smolarz 30.08.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam Potrzebuje zaplanować izolację i wylewke. Parter:Podłogówka na całości, podłogi z płytek, paneli i deski (cos ala barlinecka)Do wykorzystania jest 19,5cm - tyle jest do dolnej krawędzi drzwi tarasowychNa podłodze sa rurku od wodyPlanowałem0,03cm Folia budowlana4,0 cm Styropian grafitowy eps100 3,0 cm Styropian grafitowy eps100 2,5 cm Podkład Styropianowy z wypustkami i ekranem 7,0 cm Wylewka Cementowa2,0 cm Płytka, Panel, Deska1,0 cm luz pod drzwiami Pierwszy Styropian jest 4cm to akura będzie coś na wysokość rur od wody to ładnie to potem przykryje kolejna warstwa.Czy lepiej zrobić 5cm anhydryt i sytropianu dać więcej (4cm+3cm) ?Ile luzu zostawić pod drzwiami balkonowymi ?Jaki styropian najlepiej zastosować - planowałem "TermOrgan EPS 031 TEMONIU Dach Podłoga"Czy Folie dawac raz czy podwójnie ? PoddaszePodłogówka na całości + rury od wentylacji mechanicznej, podłogi z płytek i paneliDo wykorzystania jest 16cm - tyle jest do dolnej krawędzie drzwi balkonowych.Rury wentylacji mają wysokość 7,5cmRurki podłogówki zaplanowane są do montowania na matach czy też podkładach styropianowych z wypustkami (2,5cm)Pozostawiam 1-2cm luzu pod drzwiami balkonowymiStyropian 5cm (lub 3cm+2cm na zakładke)Całość3,0 cm Styropian2,0 cm Styropian2,5 cm Styropian z wypustkami pod podłogówke z jakims ekranem łączenia zaklejane taśmą5,0 cm wylewka anhydrytowa1,5 cm płytka, panel2,0 cm luz Chciałem wylewkę cementową ale z braku miejsca musze dać anhydryt bo chcę podłogówkęSytropianu muszę dać tyle by być choć na równo z rurami od rekuperacji.Jaki styropian najlepiej zastosować na poddaszu ?Czy nie będzi problemu jak anhydryt dam w łazience ?Za anhydryt dostałem wstępnie propozycję 45zl/m2/5cm netto - nie wiem czy to dużo ?Czy muszę na poddaszu dawać folię pod styropiana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.08.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam Potrzebuje zaplanować izolację i wylewke. Parter: Podłogówka na całości, podłogi z płytek, paneli i deski (cos ala barlinecka) Do wykorzystania jest 19,5cm - tyle jest do dolnej krawędzi drzwi tarasowych Na podłodze sa rurku od wody Planowałem 0,03cm Folia budowlana 4,0 cm Styropian grafitowy eps100 3,0 cm Styropian grafitowy eps100 2,5 cm Podkład Styropianowy z wypustkami i ekranem 7,0 cm Wylewka Cementowa 2,0 cm Płytka, Panel, Deska 1,0 cm luz pod drzwiami Pierwszy Styropian jest 4cm to akura będzie coś na wysokość rur od wody to ładnie to potem przykryje kolejna warstwa. Czy lepiej zrobić 5cm anhydryt i sytropianu dać więcej (4cm+3cm) ? Ile luzu zostawić pod drzwiami balkonowymi ? Jaki styropian najlepiej zastosować - planowałem "TermOrgan EPS 031 TEMONIU Dach Podłoga" Czy Folie dawac raz czy podwójnie ? Poddasze Podłogówka na całości + rury od wentylacji mechanicznej, podłogi z płytek i paneli Do wykorzystania jest 16cm - tyle jest do dolnej krawędzie drzwi balkonowych. Rury wentylacji mają wysokość 7,5cm Rurki podłogówki zaplanowane są do montowania na matach czy też podkładach styropianowych z wypustkami (2,5cm) Pozostawiam 1-2cm luzu pod drzwiami balkonowymi Styropian 5cm (lub 3cm+2cm na zakładke) Całość 3,0 cm Styropian 2,0 cm Styropian 2,5 cm Styropian z wypustkami pod podłogówke z jakims