Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

zastanawiam się nad kupnem domu, niestety posiada on sporą wadę. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, na co zwrócić uwagę przy oględzinach, o co pytać itp. itd. Oczywiście, koniec końców i tak trzeba wezwać porządnego konstruktora i wybulić kupę kasy, żeby nie wpakować się w jakiś kanał, tym bardziej, że fundusz mam mocno ograniczony (kredyt).

Dom ma ok 120 mkw użytkowej, do tego garaż dwustanowiskowy wolnostojący. Działka o pow. nieco ponad 1 ha. - kawał interesującej ziemi z potencjałem.

Budowa domu rozpoczęta została w 2000 roku, trwała z przerwami 8 lat. Nikt w domu nigdy na stałe nie mieszkał, był tylko wykorzystywany jako działka na wakacyjne weekendy. Przyjechać skosić trawę, rozpalić ognisko i tyle. Przez te 10 lat temp. w zimę utrzymywana była ok 15-16 stopni - ogrzewanie olejowe z czujnikiem temp. Teren na którym stoi dom jest podmokły, gliniasty.

Wadą domu jest fakt, że jedna ściana (DZIAŁOWA), której w projekcie nie ma popękała. Pęknięcie złapało również drugą ścianę prostopadłą. Do tego przy ów ścianie zapadła się podłoga...

Najmniej optymistyczną wersją jest, że dom osiada i stąd te zapadnięcia i pęknięcia - teren podmokły. Nie mniej, uważam, że gdyby osiadanie było przyczyną, pęknięcia powstałyby również w innych miejscach niż tylko ta ściana. pozostała część domu, ściany nośne i pozostałe działowe są w stanie bdb.

Poniżej wrzucam kilka zdjęć, plus plan z zaznaczoną na żółto ścianą postawiona wbrew projektowi. Na różowo zaznaczony obszar pęknięć. Różowa plama na podłodze to główne miejsce gdzie ów podłoga się zapadła, a na niebiesko promień zapadnięcia - mniej więcej od drzwi balkonowych podłoga "ugina się" aż do różowego punktu... Mam nadzieję, że jasno opisałem co i jak :D

Dom wystawiony jest za 490 tys. do negocjacji.

5.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

projekt.jpg

Trzeba obejrzeć dom z kierownikiem budowy takim który zna się na rzeczy i podpowie co i jak i zapłacić za usługę. Takie pęknięcie to poważna sprawa mimo że to ściana działowa. Czemu zapada się posadzka trudno powiedzieć ale jeśli pęknięcie jest tylko w tym miejscu to wina może leżeć w niewłaściwym posadowieniu owej ściany na posadzce - brak zbrojenia, słabe zagęszczenie gruntu pod. Jednak patrząc na tak silne rysy w tym miejscu to przyjrzałbym się innym miejscom ścianom nośnym i fundamentom. Budowa na glinie wiąże się z poważnymi trudnościami w posadowieniu samego fundamentu.

• 5 months później...