Jeśli się okaże że te moje 7,2 kWp to za mało bo źle olicxono Ozc, ja zrobiłem dużo mostków, lub zwiększy mi się zapotrzebowanie na energię to na pewno przejdę na G13 bo lepiej dopłacać po 30 gr a nie po 58 gr.

Moze i najgorsza, ale ma najnizsze ceny w kraju i najlepsze taryfy. Nie za bardzo rozumiem dlaczego namawiasz ojca na zmiane taryfy i koniecznosc dopasowania sie do tanich godzin, jak sam tego nie chcesz, a innych chcesz uszczesliwic i to na dodatek własnego ojca.

Ile przewidujesz zuzycia na co i cwu, a ile na bytowe?

Wg Twojego Ozc wychodzi że potrzebuję 5400kWh na CO oraz 3000 kWh na CWU co daje 8400kWh dzieląc przez 3 daje 2800kWh plus 3000 kWh prądu bytowego daje 5800kWh.

Przy pełnym zapotrzebowaniu na energię bez sensu robienie taryf bo i tak zbilansuje się na zero ale jeśli się okaże że coś nie zagrało to zmienię taryfę.

Czy ja gdziekolwiek napisałem że taryfa G13 jest zła? Sam zrobiłem grube wylewki aby grzać tylko w taniej taryfie, potem urodził się pomysł z PV.

Gdybym nie miał paneli na 100% wybrałbym G13, trochę starając się wykorzystywać tanią taryfę, cóż z tego skoro żona uwielbia prać koło 9-10 rano, obiad gotuję o 11 tej, czyli wszystko w najdroższej taryfie, a na niej ciężko coś wymusić bo zamyka się w sobie....

Wg Twojego Ozc wychodzi że potrzebuję 5400kWh na CO oraz 3000 kWh na CWU co daje 8400kWh dzieląc przez 3 daje 2800kWh plus 3000 kWh prądu bytowego daje 5800kWh.

Przy pełnym zapotrzebowaniu na energię bez sensu robienie taryf bo i tak zbilansuje się na zero ale jeśli się okaże że coś nie zagrało to zmienię taryfę.

Czy ja gdziekolwiek napisałem że taryfa G13 jest zła? Sam zrobiłem grube wylewki aby grzać tylko w taniej taryfie, potem urodził się pomysł z PV.

Gdybym nie miał paneli na 100% wybrałbym G13, trochę starając się wykorzystywać tanią taryfę, cóż z tego skoro żona uwielbia prać koło 9-10 rano, obiad gotuję o 11 tej, czyli wszystko w najdroższej taryfie, a na niej ciężko coś wymusić bo zamyka się w sobie....

Od 7 do 13 mamy akurat taryfę posrednią ktorej cena jest nizsza niz G11, to w czym problem?, najdrozsza taryfa jest w zimie 16-21, w lecie 19-22.

Gdzie napisałes? literalnie nigdzie ale jezeli piszesz ze trzeba sie dopasowac to wniosek jest prosty ze taryfa G13 jest zła. Pomijam fakt ze nie masz pojecia kiedy są najdrozsze godziny. Policz powtórnie opłacalnosc bo przy błednych zalozeniach wyniki wychodzą tez złe.

Nie muszę mieć pojęcia bo za dużo innego mam na głowie, jak liczyłem opłacalność to sprawdziłem taryfy.

Żeby pompa ciepła miała ekonomiczny sens tj żeby było tanio trzeba 80-90% grzać w taniej taryfie, pranie też w taniej, zmywarka również, reszta niech zużywa ile chce i kiedy chce, ale to jakby nie patrzył dopasowywanie.

Oczywiście jeśli miałbym oszczędzić 50% kosztów to spokojnie bym się dopasował. Ale nie muszę, pompa będzie chodziła kiedy chciała z lepszym COP bo w dzień jest zawsze ciepłej niż w nocy.

Nie muszę mieć pojęcia bo za dużo innego mam na głowie, jak liczyłem opłacalność to sprawdziłem taryfy.

Żeby pompa ciepła miała ekonomiczny sens tj żeby było tanio trzeba 80-90% grzać w taniej taryfie, pranie też w taniej, zmywarka również, reszta niech zużywa ile chce i kiedy chce, ale to jakby nie patrzył dopasowywanie.

Oczywiście jeśli miałbym oszczędzić 50% kosztów to spokojnie bym się dopasował. Ale nie muszę, pompa będzie chodziła kiedy chciała z lepszym COP bo w dzień jest zawsze ciepłej niż w nocy.

Dalej nie rozumiem co ty z tą pompą, przeciez w lecie od 22 do 19 ( bez przerwy to jest 21 godzin - 87,5% doby) masz taniej niz G11, w zimie jest to od 21 do 16 tez bez przerwy (19 godzin - 79,1% doby)

Jak to liczysz ze te kilka załaczeń w najdrozszych godzinach spowoduje nieopłacalnosc G13. Albo ja sie nie znam na liczeniu albo czegos nie rozumiem. Oczywiscie pomijam fakt pełnego zbilansowania (uwzgleniając minus 20%) przy fotowoltaice.

Ja też nie rozumiem o co jest ten atak na mnie, przecież nie mając paneli PV, uważam że taryfa G13 jest najlepsza.

Ale mając PV przy pełnym zapotrzebowaniu wybieranie taryf innych niż G11 jest gmatwanie rozliczania bo większość produkuje się w 1 najdroższej taryfie, a pobieramy większość w najtańszej.

Moim zdaniem Kaizen ma dużo racji, zwłaszcza jeśli ktoś buduje mały, dobrze docieplony dom na kredyt.

taki dom będzie musiał byc naprawde dobrze ocieplony :

""Ponad 20 lat analizuję rynek energii elektrycznej. Z taką skalą zwyżki cen spotykam się po raz pierwszy" - mówi Leszek Rojczyk, zewnętrzny ekspert GZM."

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/podwyzki-pradu-problem-samorzadow/djwpx5q

Gość Arturo72
Brak oszczędności na niespodziewane awarie to jest nieodpowiedzialność.

To po pierwsze a po drugie,jak nam w aucie kleknie coś poważnego to naprawa zbliży się do kwoty naprawy pompy a mimo to jezdzimy autami po trzecie takie kosztowne naprawy to jest mit,po czwarte użytkuje już pompę 6 sezon grzewczy i pomimo braku serwisowania przez 5 lat ani widu ani slychu i żadnej naprawie a przez te 5 lat dzięki COP sporo oszczedzilem na rachunkach w stosunku do ogrzewania prądem bo ok.9tys.zl przy zapotrzebowaniu domu na ogrzewanie ok.5500kWh a na cwu ok.3500-4000kWh.

Edytowane przez Arturo72