czeno 02.09.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Witajcie, proszę Was o radę w sprawie usytuowania garażu wolno stojącego. Chciałbym go postawić w rogu działki, jeden bok byłby wzdłuż sąsiedniej działki (aktualnie jest to pole rolne ale w planie zagospodarowania jest tam wydzielona działka budowlana, aktualny właściciel bez problemu wyrazi zgodę jak to coś da ) drugi bok szedłby wzdłuż drogi dojazdowej (wewnętrzna w której mam udziały) do ww. działki. Na co mogę sobie pozwolić? Ściany będą bez otworów. Zadowoliłby mnie garaż 10x7m Dziękuję za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 03.09.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 70m2 to tylko na projekt. Trzeba na początek sprawdzić zapisy MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.09.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Witajcie, proszę Was o radę w sprawie usytuowania garażu wolno stojącego. Chciałbym go postawić w rogu działki, jeden bok byłby wzdłuż sąsiedniej działki (aktualnie jest to pole rolne ale w planie zagospodarowania jest tam wydzielona działka budowlana, aktualny właściciel bez problemu wyrazi zgodę jak to coś da ) drugi bok szedłby wzdłuż drogi dojazdowej (wewnętrzna w której mam udziały) do ww. działki. Na co mogę sobie pozwolić? Ściany będą bez otworów. Zadowoliłby mnie garaż 10x7m Dziękuję za wszelkie wskazówki Jeśli chodzi o działkę drogową - wiadomo nie ma problemu. Możesz budować w granicy z działką drogową. Natomiast jeśli chodzi o zbliżenie z sąsiadem, to pytanie czy MPZP zawiera dopuszczenie sytuowania w granicy. Jeśli nie zawiera, to jest m. in. § 12. pkt.4, ust. 3: 3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi. Zgoda sąsiada nie ma żadnego znaczenia - liczą się tylko przepisy. Nie ma takiego czegoś, że sąsiad zezwoli Ci na złamanie któregoś z przepisów. Tzn. ma znaczenie w czasie wykonywania robót: będziesz mógł wejść bez problemu (lub za jakimś wynagrodzeniem) na jego teren, aby swobodnie wybudować ścianę w granicy. Jeśli by sąsiad się nie zgodził na wejście na jego teren, to wydłuża sprawę: do wojewody i wojewoda wydaje nakaz udostępnienia nieruchomości na czas prowadzenia robót. Tak więc ostatecznie zgoda sąsiada nie ma znaczenia, chociaż brak zgody wydłuża proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 09.09.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Jeśli chodzi o działkę drogową - wiadomo nie ma problemu. Możesz budować w granicy z działką drogową. ................hahaha, nie może, wszystko zalezy od WZ lub MPZP. Tam na pewno bedzie nieprzekraczalna linia zabudowy, z reguły 6m od drogi gminnej i 5m od drogi wewnętrznej, niezależnie pod czyim władaniem jest, dodatkowo są odpowiednie przepisy zabraniające budowania w ogrodzeniu z jakakolwiek drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ohajkamica 10.09.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Warto według mnie poszperać w tej materii w Internecie. Na pewno się coś tam znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.09.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 hahaha, nie może, wszystko zalezy od WZ lub MPZP. Tam na pewno bedzie nieprzekraczalna linia zabudowy, z reguły 6m od drogi gminnej i 5m od drogi wewnętrznej, niezależnie pod czyim władaniem jest, dodatkowo są odpowiednie przepisy zabraniające budowania w ogrodzeniu z jakakolwiek drogą. Dokładnie. U mnie MPZP wyznacza linię zabudowy 6m od drogi wewnętrznej, w której mam udziały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 11.10.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Panowie dziękuję za zainteresowanie co myśicie o takich zapisach? Chcę mieć argument w ręku zanim ojdę do urzedu MPZP przewiduje: "2) zasady lokalizacji budynków - budynki mieszkalne, gospodarcze i garaże należy sytuować zgodnie z regulacjami przestrzennymi określonymi w rysunku planu, a w przypadku ich braku w nawiązaniu do zabudowy sąsiadującej, prostopadle lub równolegle do kierunku ulicy obsługującej, w odległościach od granic działki i krawędzi jezdni określonych w przepisach odrębnych, z zastrzeżeniem ustaleń § 7 ust. 2 pkt 2, przy czym tam gdzie nie określono nieprzekraczalnych linii zabudowy nie bliżej niż 3m od linii rozgraniczającej drogi publiczne" "§ 7 ust. 2 pkt 2 sytuowanie budynków w odległościach mniejszych niż wynikające z warunków technicznych, w szczególności w granicy działki, za zgodą stron, jeśli lokalizacja taka nie stoi w sprzeczności z przepisami higieniczno - sanitarnymi, dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, dróg publicznych, nie narusza uzasadnionych interesów osób trzecich i nie ogranicza swobody zagospodarowania i użytkowania działki sąsiadujące" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.10.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 przy czym tam gdzie nie określono nieprzekraczalnych linii zabudowy nie bliżej niż 3m od linii rozgraniczającej drogi publiczne" Zwróć uwagę, że to ograniczenie dotyczy dróg publicznych. Twoja droga, jak wynika z pierwszego postu jest drogą prywatną (masz w niej udziały), więc to ograniczenie jej nie dotyczy. "§ 7 ust. 2 pkt 2 sytuowanie budynków w odległościach mniejszych niż wynikające z warunków technicznych, w szczególności w granicy działki, za zgodą stron, jeśli lokalizacja taka nie stoi w sprzeczności z przepisami higieniczno - sanitarnymi, dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, dróg publicznych, nie narusza uzasadnionych interesów osób trzecich i nie ogranicza swobody zagospodarowania i użytkowania działki sąsiadujące" Tu jest dużo możliwości, ale jeden zapis jest istotny "za zgodą stron". Będzie potrzebna zgoda sąsiada. Jeśli zbudujesz ścianę oddzielenia przeciwpożarowego, to sąsiad nie ma ograniczeń w zabudowie swojej działki. Pozostają jeszcze przepisy o przysłanianiu i zacienianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts