Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana przyłącza gazu a wykonana już elewacja

gt12345

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem, dom z 1991 roku i wtedy też był robiony przyłącz gazu, 80m od słupka i skrzynka z licznikiem we wnęce na ścianie. Ostatnio ten przyłącz(od słupka) rozszczelnia się, kilkukrotnie był już naprawiany przez gazownie ale dalej coś jest nie tak. Ostatnio był Pan z gazowni(ja z nim nie rozmawiałem) i mówił że jest w planie wymiana przyłącza, ale że jeszcze przyjdzie w tej sprawie. Teraz pytanie, jak to będzie z elewacją w razie wymiany, rozprują(położony kamień) i ja nie mam nic do gadania? Czy są jakieś sposoby żeby prowadzić nową rurkę w starej w ścianie? Czy można żądać odszkodowania na naprawę elewacji? Dzięki z góry za zainteresowanie.

• 1 month później...

Przyłączem w instalacjach gdzie skrzynka z głównym zaworem i gazomierzem znajduje się na elewacji jest nazywany z reguły odcinek rury od głównego rurociągu w drodze itp do zaworu.

Wszelkie rury idące od reduktora i gazomierza do odbiorników są nazywane instalacją wewnętrzną a nie przyłączem.

Jeśli więc rozszczelnieniu ulega przyłacze to wszelkie prace będą prowadzone poza budynkiem i nie naruszą instalacji wewnętrznej oraz wszelkich przepustów itp rzeczy.

Jedynie cokolik i część elewacji pod skrzynką gazową może ulec małej dewastacji jeśli oczywiście owe odcinki rur są przez nie zasłonięte

Skrzynki gazowe są znormalizowane więc wymiana na nową także nie wpłynie na elewacje.

W takim przypadku należy liczyć się z lekką dewastacją a wszelkie poczynania ekipy starać się wcześniej uzgadniać tak aby ingerowały one w jak najmniejszym stopniu w strukturę budynku.

Najlepiej podyskutować i wręcz być otwartym na wręczenie małej łapówki. Wtedy wszelkie prace przebiegną bezinwazyjnie.

Przyłącze od drogi do zaworu głównego jest w gestii gazowni i istnieje możliwość odszkodowania ale raczej unikał bym takiego rozwiązania gdyż obudowywanie rur gazowych jest zabronione tym bardziej jeśli są to odcinki przyłączy średniego ciśnienia.

Prawo budowlane

§ 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.

2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

3. Przewody gazowe z rur stalowych, po wykonaniu próby szczelności, powinny być zabezpieczone przed korozją.

Zabudowa musi być przy tym nieszczelna dla gazu, np. z nawierconymi otworami. Chodzi o to żeby gaza nie mógł się pod nią gromadzić. I jak napisano wyżej, musi być możliwość jej łatwego usunięcia. Choćby ze względu na obowiązkowe kontrole szczelności instalacji.

Edytowane przez Mareks77