gt12345 02.09.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Witam,mam taki problem, dom z 1991 roku i wtedy też był robiony przyłącz gazu, 80m od słupka i skrzynka z licznikiem we wnęce na ścianie. Ostatnio ten przyłącz(od słupka) rozszczelnia się, kilkukrotnie był już naprawiany przez gazownie ale dalej coś jest nie tak. Ostatnio był Pan z gazowni(ja z nim nie rozmawiałem) i mówił że jest w planie wymiana przyłącza, ale że jeszcze przyjdzie w tej sprawie. Teraz pytanie, jak to będzie z elewacją w razie wymiany, rozprują(położony kamień) i ja nie mam nic do gadania? Czy są jakieś sposoby żeby prowadzić nową rurkę w starej w ścianie? Czy można żądać odszkodowania na naprawę elewacji? Dzięki z góry za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241016-wymiana-przy%C5%82%C4%85cza-gazu-a-wykonana-ju%C5%BC-elewacja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.10.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 (edytowane) Przyłączem w instalacjach gdzie skrzynka z głównym zaworem i gazomierzem znajduje się na elewacji jest nazywany z reguły odcinek rury od głównego rurociągu w drodze itp do zaworu.Wszelkie rury idące od reduktora i gazomierza do odbiorników są nazywane instalacją wewnętrzną a nie przyłączem.Jeśli więc rozszczelnieniu ulega przyłacze to wszelkie prace będą prowadzone poza budynkiem i nie naruszą instalacji wewnętrznej oraz wszelkich przepustów itp rzeczy.Jedynie cokolik i część elewacji pod skrzynką gazową może ulec małej dewastacji jeśli oczywiście owe odcinki rur są przez nie zasłonięteSkrzynki gazowe są znormalizowane więc wymiana na nową także nie wpłynie na elewacje. W takim przypadku należy liczyć się z lekką dewastacją a wszelkie poczynania ekipy starać się wcześniej uzgadniać tak aby ingerowały one w jak najmniejszym stopniu w strukturę budynku.Najlepiej podyskutować i wręcz być otwartym na wręczenie małej łapówki. Wtedy wszelkie prace przebiegną bezinwazyjnie.Przyłącze od drogi do zaworu głównego jest w gestii gazowni i istnieje możliwość odszkodowania ale raczej unikał bym takiego rozwiązania gdyż obudowywanie rur gazowych jest zabronione tym bardziej jeśli są to odcinki przyłączy średniego ciśnienia. Prawo budowlane § 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.3. Przewody gazowe z rur stalowych, po wykonaniu próby szczelności, powinny być zabezpieczone przed korozją. Zabudowa musi być przy tym nieszczelna dla gazu, np. z nawierconymi otworami. Chodzi o to żeby gaza nie mógł się pod nią gromadzić. I jak napisano wyżej, musi być możliwość jej łatwego usunięcia. Choćby ze względu na obowiązkowe kontrole szczelności instalacji. Edytowane 24 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/241016-wymiana-przy%C5%82%C4%85cza-gazu-a-wykonana-ju%C5%BC-elewacja/#findComment-7591426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts