Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zastanawiam się nad remontem ... wstęp

ludek_z_lasu

Recommended Posts

Czołem,

Jest to mój pierwszy post i jestem tutaj ponieważ o budownictwie nie mam zielonego pojęcia.

Mamy rodzinny domek w środku parku krajobrazowego. Jest to bliźniak który ma prawie 100 lat i działkę ok. 7 arów.

Domek jest ocieplony i ma nowe podwójne okna. Mieszkają w nim rodzice, ale ponieważ mamy również duże mieszkanie

to wstępny plan był aby domek sprzedać zeby rodzice nie musieli się męczyć po schodach i do piwnicy itd.

Ja skolei mam wątpliwości co do sprzedaży nie tylko ze względu na sentyment (wspaniałe dzieciństwo) ale również

bezcenną lokalizację, bo o ile sam domek nie jest wiele wart (wiek i stan tech.) to taką lokalizację ciężko znaleźć.

Zastanawiam się nad tym, czy warto byłoby zainswestować w remont tego domu czyli co najmniej: wzmocnienie fundamentów

i remot piwnicy, wymianę systemu ogrzewania na jakiś automatyczny,oraz ocieplenie i zaadaptowanie strychu do

powierzchni mieszkalnej - czyli okna dachowe, wymiana podłogi itp.

Tak więc pytanie jest następujące: od czego zacząć? Czy powienienem zlecić ocenę stanu technicznego? Czy może 'ekspertyzę'

bo czytałem że jest różnica pomiędzy oceną a ekspertyzą? Czy taka ocena/ekspertyza może zawierać wstępne koszty minimalnych

wymaganych prac?

Dziękuję i pozdrawiam.

Plan długoterminowy jest taki, że dom pozostanie w rodzinie, nie będzie na sprzedaż.

Moi rodzice będą tam mieszkać przez kolejne 5-10 lat natomiast później albo ja się tam wprowadzę albo będzie uzyty jako dom wakacyjny.

Jeżeli chodzi o powiększenie, to byłoby wskazane, ale oczywiście zależy od kosztów remontu - a to skolei zależy od jakiejś ekspertyzy.

Pozdrawiam.

powiększenie pow. mieszkalnej o strych wymaga pozwolenia na budowę- dlatego się pytam.

Czyli musisz poszukać architekta. On niech obejrzy nieruchomość, ściągnie swego konstruktora i wówczas podejmiecie decyzję co się opłaca.

Edytowane przez Elfir

Adaptacja poddasza to projekt na koniec. Narazie główne pytanie to: sprzedać czy zostawić? Zostawić jeśli dom nie wymaga poważnych modyfikacji

(np. jestem w stanie zlecić wzmocnienie fundamentów, remont piwnicy, wymiana systemu CO itp. np. do kwoty całkowitej 200tyś) ale jeżeli okaże się

że dom wymaga gruntownego remontu od piwnicy wraz z instalacjami, grozi zawaleniem w ciągu 10 lat itp. to raczej inwestycja nieopłacalna.

Tak więc pytanie nadal stoi: jaki jest pierwszy krok żeby podjąć decyzję o pozostawieniu lub sprzedaży? Wydaje mi się że ekspertyza techniczna...

Poszukaj, jak radzi Elfir, architekta/konstruktora. Zaproś ich do domku na wstępne oględziny, niech ocenią konieczny/minimalny zakres prac w zakresie konstrukcji budynku. Nie będzie to drogie a da Ci pogląd na sytuację, potem możesz z nimi rozmawiać o szczegółowej ekspertyzie, ew szukać instalatora do oceny instalacji.