ekranem łączenia zaklejane taśmą 5,0 cm wylewka anhydrytowa 1,5 cm płytka, panel 2,0 cm luz Chciałem wylewkę cementową ale z braku miejsca musze dać anhydryt bo chcę podłogówkę Sytropianu muszę dać tyle by być choć na równo z rurami od rekuperacji. Jaki styropian najlepiej zastosować na poddaszu ? Czy nie będzi problemu jak anhydryt dam w łazience ? Za anhydryt dostałem wstępnie propozycję 45zl/m2/5cm netto - nie wiem czy to dużo ? Czy muszę na poddaszu dawać folię pod styropiana ? Tak pokrótce - na dole za mało termoizolacji, natomiast na górze za dużo - niepotrzebnie. Myśląc o podłogówce trzeba to robić przed wykonaniem chudziaka, który ogranicza możliwości termoizolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Planowałem 0,03cm Folia budowlana 4,0 cm Styropian grafitowy eps100 3,0 cm Styropian grafitowy eps100 2,5 cm Podkład Styropianowy z wypustkami i ekranem No to Zonk. Dotykasz rurkami, w których popłynie woda o temperaturze ponad 30* do warstwy 9cm styropianu? To będzie średnio w sezonie grzewczym wieksza dT miedzy wylewką a gruntem niż wnętrzem domu a zewnętrzem. Albo nastaw się na duże straty, albo wydaj majatek na pianę zamkniętokomórkową (ktora przy okazji załatwi hydroizolację). Flejmów papa vs folia budowlana kilka było. Użyj szukajki. Folia to nie hydroizolacja. Przy drzwiach wypadałoby jakąś wycieraczkę czy dywanik położyć. Więc z centymetr luzu wypadałoby zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 31.08.2018 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Zgadzam sie z przedmówcami zdecydowanie mało styropianu na parterze i brak hydroizolacji ! A na górze 5 wystarczy w sumie całościowo. Moja uwaga do podłogówki przy panelach, drewnie, bądź desce - powierzchnie powinny byc przystosowane do takiego ogrzewania, grubość posadzki nad rurami w przypadku drewna i desek powinna byc mniejsza oraz cale ogrzewanie gęstsze by zachować współczynnik oddawania na podobnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smolarz 09.09.2018 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Dzieki za informacje - dopiero teraz mogłem odpowiedzieć.Odnośnie poddasza zostanie:7,5 cm Styropianu układany na mijanke - nie mogę dac mniej przez przewody WM.5,0 cm wylewka anhydrytowa1,5 cm płytka, panel2,0 cm luz Odnośnie parteru - okazało się że do wykorzystania będzie 20.5 cm...a nie 19,5Więc plan jest taki: 0,1 cm 2x folia 0,5 mm12,5 cm styropianu układany na mijanke 5,0 cm wylewka anhydrytowa1,5 cm płytka, panel1,5 cm luz Pytania:1. Zakładam że między strop a styropian nie trzeba już dawać żadnej folii ?2. Odnośnie folia vs papa szkół jest dwie,...wszyscy mają swoje racje. Moj KB stwierdził ze folia wystarczy. Poziom chudziaka jest powyżej gruntu, pod chudziakiem wartwa piasku, poziom wód gruntowych w odwiertach też był głebiej (>2m). Wiec temat papa vs folia już zamykam. Teraz jak tą folię dobrze położyć.Jak wyrównać nierówności chudziaka - dołki podsypywać piaskiem, czym zeszllifować wszelkie ostre wypustki - macie jakiś sposoby ?Czytałem o dawaniu pod taką folie podkładów od paneli żeby folia się nie porwała - czy to ma sens ?3. Jaki styropian najlepiej zastosować na dół - planowałem "TermOrgan EPS 031 TEMONIU Dach Podłoga" - czy jest coś lepszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts