cyber_human 30.08.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Czołem! Planowana budowa domu kontenerowego, 4 kontenery, izolacja PUR 12 cm, okna 3 szybowe. Ogrzwanie IR (podłoga lub sufit). W takim systemie wentylacja mechaniczna to konieczność. Ponieważ w takim domu wysokość pomieszczeń nie jest duża ORAZ z powodu rodzaju izolacji i styl minimalistyczny, surowy, industrialny jest celem, to rury do WM będą szły po wierzchu pod sufitem (w sensie, że nie zabudowane). Ale, nie można szaleć z ich przekrojem, lepiej zastosować dwie lub nawet trzy obok siebie - żaden problem wizualny. Sufit będzie ciemny grafitowy lub nawet czarny. W takim rozwiązaniu rury muszę izolować oraz chcę, by były ciemno-grafitowe lub czarne. Dalej, salon z kuchnią są połączone i mają wyjście dużym oknem na taras/ogród. Podobnie pokoje dzieci. Cel jest taki, że gdy tylko pogoda pozwoli i nie będzie zimno, życie prowadzimy na dworze. Ale, pomijając wakacje i dni wolne, Pn-Pt od 7 do 18 nas nie ma w domu, potem jesteśmy na dworze i drzwi balkonowe są otwarte, jeśli jest ciepło - wtedy WM nie ma pracować w salonie/pokojach dzieci, ale ma pracować w sypialni/łazienkach. Pytania: 1. jest pomysł by zrezygnować z rekuperacji - ogrzewanie IR. Są różne głosy na temat zdrowego mieszkania z rekuperacją w świetle rozwijającego się w niej życia. 2. czy mogę próbować, z Waszą pomocą, zaprojektować taki system samemu, czy nie mając o tym pojęcia, zlecić fachowcowi? 3. jeśli fachowiec, czy ma ktoś godnego polecenia człowieka/firmę w okolicach Pń - nawet do 100 km, jeśli ktoś zechce przyjechać. Załączam rzut pomieszczeń Edytowane 2 Września 2018 przez cyber_human Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Planowana budowa domu kontenerowego, 4 kontenery, izolacja PUR 12 m, okna 3 szybowe. Ogrzwanie IR (podłoga lub sufit). Grubo tej izolacji. Ogrzewanie zbedne. Po promiennikach IR nie da się chodzić. A jak je zaslonisz choćby wykładziną, to IR nie przeniknie (nagrzeje dywanik, co mozna zrobić tanszą metodą). W takim rozwiązaniu rury muszę izolować Do anemostatów? Po co? Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 30.08.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Kaizen. rozszyfruj skróty: UV i IR:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 31.08.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Czołem! 1. jest pomysł by zrezygnować z rekuperacji - ogrzewanie IR. Są różne głosy na temat zdrowego mieszkania z rekuperacją w świetle rozwijającego się w niej życia. Nie wnikając czy WM ma negatywny wpływ na zdrowie nie bardzo rozumiem, co da Ci rezygnacja z rekuperacji skoro wentylacja mechaniczna i tak zostaje? Kanały i tak będą, więc gdyby coś w nich miało żyć, to brak rekuperacji nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyber_human 02.09.2018 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 PUR 12 m - poprawione - hehWykonawca ogrzewania IR stosuje maty i folie, które, wg niego, montuje w podłodze lub suficie: https://www.enerbau.pl/koszty-ogrzewaniaI wg niego, można przykryć, o ile pojemność cieplna danej warstwy nie zmieni warstwy w akumulator ciepła i IR zamieni się w konwekcyjne ogrzewanie... Izolacja rur do anemostatów - mówiono mi, że się będzie woda wykraplać - przepływające powietrze będzie schładzać rurę, dalej wiadomo... Nurek_: hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts